background img
banner
banner

Δίκη Χρυσής Αυγής: 13 χρόνια κάθειρξη στον Μιχαλολιάκο και ισόβια στον Ρουπακιά

Την επιβολή ποινής κάθειρξης 13 ετών στον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο και σε άλλα πέντε νυν και πρώην στελέχη της (Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμανής) για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπως ανακοίνωσε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι η πρόεδρός του, Μαρία Λεπενιώτη, κλείνοντας έναν κύκλο πέντε και πλέον ετών δικαστικής διαδικασίας.

Στους Μιχαλολιάκο, Λαγό, Κασιδιάρη και Γερμενή επεβλήθη επιπλέον ποινή ενός έτους και πρόστιμο 1.000 ευρώ για παράνομη οπλοκατοχή.

Το μόνο μέλος της ηγεσίας της Χ.Α. στο οποίο επεβλήθη χαμηλότερη των 13 ετών ποινή είναι ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ο οποίος καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη.

Ισόβια στον Ρουπακιά για τη δολοφονία Φύσσα

Σε ισόβια κάθειρξη συν φυλάκιση 10 ετών καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ο φυσικός αυτουργός Γιώργος Ρουπακιάς.

Σε πέντε χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκαν τέσσερις πρώην βουλευτές της οργάνωσης στους οποίους είχε αναγνωριστεί ελαφρυντικό.

Υπενθυμίζεται ότι η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των ποινών στη δίκη είχε ξεκινήσει ήδη από χθες Τρίτη, με την εισαγγελική πρόταση για τον επιμερισμό των ποινών καταδικαστών μελών της κατά το δικαστήριο εγκληματικής οργάνωσης.

Η επόμενη πράξη, που πιθανόν θα συνεχιστεί και την Πέμπτη, θα αφορά τη μάχη της αναστολής της ποινής, που θα δώσουν όλοι οι κατηγορούμενοι πλην του καταδικασθέντος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά. Αυτή είναι και η πιο κρίσιμη μάχη της δίκης.

Πανέτοιμη για τις άμεσες συλλήψεις η ΕΛΑΣ

“Μόλις ενημερωθούμε αρμοδίως για τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που θα πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ θα προχωρήσουν στην άμεση σύλληψή τους. Η αστυνομία είναι πανέτοιμη και γνωρίζει πού είναι ο καθένας”, τόνισαν, πριν από λίγο, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αστυνομικές πηγές, ενόψει της ανακοίνωσης των ποινών που θα επιβληθούν στους καταδικασθέντες για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Σημειώνεται, ότι αστυνομικοί παρακολουθούν διακριτικά, εδώ και πολλές ημέρες, στελέχη της Χρυσής Αυγής και γνωρίζουν πολύ καλά όλες τις κινήσεις τους.

Παρούσα η Μάγδα Φύσσα

Στις 12:05 μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου η Μάγδα Φύσσα, η οποία παρακολουθεί τη διαδικασία και άκουσε την απόφαση για τους καταδικασθέντες στην δίκη της Χρυσής Αυγής.

Αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου θα ακολουθήσει το κρίσιμο στάδιο των αναστολών, με τους συνηγόρους υπεράσπισης να λαμβάνουν και πάλι τον λόγο και να επιχειρηματολογούν για τους πελάτες τους. Είναι το στάδιο που θα κρίνει σε ποιους θα δοθεί αναστολή, ποιοι δηλαδή θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη φυλακή.

Γι αυτό και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι σήμερα θα γίνει σαφές ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή και ποιοι όχι. Αφού ορισμένοι θα τύχουν αναστολής εκτέλεσης της ποινής έως ότου η υπόθεση τελεσιδικήσει στο Εφετείο.

Θεωρείται πάντως τελείως απίθανο αυτή η εξέλιξη να αφορά τα μέλη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής…

Αν το δικαστήριο δεν δώσει αναστολή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, τότε για τους καταδικασθέντες που δεν θα βρίσκονται μέσα στη δικαστική αίθουσα θα διαβιβάσει την απόφασή του στο τμήμα εκτέλεσης ποινών και ακολούθως αυτή θα σταλεί στην αρμόδια αστυνομική αρχή προς εκτέλεση. Αυτό σημαίνει ότι οι αστυνομικοί θα αναζητήσουν όσους κριθεί ότι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή για να τους οδηγήσουν εκεί.

Για 30 συλλήψεις έχει προετοιμαστεί η ΕΛΑΣ

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν προετοιμαστεί για τουλάχιστον 30 συλλήψεις, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι 13 θα είναι πρώην βουλευτές και πολιτικά στελέχη του ναζιστικού μορφώματος και 14 ακόμη μέλη του, που έχουν κριθεί ένοχα για συμμετοχή στην δολοφονία Παύλου Φύσσα (11 άτομα), και για τις επιθέσεις σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων και των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ (τρία άτομα), μεταξύ των οποίων και οι “πυρηνάρχες” της Νίκαιας και του Περάματος.

Σε αστυνομική επιτήρηση για την πιθανότητα σύλληψής τους, βρίσκονται ακόμη 12 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων 4 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι όμως ενδέχεται να λάβουν ποινές με ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Πώς θα γίνουν οι συλλήψεις

Από την στιγμή που σήμερα ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου, απόσπασμα της καταδικαστικής απόφασης με τις ποινές χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα θα διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών. Αυτός με την σειρά του θα διαβιβάσει τα έγγραφα εκτέλεσης φυλάκισης για τους καταδικασμένους προς την αστυνομία, προκειμένου να προχωρήσει σε κατ’ οίκων έρευνες εντοπισμού και σύλληψής τους. Στελέχη της αστυνομίας, εκτιμούν πως τα αριθμητικά δεδομένα συλλήψεων ή οικειοθελών προσελεύσεων είναι “μισοί-μισοί”.

Κάποιοι θα προτιμήσουν την αυτόβουλη παράδοση ως δείγμα “καλής διαγωγής” για τα μελλοντικά αιτήματα αποφυλακίσεων και κάποιοι άλλοι το… show, με ΕΚΑΜ, χειροπέδες και αυτοκινητοπομπές υπερπαραγωγής για την μεταγωγή τους, αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που συμμετείχαν στις συλλήψεις του Σεπτεμβρίου του 2013.

Από την στιγμή της σύλληψης ή παράδοσης, θα μεταφερθούν αρχικά στον Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών και από εκεί θα μεταχθούν στα σωφρονιστικά καταστήματα που έχει ορίσει ο δικαστικός λειτουργός. Στην περίπτωση που συλληφθούν ή παρουσιαστούν αυτοβούλως κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε θα παραμείνουν στις αστυνομικές υπηρεσίες και στη συνέχεια θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.

Πηγή


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΛΛΑΔΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr