background img
banner
banner

Βήμα για την παραμονή της Φυσικοθεραπείας;

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Ανοιχτή Επιστολή της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών προς την Πολιτεία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και τα οποία όπως αναφέρει επιδεινώνονται λόγω του κορωνοϊού. Στην ανοιχτή επιστολή γίνεται αναφορά στα προβλήματα που όπως επισημαίνεται δημιούργησε η συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών. «Η σιωπή και η απραξία θα δημιουργήσουν άλυτα προβλήματα με συνέπεια σοβαρούς κινδύνους για τη λειτουργία του ίδιου του Πανεπιστημίου Πατρών», επισημαίνεται χαρακτηριστικά, την ώρα που η τοπική κοινωνία αγωνιά για την τύχη του Τμήματος Φυσικοθεραπείας Παραρτήματος Αιγίου. Μεταξύ άλλων, η Σύγκλητος, που συνεδρίασε προχθές Δευτέρα, ζητά μείωση του αριθμού των εισακτέων, χρηματοδότηση με βάση τις ανελαστικές δαπάνες και την υλοποίηση του ακαδημαϊκού έργου με ποιοτικά κριτήρια, αλλά και την κάλυψη όλων των αποχωρήσεων και η διάθεση νέων θέσεων ΔΕΠ για τα νέα τμήματα και για να υπηρετηθούν νέα γνωστικά αντικείμενα στα παλαιά τμήματα του Πανεπιστημίου. Επιπλέον θέσεις Διοικητικού και Τεχνικού Προσωπικού, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ και ΕΤΕΠ. Όπως τονίζεται στην επιστολή, ΄΄με το Ν. 4610/2019 υλοποιήθηκε η συνέργεια του Πανεπιστημίου Πατρών με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Υπενθυμίζουμε ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών είχε διατυπώσει, με απόφασή που ελήφθη από την ευρεία πλειοψηφία των μελών της, την έντονη αντίθεσή της σε αυτή τη συνέργεια. Μια συνέργεια η οποία ήταν πρόχειρη, χωρίς ακαδημαϊκό σχέδιο και υποστήριξη. Ο Ν. 4610/2019 υπονόμευσε βαθιά την ακαδημαϊκή προοπτική και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, δημιουργώντας εμπόδια ακόμα και σε αυτήν την εκπαιδευτική του λειτουργία. Η αύξηση των Τμημάτων από 24 σε 35 με την παράλληλη υποστήριξη επιπλέον 14 παλαιών προγραμμάτων σπουδών (για τους φοιτητές του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας) και η λειτουργία του Πανεπιστημίου Πατρών σε 6 πόλεις (Πάτρα, Αίγιο, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Πύργο και Αμαλιάδα) δημιούργησαν ανυπέρβλητα προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά, που επιδεινώνονται στην περίοδο της πανδημίας του COVID19 που διανύουμε, χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης΄΄.

Για να συνεχίσει το Πανεπιστήμιο να είναι επώνυμο και διεθνώς αναγνωρίσιμο…

Η Σύγκλητος για να συνεχίσει το Πανεπιστήμιο Πατρών να είναι επώνυμο και διεθνώς αναγνωρίσιμο ζητά μεταξύ άλλων από την Πολιτεία:

1) Τη δραστική μείωση των εισακτέων, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των Τμημάτων, σε βάθος πενταετίας.

2) Τον εξορθολογισμό του Ακαδημαϊκού Χάρτη του Πανεπιστημίου Πατρών και την μεταφορά της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

3) Την χρηματοδότηση για τον τακτικό προϋπολογισμό με βάση τις ανελαστικές δαπάνες και την υλοποίηση του ακαδημαϊκού έργου με ποιοτικά κριτήρια. Τη διάθεση πόρων για την ωρίμανση έργων και την χρηματοδότηση τους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα ή άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη κατασκευή φοιτητικών εστιών, κτιρίων τμημάτων, αμφιθεάτρων, αγορά εκπαιδευτικού και ερευνητικού εξοπλισμού κ.λπ.

4) Την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας και των Εταιρειών Αξιοποίησης Περιουσίας έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν αποδοτικά και αποτελεσματικά.

5) Τον εξορθολογισμό της δύσκαμπτης, χρονοβόρας και γραφειοκρατικής υλοποίησης των διαγωνιστικών διαδικασιών.

6) Την χρηματοδότηση από τη νέα προγραμματική περίοδο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού των Πανεπιστημίων, θα συνοδεύεται από τις κατάλληλες οργανωτικές αλλαγές (νέα οργανογράμματα και εσωτερικοί κανονισμοί) έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής.

7) Την κάλυψη όλων των αποχωρήσεων και η διάθεση νέων θέσεων ΔΕΠ για τα νέα τμήματα και για να υπηρετηθούν νέα γνωστικά αντικείμενα στα παλαιά τμήματα του Πανεπιστημίου.

Επιπλέον θέσεις Διοικητικού και Τεχνικού Προσωπικού, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ και ΕΤΕΠ. ΄΄Η Πολιτεία οφείλει να αποφασίσει τι είδους πανεπιστήμιο θέλει να είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών, να μιλήσει με ειλικρίνεια στους Πολίτες και στη συνέχεια να στηρίξει σθεναρά τις αποφάσεις της. Ο χρόνος πιέζει. Η σιωπή και η απραξία θα δημιουργήσουν άλυτα προβλήματα με συνέπεια σοβαρούς κινδύνους για τη λειτουργία του ίδιου του Πανεπιστημίου Πατρών΄΄, καταλήγει η Σύγκλητος και ο… λόγος πλέον ανήκει στο υπουργείο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr