background img
banner
banner

Έφυγαν οι παλιοί μπλε κάδοι, αυξάνονται οι «πράσινες γωνιές»

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΠΕΝΤΕ ΣΕΤ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΚΑΔΩΝ

Με σταθερά βήματα κινείται η αντιδημαρχία Καθαριότητας στην εφαρμογή του σχεδίου ανακύκλωσης υλοποιώντας τις καινοτομίες της που βρίσκουν ανταπόκριση από τους δημότες.
Μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί 52 «πράσινες γωνιές» ενώ ο στόχος είναι να εγκατασταθούν άλλες τόσες στο δίμηνο που υπολείπεται ως το τέλος του χρόνου!
Πολλοί δημότες αναρωτιούνται γιατί έχουν… εξαφανιστεί οι μπλε κάδοι απορριμμάτων, κυρίως από το κέντρο της πόλης.

Η απάντηση έρχεται από τον αντιδήμαρχο Νίκο Καραΐσκο, ο οποίος επισημαίνει ότι οι κάδοι αυτοί χρησιμοποιούνταν και για απορρίμματα όλο το διάστημα που υπήρχε το πρόβλημα συσσώρευσης των σκουπιδιών λόγω αδυναμίας εναπόθεσης.

Μάλιστα έφεραν και κολλημένα χαρτιά που έγραφαν «εδώ μόνο απορρίμματα». Έτσι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του αντιδημάρχου, ΄΄οι κάδοι συλλέχθηκαν, θα επισκευαστούν και θα επανατοποθετηθούν εξυπηρετώντας τις ανάγκες της ανακύκλωσης΄΄.

Στόχος 100 «πράσινες γωνιές» ως τα Χριστούγεννα

΄΄Έχουμε θέσει στόχο να έχουμε δημιουργήσει 100 πράσινες γωνιές μέχρι τα Χριστούγεννα, από τις 52 που έχουμε εγκαταστήσει ως σήμερα. Ο στόχος αυτός ακούγεται δύσκολος αλλά είναι ρεαλιστικός. Και θα γίνει πιο εύκολα εάν παραλάβουμε μία παρτίδα κάδων ακόμη ούτως ώστε να αυξηθεί ο αριθμός τους΄΄, επισημαίνει ο κ. Καραΐσκος.

Παράλληλα, αναφέρεται στο φιλόδοξο σχέδιο των υπόγειων κάδων που έχει δρομολογηθεί και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, ΄΄μέχρι το Πάσχα είναι βέβαιο ότι θα έχουμε δημιουργήσει πέντε σετ υπόγειων κάδων σε προεπιλεγμένα σημεία, καταργώντας συνολικά 40 με 50 τροχήλατους κάδους που παρουσιάζουν αντιαισθητική εικόνα (μεγάλος όγκος και υπερχείλιση απορριμμάτων) καθώς και προβλήματα οσμών και προσέλκυσης εντόμων. Έτσι, η υπογειοποιημένη αποθήκευση απορριμμάτων θα απελευθερώσει χώρο ενώ η συχνότητα αποκομιδής των απορριμμάτων θα μειωθεί δραστικά με δεδομένη την τριπλάσια αποθηκευτική χωρητικότητα των υπόγειων κάδων έναντι των υπέργειων τροχήλατων΄΄.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει προϋπολογισμό 249.872 €, με χρηματοδότηση σε ποσοστό 80%, ήτοι 199.897,60€ από το Πράσινο Ταμείο και κάλυψη του υπολοίπου 20%, ήτοι 49.974,00€ από ιδίους πόρους του δήμου. Το έργο συνοδεύεται από προμήθεια 11 τεμαχίων υπόγειων κάδων αποθήκευσης απορριμμάτων προϋπολογισμού €185.420 και 2 υδραυλικών γερανών (τύπου παπαγάλου) επί υπαρχόντων απορριμματοφόρων οχημάτων (τύπου πρέσας) προκειμένου να διασφαλίζεται η αποκομιδή των υπόγειων κάδων, προϋπολογισμού €64.452.

Φωτό Αρχείου

Πού θα τοποθετηθούν οι υπόγειοι κάδοι

Όπως έκανε γνωστό ο αντιδήμαρχος, τα σετ των κάδων θα τοποθετηθούν υπόγεια στην οδό Μελετοπούλων κάτω από το πάρκο των Υψηλών Αλωνίων, στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, στη συμβολή των οδών Ταξιαρχών και Ασ. Φωτήλα, στην Κλ. Οικονόμου απέναντι από την Εθνική Τράπεζα και στην πλατεία Ποσειδωνίας (Μαχαίρα) στην παραλία.

Κέρδος από την εκποίηση παλιών κάδων και συσκευών

Οι παλιοί κατεστραμμένοι κάδοι πάντως, καθώς και άλλα άχρηστα αντικείμενα που έχουν συγκεντρωθεί, μπορούν να αποφέρουν κέρδος στον δήμο. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει προγραμματιστεί δημοπρασία για την εκποίηση των παλιών μεταλλικών και πλαστικών κάδων κι άλλων αντικειμένων, όπως ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

Η δημοπρασία θα διεξαχθεί στις 3 Νοεμβρίου και είναι επαναληπτική καθώς στην πρώτη προσήλθε ενδιαφερόμενος ωστόσο δεν έφερε τα απαιτούμενα έγγραφα.

Ελάχιστο όριο της πρώτης προσφοράς ορίζεται το ποσό ως κάτωθι: 1α) κάδοι πλαστικοί και λοιπό πλαστικό υλικό: (δέκα λεπτά του Ευρώ) 0,10 €/kg πλαστικού υλικού. 1β) κάδοι σιδερένιοι και λοιπά σιδηρικά υλικά: 0,10 €/kg σιδηρού υλικού. 5 2 Σε ότι αφορά τα αναφερόμενα είδη προς ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών (ΑΗΗΕ) του Δήμου, για την ετήσια συλλογή από τον Δήμο ΑΗΗΕ, που αντιστοιχούν σε 1kgr ανά κάτοικο, το ποσό των 25€ ανά τόνο, για την ετήσια συλλογή από τον Δήμο ΑΗΗΕ, που αντιστοιχούν σε άνω του 1kgr και έως 2kg ανά κάτοικο, το ποσό των 40€ ανά τόνο, για την ετήσια συλλογή από τον Δήμο ΑΗΗΕ, που αντιστοιχούν σε άνω του 2kgr και έως 3kg ανά κάτοικο, το ποσό των (εβδομήντα) 70€ ανά τόνο και τέλος για την ετήσια συλλογή από τον Δήμο , που αντιστοιχούν σε 3kgr και πλέον ανά κάτοικο, το ποσό των 100€ ανά τόνο.

Να σημειωθεί έχουν περάσει χρόνια από την τελευταία φορά που έγινε εκποίηση των υλικών αυτών, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν συσσωρευτεί στις αποθήκες του δήμου και να έχουν… μπλοκάρει τους χώρους, ωστόσο ο πρώτος διαγωνισμός ήταν άγονος και και η διαδικασία επαναλήφθηκε χθες.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr