background img
banner
banner

Ήρθε η ώρα της τουριστικής αναβάθμισης της Αλυκής!

ΗΠΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ ΠΡΟΩΘΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου ήταν στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται γνωρίζοντας πως η ανάπτυξη… περνά δίπλα από τη θάλασσα. Ο δήμος στρέφεται στην υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση μέσω του Leader για την τουριστική αναβάθμιση, παρακολούθηση και ανάδειξη της βιοποικιλότητας της λιμνοθάλασσας Αλυκής Αιγίου, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει συνοδό έργο, αυτό της αποκατάστασης και αξιοποίησης των παλαιών αποθηκών στα ανατολικά του λιμανιού.

Ήδη, όπως έκανε γνωστό στo protionline.gr ο αντιδήμαρχος Βασίλης Χριστόπουλος, ΄΄η πρόταση που αφορά τη λιμνοθάλασσα είναι έτοιμη προς υποβολή χρηματοδότησης στο τοπικό πρόγραμμα CLLD/LEADER Αχαΐας και εκκρεμεί η έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου, για να υποβληθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014 -2020». Τίτλος της πρότασης είναι «Ήπιες παρεμβάσεις για την τουριστική αναβάθμιση, παρακολούθηση και ανάδειξη της βιοποικιλότητας της λιμνοθάλασσας Αλυκής Αιγίου του Δήμου Αιγιαλείας (Natura 2000/ GR 2320006) μέσω του Προγράμματος LEADER ΑΛΙΕΙΑ & ΘΑΛΑΣΣΑ 2014-2020»΄΄.

Το πρόγραμμα

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014 – 2020 (ΕΠΑΛΘ 2014 – 2020), αξιοποιώντας τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) και στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης, στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. Ένα μέσο επίτευξης του στόχου αυτού, είναι η υλοποίηση ολοκληρωμένων πολυταμειακών στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης υπό την ευθύνη τοπικών φορέων, σε συνέργεια με άλλα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ), οι οποίες κυμαίνονται από επικεντρωμένες στην αλιεία έως και ευρύτερες στρατηγικές που απευθύνονται στη διαφοροποίηση των αλιευτικών περιοχών. Στο πλαίσιο υλοποίησης των στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης, με την εφαρμογή της Τοπικής Ανάπτυξης με την Πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤοΚ – CLLD), το ΕΤΘΑ δύναται να χρηματοδοτήσει Δημόσιες επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών, επιλεγμένων περιοχών παρέμβασης.

Ο στόχος

΄΄Με αυτήν την παρέμβαση σκοπεύουμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και της προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς΄΄, σημείωσε ο κ. Χριστόπουλος, τονίζοντας τη συμβολή δύο ανθρώπων ως προς την διαμόρφωση της πρότασης. Πρόκειται για τον περιφερειακό σύμβουλο Κώστα Παπακωνσταντίνου με γνώση του αντικειμένου και οικολογική δράση, καθώς και την γεωπόνο του δήμου Χρυσούλα Χριστιά.

Έμφαση στην πρόταση δίνεται στη λιμνοθάλασσα της Αλυκής Αιγίου που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα, με μεγάλη ορνιθολογική σημασία ως περιοχή στάσης για τα μεταναστευτικά πτηνά, αλλά και χώρος που φιλοξενεί σπάνια υδρόβια μακρόφυτα.

΄΄Η αξία της εν λόγω περιοχής είναι αδιαμφισβήτητη και ο σχεδιασμός και η οργάνωση της συγκεκριμένης παρέμβασης στηρίχτηκε στις γενικές αρχές σχεδιασμού διαδρομών ερμηνείας περιβάλλοντος και παρεμβάσεων εντός προστατευόμενων περιοχών΄΄, αναφέρει ο αντιδήμαρχος, τονίζοντας πως ΄΄στόχος είναι οι παρεμβάσεις να μην οδηγούν σε επιβάρυνση των προστατευόμενων στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά στην παρακολούθηση, την προστασία και την ανάδειξή του. Επιπλέον, μέσω του Προγράμματος θα αναδειχθούν τα βασικότερα σημεία ενδιαφέροντος για τη Φύση και τον Πολιτισμό και θα ολοκληρωθεί με τον τρόπο αυτό η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου του Αιγίου περιλαμβάνοντας μια διαδρομή μήκους 3 χιλιομέτρων, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το προσκύνημα της Παναγίας της Τρυπητής, τον εμπορικό λιμένα, τις παλιές σταφιδαποθήκες, τις 12 βρύσες και τον Πλάτανο του Παυσανία, τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό και να οδηγηθεί σε λίγα λεπτά στον υγρότοπο της Αλυκής΄΄.

Τι περιλαμβάνουν οι παρεμβάσεις

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα έχουν να κάνουν με τη δημιουργία παρατηρητηρίου, την προμήθεια και τοποθέτηση αυτόματου τηλεμετρικού σταθμού παρακολούθησης φυσικοχημικών παραμέτρων εντός της λιμνοθάλασσας, μετεωρολογικού σταθμού, καθώς και τοποθέτηση ασύρματης κάμερας παρακολούθησης (webcam), τον εξωραϊσμό του σημείου καθώς και τη δημιουργία βιβλίων/οδηγών πεδίου, τρίπτυχου ενημερωτικού υλικού με φωτογραφικό υλικό από την λιμνοθάλασσα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Ο προϋπολογισμό τους έργου ανέρχεται σε 168.429 €.

Συνοδό έργο η αποκατάσταση και αλλαγή χρήσης των αποθηκών

Σε ό,τι αφορά το έργο για την αποκατάσταση και αξιοποίηση των αποθηκών, ο κ. Χριστόπουλος επισημαίνει: ΄΄Θα καταθέσουμε πρόταση, εκτός απροόπτου και για ένα συνοδό έργο που θα έρθει να συμπληρώσει αυτό της λιμνοθάλασσας, συμβάλλοντας στην ολοκληρωμένη προσπάθεια που καταβάλλεται για την αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου.
Πρόκειται για τη χρήση των παλαιών αποθηκών που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του λιμένος, έργο που προωθείται σε συνεργασία με τον ΣΠΟΑΚ «Ο Αρίων»΄΄

Θα περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης με αντικατάσταση στέγης των αποθηκών που θα μετατραπούν σε χώρους παρουσιάσεων.

Το έργο θα είναι προϋπολογισμού, κατ’ εκτίμηση, 400.000 – 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Χριστόπουλου, το προηγούμενο διάστημα ο δήμος δεν υπέβαλλε προτάσεις για ένταξη έργων στο Leader στον βαθμό που του αναλογεί, γεγονός που γεννά προσδοκίες ότι θα εγκριθούν οι προτάσεις που υποβάλλονται σήμερα, με τον δήμο να διεκδικεί με αξιώσεις τις ανάλογες χρηματοδοτήσεις.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr