background img
banner
banner

Από το 1ο ΕΠΑ.Λ. Αιγίου σε επιχειρήσεις της Αιγιάλειας!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ… ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

Μία τεράστια δυνατότητα να εργαστούν μαθητευόμενοι εφαρμόζοντας στην πράξη όσα είχαν διδαχθεί κατά τη φοίτησή τους στο σχολείο, έχουν οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων μέσω του προγράμματος «Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας». Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα αποτελεί ευκαιρία και για τις επιχειρήσεις της Αιγιάλειας ώστε να εντάξουν στις τάξεις τους προσωπικό εκπαιδευμένο πάνω στο αντικείμενό τους, με ελάχιστες υποχρεώσεις. Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Αιγίου εφαρμόζει για δεύτερη χρονιά το πρόγραμμα, καλώντας επιχειρήσεις της περιοχής να λάβουν ενεργά μέρος.

Ο θεσμός λειτουργεί ευεργετικά αφενός για τους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ. ώστε να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, εισάγοντάς τους στην ουσία στην αγορά εργασίας και αφετέρου για τις επιχειρήσεις που… μετρούν κενά στο προσωπικό τους και αδυνατούν, λόγω των οικονομικών συνθηκών, να προσλάβουν άτομα.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Το Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) που εφαρμόζει το 1ο ΕΠΑ.Λ. Αιγίου απευθύνεται σε αποφοίτους Λυκείου και πτυχιούχους ΕΠΑ.Λ., έχει διάρκεια περίπου 9 μηνών και περιλαμβάνει:

Α. «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας», διάρκειας 156 ημερολογιακών ημερών (είκοσι οκτώ ωρών εβδομαδιαίους, επιμερισμένο σε 4 ημέρες, (7 ώρες την ημέρα), εξαιρούμενων εβδομάδων που περιλαμβάνουν επίσημες αργίες και του χρονικού διαστήματος που ο εργοδότης παραμένει κλειστός. Σε περίπτωση που ο εργοδότης παραμείνει κλειστός για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, ο μαθητευόμενος υποχρεούται να κάνει χρήση της κανονικής του άδειας (12 εργάσιμες ημέρες).

Β. «Πρόγραμμα εργαστηριακών μαθημάτων της ειδικότητας» συνολικής διάρκειας 203 ωρών. Το πρόγραμμα αυτό διδάσκεται μία 1 ημέρα την εβδομάδα για 7 διδακτικές ώρες εκπαιδευτικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε Εργαστηριακά Κέντρα (ΕΚ) ή/κτ Σχολικά Εργαστήρια του ΕΠΑ.Λ.

Στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος Μαθητείας μπορούν να συμμετέχουν ως εργοδότες, φορείς του δημόσιου τομέα καθώς και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Τα οφέλη του θεσμού

Όπως αναφέρει στo protionline.gr ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αιγίου Χαράλαμπος Παναγιωτακόπουλος, ΄΄είναι η δεύτερη χρονιά που ο θεσμός εφαρμόζεται στο σχολείο μας και είναι πολύ σημαντικός αφού οι συμμετέχοντες μπορούν με ένα έτος που απασχολούνται σε μία επιχείρηση, να κερδίσουν εμπειρία ενώ ταυτόχρονα κάνοντας μία μέρα δηλαδή έξι ώρες μάθημα, να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους, από επίπεδο 4 σε 5. Οι συμμετέχοντες διδάσκονται μία ημέρα την εβδομάδα αντίστοιχα με την ειδικότητά τους. Επομένως, είναι σημαντικό γιατί παίρνουν και εργασιακή εμπειρία μέσα από τον χώρο εργασίας και αναβαθμίζουν τα απολυτήριά τους. Ειδικά για τους μαθητές που δεν έχουν βρει διέξοδο ούτε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ούτε στην αγορά εργασίας, μπορεί να καθορίσει τη μετέπειτα πορεία τους. Επιπλέον, το πρόγραμμα είναι σημαντικό και για τις επιχειρήσεις γιατί με πολύ μικρό κόστος έχουν μαθητευόμενους που τους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και στη συνέχεια, αν τους είναι χρήσιμοι, μπορούν να τους κρατήσουν΄΄.

Ωστόσο ο διευθυντής του σχολείου εστίασε και στην στάση που πρέπει να τηρήσουν οι τοπικές επιχειρήσεις, από τη στιγμή που μπορούν να ωφεληθούν και οι ίδιες, λέγοντας: ΄΄Περιμένουμε περισσότερη ανταπόκριση από τους Αιγιώτες επιχειρηματίες. Κάναμε μία προσπάθεια μέσω του Εμπορικού Συλλόγου και φορέων πέρυσι, ωστόσο θα θέλαμε μεγαλύτερη ενεργοποίηση του δημοσίου που είναι πολύ πίσω πολύ. Σκεφτείτε ότι πέρυσι μόνο η ΔΕΥΑ ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα παίρνοντας τέσσερα άτομα΄΄. Σημειώνεται ότι εκτός από ιδιώτες μπορούν να συμμετέχουν το δημόσιο και οι ΟΤΑ, νοσοκομεία, ΔΕΚΟ (π.χ. ΕΒΟ) κ.λπ.

Ο μαθητευόμενος αμείβεται από την πρώτη μέρα,  η επιχείρηση καλύπτει το ελάχιστο

Για τον θεσμό μίλησαν στo protionline.gr και καθηγητές – μηχανολόγοι μηχανικοί του 1ου ΕΠΑ.Λ. που προωθούν το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Αλέξης Χατζηαποστόλου, ΄΄οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων είναι ελάχιστες μπροστά σε αυτά που μπορούν να τους προσφέρουν εκπαιδευμένοι νέοι πάνω στο αντικείμενό τους. Κι αυτό μόλις με 9,36 ευρώ την ημέρα, αφού το 75% του ημερομισθίου, είναι επιδοτούμενο. Ο μαθητής μας αμείβεται από την πρώτη μέρα με 21,78 ευρώ. Αυτό είναι το 75% του βασικού κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου΄΄.

΄΄Το πρόγραμμα είναι ευέλικτο καθώς προστατεύει τον επιχειρηματία σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν είναι σωστός στις υποχρεώσεις του. Του παρέχει το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση και να τον διώξει΄΄, είπε η εκπαιδευτικός Βασιλική Μεγαρίτη, προσθέτοντας ‘‘πως το ζητούμενο της νέας εποχής είναι να υπάρχει αλληλεπίδραση σχολείου – κοινωνίας΄΄.

Όπως εξηγεί ο κ. Χατζηαποστόλου, ΄΄πέρυσι ξεκινήσαμε με 12 παιδιά όμως εξαιτίας κάποιων δυσκολιών, τελεσφόρησαν οι εννέα περιπτώσεις. Έγινε το Τμήμα Οχημάτων που αφορά τα συνεργεία, αλλά στείλαμε από εδώ κι άλλα δώδεκα άτομα στην Πάτρα. Για να δημιουργηθεί τμήμα απαιτείται ελάχιστος αριθμός οκτώ ατόμων. Το ζητούμενο είναι να κρατήσουμε τα παιδιά εδώ και να δημιουργήσουμε και μία μεγαλύτερη επιρροή αμφίδρομη. Οι άνθρωποι του τεχνολογικού τομέα έλεγαν ότι δεν υπάρχουν νέα παιδιά να τροφοδοτηθεί η αγορά. Τώρα που τους παρέχουμε και μαθητευόμενο που σημαίνει ότι έχει τις βασικές αρχές του αντικειμένου και αυτοί θα πρέπει να προσφέρουν μία θέση και τον χρόνο τους. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για τα παιδιά μας΄΄.

΄΄Βέβαια έχει και το πρόγραμμα κάποια προβλήματα όπως η γραφειοκρατία, έχει και κάποιες αγκυλώσεις γιατί στη μικρή πόλη είναι και λιγότερες οι επιχειρήσεις και είναι δύσκολο να συμπληρωθεί τμήμα από τη στιγμή που ζητά συγκεκριμένο αριθμό μαθητών΄΄, προσθέτει ο κ. Παναγιωτακόπουλος, τονίζοντας: ΄΄Αυτό που έχουμε ζητήσει είναι να συμμετέχουν στο πρόγραμμα νέες ειδικότητες και να γίνονται μαθήματα γενικά, όπως είναι για παράδειγμα η ασφάλεια εργασίας ώστε οι απόφοιτοι να μπορούν να απορροφηθούν από περισσότερες επιχειρήσεις΄΄.

΄΄Ίσως γίνει και υποχρεωτική η μαθητεία για τους αποφοίτων των ΕΠΑΛ. Σε κάποιες χώρες ήδη ισχύει αυτό΄΄, επισημαίνει η κ. Μεγαρίτη αναφέροντας πως είναι πολύ βασικό να δημιουργούνται τμήματα στο Αίγιο ώστε να απασχολούνται και καθηγητές.

Από την πλευρά του, ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Μεντζελόπουλος, σε σχετικό ερώτημα του protionline.gr για το εάν μπορούν να συμμετέχουν και πιο παλιοί απόφοιτου του ΕΠΑ.Λ., αναφέρει: ΄΄Όσο πιο πρόσφατα έχει αποφοιτήσει κάποιος τόσες πιθανότητες έχει να μπει. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές που θέλουν να αποκομίσουν εμπειρία. Δεν είναι ένα πρόγραμμα ανέργων. Είναι μία συνέχιση της διδασκαλίας. Ξεκινάμε με τους αποφοιτήσαντες εάν δεν καλύπτεται το τμήμα πάμε μία χρονιά πίσω κ.ο.κ.΄΄.

Οι καθηγητές αναφέρουν ακόμη πως ορισμένοι έχουν ταχθεί ενάντια στο πρόγραμμα λέγοντας πως προσφέρει φθηνό εργατικό δυναμικό, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι έτσι. ΄΄Σημειώνουμε ότι τα παιδιά μας δεν είναι εργάτες. Άρα και αυτό που θα κληθούν να κάνουν στις επιχειρήσεις θα είναι σχετικό με το αντικείμενο που έχουν εκπαιδευτεί. Είναι μαθητευόμενοι. Επίσης, στις υποχρεώσεις του εργοδότη είναι να παρέχει εκπαίδευση ενώ ορίζει τον υπεύθυνο της επιχείρησης που θα κατευθύνει τον μαθητευόμενο΄΄.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι  εργοδότες

Τι πρέπει να κάνει όμως ο ενδιαφερόμενος εργοδότης που θέλει να συμμετέχει στο «Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας – Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας» ΕΠΑ.Λ.;

Στην παρούσα φάση, η προθεσμία για να δηλωθεί στο portal του ΟΑΕΔ το ενδιαφέρον, έχει εκπνεύσει από τις αρχές του μήνα. Όμως υπάρχει ακόμη χρονικό περιθώριο για όσους επιθυμούν να διαθέσουν θέση μαθητείας σε συγκεκριμένο μαθητευόμενο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να του χορηγήσουν βεβαίωση που θα αναφέρει το ονοματεπώνυμο του μαθητευόμενου και θα δηλώνεται ότι επιθυμούν να του διαθέσουν θέση μαθητείας συγκεκριμένης ειδικότητας. Ο μαθητευόμενος θα πρέπει να προσκομίσει αυτή τη βεβαίωση στο ΕΠΑ.Λ. που φοιτά. Αυτή η «δεσμευμένη» θέση αναγγέλλεται στο portal του ΟΑΕΔ πριν την υπογραφή της σύμβασης με τον μαθητευόμενο. Αφού υπογραφεί η σύμβαση που θεωρείται από τον διευθυντή του σχολείου, ο εργοδότης καταχωρεί την έναρξη της Μαθητείας στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Σημειώνεται ότι ο αριθμός των μαθητευόμενων που μπορεί να λάβει κάθε επιχείρηση εξαρτάται από το πόσα άτομα απασχολεί. Π.χ. αν είναι ατομική επιχείρηση ή απασχολεί ένα άτομο, μπορεί να δεχθεί έναν μαθητευόμενο, ενώ αν απασχολεί 27 έως 32 άτομα, 5 μαθητευόμενους.

Οι ειδικότητες και οι επιχειρήσεις που πέρυσι είχαν απασχολήσει μαθητευόμενους

Οι ειδικότητες που μπορεί να λειτουργήσει το πρόγραμμα είναι Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων, Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού, Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών, Τεχνικός Οχημάτων, Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών, Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής, Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων, Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών και Βοηθός Νοσηλευτή.
Οι επιχειρήσεις της περιοχής που πέρυσι είχαν λάβει μέρος στο πρόγραμμα είναι: Αχαϊκά Πλαστικά ΑΕΒΕ, Βλάχος Αλ. Κωνσταντίνος συνεργείο επισκευής αυτοκινήτων, Διαμαντόπουλος Α. – Δημόπουλος Χ. Ο.Ε. πώληση εμπορία ανταλλακτικών, Ζαππής Μ. Γεώργιος ανταλλακτικά αυτοκινήτων, Θεοδωρακόπουλος Κων/νος έμπορος και επισκευαστείς Chevrolet, Καραφωτιάς Απόστολος συνεργείο μοτοσικλετών, Crinicar εμπορία αυτ/του, συνεργείο, ανταλλακτικά Χρήστος Παπαδόπουλος και υιός, Αφοί Σιρινιάν Ο.Ε. εμπόριο αυτοκινήτων – ανταλλακτικών – συνεργείο και η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας.

Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του σχολείου, σημαντική ήταν η συμβολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΕΠΑ.Λ. και της προέδρου Ντίας Παναγοπούλου και του Συλλόγου Επισκευαστών Συνεργείων και του προέδρου Δημήτρη Ντερντέ.

Μιλώντας στo protionline.gr  εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων, η κ. Παναγοπούλου επισημαίνει: ΄΄Σαν Σύλλογος Γονέων προτρέπουμε και προσκαλούμε όλους τους επιχειρηματίες, αλλά και τις υπηρεσίες του δήμου Αιγιαλείας, από Ερινεό μέχρι Αιγείρα, να πάρουν άτομα δίνοντας την ευκαιρία σε εκπαιδευμένους νέους της Αιγιάλειας να εφαρμόσουν όσα έμαθαν στην πράξη και βέβαια και να βοηθηθούν και οι ίδιοι. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για όλους που δεν πρέπει να πάει χαμένη΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr