background img
banner
banner

«Έτσι να γίνει η ενίσχυση της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις»

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Να ληφθούν υπόψη ορισμένοι παράμετροι, οι οποίες κρίνουν ότι είναι σημαντικές για την επιτυχία του προγράμματος ζητά με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, το 10ο Περιφερειακό Τμήμα Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Αξιολογεί δε ως θετική την απόφαση για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας με 30 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του 10ου Π.Τ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γιώργος Παππάς, εκτιμά ότι πρέπει να γίνει αναθεώρηση τoυ κριτηρίου του τρόπου βαθμολόγησης με βάση το κριτήριο μείωσης του τζίρου, ούτως ώστε να λαμβάνουν περισσότερη ενίσχυση και οι επιχειρήσεις που έχουν σημαντική απώλεια τζίρου περίπου από 20% έως 80%. Όπως τονίζει η διοίκηση του Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ΄΄παρατηρούμε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στη βαθμολόγηση των επιχειρήσεων: Για παράδειγμα, μια επιχείρηση με απώλεια εσόδων λόγω πανδημίας 90% βαθμολογείται με το μέγιστο του τρίτου κριτηρίου δηλαδή 60 βαθμούς, ενώ μια επιχείρηση με 80% απώλεια εσόδων βαθμολογείται μόνο με 30 από τους 60, δηλαδή για 10 μονάδες μικρότερη ποσοστιαία πτώση έχει απολέσει τη μισή βαθμολόγηση του κριτηρίου. Επιπλέον επιχείρηση με 60% πτώση τζίρου η οποία θεωρείται υψηλή, βαθμολογείται με μόλις 15 βαθμούς από τους 60, δηλαδή χάνει το 75% των βαθμών του κριτηρίου. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει υψηλή συγκέντρωση ως προς την επιλογή των επιχειρήσεων που βρίσκονται στην ανώτερη κλίμακα απωλειών εισοδήματος, ενώ οι επιχειρήσεις που είχαν εξίσου σημαντική μείωση υστερούν στην βαθμολόγηση και άρα στη σειρά αξιολόγησης΄΄.

Το Περιφερειακό Τμήμα του ΟΕΕ εκτιμά ότι θα πρέπει να μειωθεί το ανώτατο όριο ενίσχυσης των € 50 χιλ ώστε να ενταχθούν στην ενίσχυση ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις, ούτως ώστε να υπάρχει διασπορά ρευστότητας που θα καλύψει μεγαλύτερο γεωγραφικό εύρος και πλήθος δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων. Ενδεικτικά αναφέρει ότι το όριο αυτό θα μπορούσε να ανέλθει ως κατώτατο ποσό στις € 3 χιλ. και ανώτατο ποσό στις € 25 χιλ.

Ανακατανομή των διαθεσίμων κονδυλίων ώστε να αυξηθεί το ύψος των κονδυλίων

Λόγω των αυξημένων αναγκών των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί και με δεδομένο ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι από τις πρώτες περιφέρειες που αντιμετώπισαν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει ανακατανομή των διαθεσίμων κονδυλίων που έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια, ώστε να αυξηθεί το ύψος των κονδυλίων της μη επιστρεπτέας χορήγησης τουλάχιστον σε ποσοστό 100% του αρχικού προϋπολογισμού (σύνολο € 60 εκ). Με αυτόν τον τρόπο πιστεύεται θα ενισχυθούν οι επιχειρήσεις για κάλυψη των αναγκών τους σε κεφάλαιο κίνησης με βασικό σκοπό την επανεκκίνηση της Αγοράς, εφόσον βέβαια αντιμετωπισθεί με επιτυχία το υγειονομικό πρόβλημα.

Θεωρεί επίσης ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη συνολικά οι απώλειες του Β’ και του Γ’ τριμήνου του 2020 σε σχέση με τις απώλειες της αντίστοιχης περιόδου του 2019.

Η περίοδος του Β’ τριμήνου που λαμβάνεται υπόψη δεν είναι αντιπροσωπευτική, διότι αφενός αποτελεί το 25% του έτους, αφετέρου και κατά το Γ’ τρίμηνο υπήρχαν απώλειες οι οποίες δεν έχουν ανακτηθεί.

Προτείνει ακόμη να υπάρξει πλήρης και όχι δειγματοληπτικός έλεγχος περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και Ε3 έτους 2019, κατά την τελική διαδικασία της εκταμίευσης, όπου τα στοιχεία θα θεωρούνται οριστικά.

Παράταση υποβολής αιτήσεων

Θεωρεί ακόμη επιβεβλημένη την παράταση υποβολής των αιτήσεων για περίπου 10 – 15 ημέρες, ώστε να ολοκληρωθούν κανονικά οι αιτήσεις και ζητά να πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στις 23/10/2020 ανοίγει το Πληροφοριακό σύστημα (ΠΣΚΕ) για την Περιφέρεια Αττικής με πιθανότητα υπερφόρτωσης του ηλεκτρονικού συστήματος λόγω του πλήθους των επιχειρήσεων που εδρεύουν στην συγκεκριμένη Περιφέρεια.

Ιδιαίτερα κατατοπιστικοί είναι και οι πίνακες που παραθέτει το 10ο Π.Τ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Βόρειας Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος…


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr