background img
banner
banner

Ν. Φαρμάκης: «Διαρκώς βρισκόμαστε παντού»

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΕΧΕΙ ΤΗ «ΣΥΝΤΑΓΗ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΤO PROTIONLINE.GR

Έχοντας συμπληρώσει ένα χρόνο στο τιμόνι της Περιφέρειας, ο κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, μέσω συνέντευξής του σήμερα στην «Π», κάνει έναν μίνι απολογισμό μιλώντας για όσα έγιναν, αλλά και όσα σχεδιάζονται πάντα με σύνθημα: Αγάπη και δουλειά για τη Δυτική Ελλάδα.

Μάλιστα ο Περιφερειάρχης βρέθηκε την περασμένη Τρίτη στο δημαρχείο Αιγιαλείας, προσκεκλημένος του δημάρχου κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου, ανακοινώνοντας σημαντικά έργα για την περιοχή.

Έχετε συμπληρώσει έναν χρόνο διακυβέρνησης στην Π.Δ.Ε. Τι θέσατε ως προτεραιότητα και ποιος ο απολογισμός;

Προεκλογικά, δεσμευτήκαμε στους πολίτες για μία μεγάλη αλλαγή ταχυτήτων και νοοτροπίας. Και αυτό κάναμε από την πρώτη μέρα. Έτσι, έναν χρόνο μετά, έχουμε πλέον έναν καθαρό οδικό χάρτη ως προς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με έργα που είναι απολύτως ώριμα και μπορούν να δημοπρατηθούν και να ξεκινήσουν αμέσως. Γιατί ένας μεγάλος στόχος είναι η κοινωνία να πάψει να ακούει για έργα αλλά έργα να μην βλέπει. Θέλουμε τα έργα να ξεκινούν και να τελειώνουν στην ώρα τους. Επιπλέον, «τρέξαμε» με επίσης μεγάλες ταχύτητες, όλα τα έργα και τις δράσεις που είναι ενταγμένα στο Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα. Και τέλος, νομίζω πως όλοι έχουν ήδη καταλάβει πως δεν είμαστε μία περιφερειακή αρχή μόνο των γραφείων. Διαρκώς βρισκόμαστε παντού. Γιατί όπως είπαμε, με την κοινωνία ξεκινήσαμε και με την κοινωνία θα συνεχίσουμε. Συνολικά λοιπόν, θα έλεγα πως μέσα σε έναν μόλις χρόνο καταφέραμε να ξεκολλήσουμε έργα ετών και να δημιουργήσουμε έναν καθαρό «δρόμο». Και όλα αυτά, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έβαλε στον δρόμο μας ο κορωνοϊός. Όμως ακόμα και την πανδημία, την αντιληφθήκαμε ως ευκαιρία να προωθήσουμε με μεγάλες ταχύτητες, έργα που ήταν αναγκαία για την ενίσχυση του τοπικού συστήματος δημόσιας υγείας, ενώ παράλληλα δεν αφήσαμε τίποτα πίσω μας.

Με τη δημοτική αρχή της Αιγιάλειας έχετε καλή συνεργασία, αυτό πώς μεταφράζεται σε επίπεδο έργων για την περιοχή; Τι έχετε ζητήσει εσείς από τον κ. Καλογερόπουλο;

Είμαι βέβαιος ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει έναν από τους πιο ισχυρούς μοχλούς ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, συνθήκη που είναι απαραίτητη για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Αυτός είναι και ο λόγος που από την πρώτη στιγμή διαμήνυσα προς όλους τους Δήμους Δυτικής Ελλάδας ότι η Περιφέρεια είναι εδώ, στο πλευρό τους.
Με στενή συνεργασία και σε πνεύμα συναντίληψης μπορούμε να «χτίσουμε» έναν τόπο που θα έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, που θα βελτιώνει την καθημερινότητα του, που θα δίνει βαρύτητα στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και θα στοχεύει σε μία βιώσιμη ανάπτυξη.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η συνεργασία μας και με τον Δήμο Αιγιάλειας. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε πάλι στο Δημαρχείο και να μιλήσουμε για ορισμένα πολύ σημαντικά έργα για την περιοχή, όπως η ανάπλαση του ιστορικού κέντρο, η αποχέτευση της οδού Κορίνθου, κλπ. Τόσο από τον δήμαρχο Αιγιάλειας όσο και από τους άλλους δημάρχους, έχω ζητήσει να υπάρχει στενή συνεργασία και συγκεκριμένες προτάσεις για ώριμα έργα που μπορούν άμεσα να ενταχθούν και να υλοποιηθούν. Η Περιφέρεια είναι εδώ, έτοιμη να βοηθήσει, αλλά και να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο πόρο προς όφελος της κοινωνίας. Αυτός είναι ο κοινός μας στόχος…

Η διαχείριση των απορριμμάτων «καίει» την Αχαΐα, με την Αιγιάλεια να έχει απωλέσει δύο ΧΥΤΑ. Μπορεί να ξαναλειτουργήσει ο ΧΥΤΑ στην Αιγείρα, μπορεί να ολοκληρωθεί ο ΧΥΤΑ στην Παπανικολού;

Όπως γνωρίζετε, η διαχείριση των απορριμμάτων βρίσκεται στον πυρήνα των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού. Ωστόσο, η δική μας Περιφερειακή Αρχή, όχι μόνο δεν έμεινε παρατηρητής των προβλημάτων, αλλά θεωρώ πως συνέβαλλε ουσιαστικά στην εύρεση των καλυτέρων δυνατών λύσεων. Ως προς αυτή την κατεύθυνση, αναμένουμε από τον ΣΥΔΙΣΑ τις μελέτες για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ και του ΧΑΔΑ Αιγείρας, ενώ υπακούοντας τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Αιγιάλειας και της νυν δημοτικής αρχής, προωθούμε τις εργασίες ολοκλήρωσης του ΧΥΤΥ Παπανικολού.

Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής παραμένει κλειστό. Πότε εκτιμάτε ότι θα προχωρήσουν τα έργα ανάπλασης και γιατί καθυστέρησαν;

Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή ενέταξε τις εργασίες ανακαίνισης σε διακρατικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, στα πλαίσια του INTERREG Greece – Italy 2014-2020. Το έργο θα εκτελεστεί με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας σύμφωνα με την αρχαιολογική νομοθεσία. Έχουν προχωρήσει όλες οι διαδικασίες σε ό,τι αφορά τις εγκρίσεις που απαιτούνται και πλέον υπάρχει εγκεκριμένη οριστική μελέτη κατόπιν θετικής γνωμοδότησης της Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Επομένως θεωρούμε ότι τα δύσκολα έχουν τελειώσει και ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής

Ο κορωνοϊός έφερε πίσω την επιχειρηματικότητα, με ποιο τρόπο είναι έτοιμη η Π.Δ.Ε. να στηρίξει τις επιχειρήσεις;

Ήδη, ανακοινώσαμε το σχέδιο στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, το οποίο ξεκινήσαμε να επεξεργαζόμαστε από την πρώτη στιγμή που η πανδημία έδειξε πως θα έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία. Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα «ρίξει» στην τοπική οικονομία 60 εκατομμύρια ευρώ, πλέον των μέτρων που ανακοινώθηκαν ή θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση. Μάλιστα, είμαι περήφανος που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν η πρώτη που σκέφτηκε και επεξεργάστηκε ένα τόσο ολοκληρωμένο πρόγραμμα.
Παράλληλα, ήδη από τον Ιούλιο υλοποιούμε δράσεις για την στήριξη της επιχειρηματικότητας, με έμφαση στους κλάδους και τα επαγγέλματα που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία. Έτσι, αρχικά ενισχύσαμε το τουριστικό προϊόν της περιοχής, παράλληλα αναπτύξαμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα με στόχο η περιοχή να αποκτήσει πλήρως καταρτισμένο επαγγελματικό προσωπικό σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον τουριστικό κλάδο και στη συνέχεια, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια της Δυτικής Ελλάδας έχουμε ξεκινήσει καμπάνια στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων και των τοπικών προϊόντων.

Είστε μόλις 40 χρονών και ο κορυφαίος αυτοδιοικητικός παράγοντας στην περιοχή. Ποια είναι η «συνταγή» Φαρμάκη, που εφαρμόζετε και τι ζητάτε από τους συνομιλητές σας;

Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν αισθάνομαι ως ο «κορυφαίος αυτοδιοικητικός παράγοντας της περιοχής». Μόνο ως ένας άνθρωπος που κλήθηκε από τους συμπολίτες του να τους υπηρετήσει και να αποδείξει πως δεν αξίζει στη Δυτική Ελλάδα η μοίρα του ουραγού σε Ελλάδα και Ευρώπη. Πρόκειται για μία τεράστια τιμή που μου έγινε και γι’ αυτό, αγωνίζομαι κάθε μέρα ώστε να τιμήσω την υπηρεσία που μου ανατέθηκε και να φανώ αντάξιος των δυνατοτήτων αυτού του τόπου. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει καμία «συνταγή»…. Ή μάλλον υπάρχει και είναι μία: Αγάπη και δουλειά για την Δυτική Ελλάδα!


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ · ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr