background img
banner
banner

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Προτιμώ να είμαι χρήσιμος παρά ευχάριστος στα αυτιά εκείνων που θέλουν να λαϊκίζουν»

ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Με αναφορά στα επιμέρους θέματα που αφορούν την επικαιρότητα και σχετίζονται με τις προθέσεις και τη στόχευση της δημοτικής αρχής, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής 23/10, γνωστοποίησε τις εξελίξεις που υπάρχουν για το καθένα, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει, βάζοντας πάνω από όλα τη βιωσιμότητα, τη λειτουργικότητα και την αποδοτικότητα του δήμου αλλά και το συμφέρον των δημοτών διαχρονικά.

Χωρίζοντας σε ενότητες την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα ζητήματα της αποχέτευσης, των απορριμμάτων, της ανάπλασης του κέντρου του Αιγίου, των αντιπλημμυρικών έργων κατά μήκος Σιδηροδρόμου και Ολυμπίας Οδού, της άρδευσης, των αδέσποτων, των δημοτικών τελών και της προσφάτως ισχύουσας εφαρμογής Sense city. Σε γενικές γραμμές εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο της δημοτικής αρχής, στηλιτεύοντας ωστόσο τη στάση της αντιπολίτευσης για πολλά θέματα.

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ –  Ως τα Χριστούγεννα η τελική απόφαση από το ΣτΕ για τα δίκτυα

Για το ζήτημα της αποχέτευσης και των εσωτερικών δικτύων, ο δήμαρχος είπε πως πηγαίνει πολύ καλά και ότι οι χρονικές καθυστερήσεις που υπάρχουν είναι οι προβλεπόμενες. ΄΄Είχα πει πως ό,τι και να γίνει, την άνοιξη θα έχουμε εγκατάσταση εργολάβου, νομίζω ότι είναι εφικτός αυτός ο στόχος. Δεν μπορεί να γίνει κάτι νωρίτερα, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι για το μεγάλο έργο της αποχέτευσης προσφέρθηκαν 5 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ από τον παλιότερο προϋπολογισμό και έχει γίνει τώρα 42 εκ. συν ΦΠΑ. Επιδιώκουμε να εντάξουμε άμεσα αλλά και με μελλοντική πρόταση και τους οικισμούς που είναι πάνω από την εθνική οδό. Οι εμπλοκές είναι διαδικαστικού χαρακτήρα. Η τελευταία ενημέρωση που έχουμε λέει  ότι οι διάδικοι πλέον εργολάβοι βρίσκονται στο στάδιο της εξέτασης της υπόθεσης στο ΣτΕ το οποίο μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει εκδώσει, σύμφωνα με τον νόμο, την τελική του απόφαση΄΄.

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ – Άμεση στόχευση η μείωση του όγκου που θα περιορίσει το κόστος

Για τον δήμαρχο, πρωτεύον θέμα παραμένει αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, με στόχο να μην ξαναβιώσει η περιοχή όσα υπέφερε πριν από ενάμιση χρόνο. Όπως τόνισε, ΄΄το μόνιμο και μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων φαίνεται ότι λύνεται αν αναλογιστεί κανείς τι γινόταν πέρυσι και τι ισχύει φέτος. Έχουμε εξασφαλίσει ήδη και κοντινότερους προορισμούς, επιδιώκοντας οικονομικότερη διαχείριση. Σε ό,τι αφορά το μέλλον, προχωρά κανονικά η διαδικασία, διασφαλίζεται η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Αιγείρας και επιδιώκεται η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Αιγείρας. Τον μεν ΧΑΔΑ τον διαχειρίζεται ο δήμος, ο προϋπολογισμός είναι 496.000 ευρώ, τον δε ΧΥΤΑ ο ΣΥΔΙΣΑ με τον οποίο είμαστε σε άριστη συνεργασία. Ο στόχος μας είναι η οριστική επίλυση του προβλήματος μέσω του φορέα διαχείρισης του νομού, όμως ταυτοχρόνως ως δήμος έχουμε επιτύχει την ανακύκλωση σε πολύ μεγάλο βαθμό από ό,τι τη βρήκαμε και πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή το αίτημα για την κατασκευή Μονάδας Βιοαποβλήτων Αιγιαλείας με σκοπό τη μείωση του όγκου και του βάρους των απορριμμάτων. Υπολογίζουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε την έγκριση της κατασκευής της Μονάδας, ο προϋπολογισμός του έργου είναι κοντά στα 4 εκατ. ευρώ και μαζί με την ανακύκλωση σκοπεύουμε στην αποστολή των απορριμμάτων εκτός περιοχής περίπου στο 50%΄΄.

΄΄Αν λάβουμε υπόψη ότι τα απορρίμματα που παράγει η περιοχή είναι 17.000 τόνοι χωρίς να συμπεριλαμβάνονται κλαδιά κ.λπ., θα απομένουν για επεξεργασία στο εργοστάσιο περίπου 8.000 με 9.000 τόνοι. Έτσι, μετά τη λειτουργία της Μονάδας και του εργοστασίου σε επίπεδο Αχαΐας, θα έχουμε ως μη επεξεργαζόμενη ποσότητα 4.000 με 5.000 τόνους΄΄, σημείωσε ακόμη ο κ. Καλογερόπουλος.

Τέλος, για τη Μονάδα είπε πως έχει τη συγκατάθεση των τριών όμορων κοινοτήτων μέσω των προέδρων:΄΄Ο σχεδιασμός που βρήκαμε από την προηγούμενη δημοτική αρχή προέβλεπε την εγκατάσταση εργοστασίου μικτής διαχείρισης απορριμμάτων όμως εμείς πετυχαίνουμε την Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ). Επομένως έχουν κι αυτοί λόγο να συμφωνούν αφού πρόκειται για οικολογική διαχείριση. Η ΜΕΒΑ μπορεί να είναι έτοιμη για λειτουργία μέχρι το 2023. Το εργοστάσιο για τα σύμμεικτα θέλει πολύ περισσότερο χρόνο΄΄.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΥ – Αν μειωθεί ο όγκος δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης ΧΥΤΥ

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επανέναρξης των εργασιών στην Παπανικολού, υπογράμμισε τα εξής: ΄΄Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει διασφαλιστεί η ολοκλήρωση του έργου. Σύμφωνα με τον περιφερειακό αλλά και τοπικό σχεδιασμό που βρήκαμε ψηφισμένο από την προηγούμενη δημοτική αρχή, προβλέπεται να γίνει ΧΥΤΥ-ΚΔΑΥ. Όπως σας είπα, στόχος μας είναι να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων. Μειωμένου του όγκου επί της ουσίας δεν θα υπάρχει λόγος ύπαρξης του ΧΥΤΥ παρά μόνο του ΚΔΑΥ. Πιστεύω ότι τώρα θα έχουμε την οριστική λύση και θα απαλλάξουμε την τοπική κοινωνία από αυτό τον βραχνά που εμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξη. Όλοι οι δήμαρχοι ήθελαν αλλά δεν τα κατάφεραν ίσως λόγω αδυναμίας διαχείρισης. Εμείς όμως και θέλουμε και μπορούμε΄΄.

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ – Μέχρι Ιανουάριο η έγκριση της χρηματοδότησης

Κι ενώ το έργο της ανάπλασης των πλατειών βρίσκεται σε εξέλιξη, η δημοτική αρχή έχει βάλει «πλώρη» για το επόμενο τμήμα που είναι η συνέχιση της Μητροπόλεως. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ΄΄έχουμε υποβάλει αίτημα, κατόπιν συνεννόησης με την Περιφέρεια, για το υπόλοιπο έργο της ανάπλασης στην οδό Μητροπόλεως και θεωρούμε ότι είναι δεδομένο. Μετά τη συνάντηση που είχα με τον Περιφερειάρχη, υποβάλαμε τον τελικό φάκελο του έργου σε πλήρη ωριμότητα και απόλυτα τεκμηριωμένο. Έχουμε την πεποίθηση ότι θα έχουμε και την έγκριση προϋπολογισμού περίπου 3,4 εκατ. ευρώ. Περιμένουμε μέχρι Ιανουάριο την έγκριση της χρηματοδότησης. Αν όλα πάνε καλά, το καλύτερο σενάριο είναι σε έναν χρόνο να ξεκινήσουν οι εργασίες΄΄.

ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ – Δεδομένη η βούληση της δημοτικής αρχής – «Μπαλάκι» στις άλλες παρατάξεις

Σε συνάρτηση με την ανάπλαση, ρωτήθηκε και για την πεζοδρόμηση, λέγοντας πως είναι ακόμη στις προτεραιότητές του δίνοντας έμφαση στον άνθρωπο και όχι στο αυτοκίνητο. ΄΄Σε όποιους διαλόγους και να έχουν γίνει μέχρι τώρα έχω διαπιστώσει ότι το πρώτο πράγμα είναι πού θα πάνε τα αυτοκίνητα, χωρίς να λέμε το αντίθετο. Σε κάθε περίπτωση η δική μας θέληση είναι να γίνει. Όπως καταλαβαίνετε όμως η απλή αναλογική είναι ένα σύστημα που έχει τις δυσκολίες του, επομένως πρέπει να γίνει συνείδηση και να ωριμάσει ότι πρέπει να γίνει η πεζοδρόμηση. Δεν μπορεί κάποιος να ζητήσει από τη δημοτική αρχή να κάνει το ανέφικτο όταν πρέπει να το θέλουν και οι άλλοι. Αν θέλουν οι άλλες παρατάξεις να συνεχίσουν την ίδια τακτική, τότε κρατούν τον δήμο πίσω΄΄.

Στο σημείο εκείνο ο δήμαρχος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη γενικότερη στάση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, λέγοντας: ΄΄Θέλω να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου διότι κατά το παρελθόν δεν ήλθαν στο Δημοτικό Συμβούλιο επίτηδες και δεν ήρθαν καν να προωθήσουμε μαζί στους βουλευτές τα ζητήματα της Αιγιάλειας. Η παρουσία σύσσωμης της αρχής της Αιγιάλειας, συμπεριλαμβανομένης και της μειοψηφίας θα έδινε άλλη δυναμικότητα στη διεκδίκηση των θεμάτων. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα κάνουμε και θα επιτύχουμε αυτά που έχουμε βάλει στόχο. Όμως πρέπει να τους γίνει κατανοητό ότι δεν πρέπει να δυσκολεύουν τα πράγματα΄΄.

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ – Ξεκίνησαν με… δύναμη από τα δυτικά

΄΄Είμαστε στην ευχάριστη και σημαντική θέση να πούμε ότι πηγαίνουν πολύ καλά τα αιτήματα για την κατασκευή αντιπλημμυρικών συνοδών των αξόνων ΟΣΕ και Ολυμπίας Οδού. Δηλαδή πετύχαμε την ένταξη στη χρηματοδότηση πολλών έργων στον δήμο μας και ήδη ξεκίνησε η κατασκευή από τη Δυτική Αιγιάλεια και προχωράμε προς την Ανατολική. Για το θέμα θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση, εφόσον έχουμε την ολοκληρωμένη ένταξη όλων των έργων που έχουμε ζητήσει΄΄, ανέφερε ο κ. Καλογερόπουλος.

ΑΡΔΕΥΣΗ – Έργα άρδευσης που θα φτάσουν τα 20 εκατ. ευρώ όταν παλιότερα ήταν μηδενικά

Σε σχέση με την άρδευση, είπε: ΄΄Η άρδευση πηγαίνει πάρα πολύ καλά και σε λίγο καιρό θα έχουμε και στοιχεία. Ήδη έχω ένα πρωτόλειο φυλλάδιο που αποτυπώνει γιατί η ΔΕΥΑ κάνει καλό έργο στην άρδευση. Τα έργα της άρδευσης που έχουν προκριθεί από την ΔΕΥΑ θα φτάσουν περίπου στα 15 με 20 εκατ. ευρώ όταν κατά το παρελθόν στη διαχείριση του δήμου είχαν κατατεθεί έργα προϋπολογισμού μηδέν… Αυτό δείχνει και πόσο σημαντική είναι η πολιτική επιλογή για να έχουμε την αποτελεσματικότητα υπέρ των χρηστών΄΄.

Εμμέσως ο δήμαρχος εκδήλωσε τον προβληματισμό του για την καθυστέρηση έγκρισης χρηματοδότησης του έργου διυλιστηρίου Σελινούντα, επισημαίνοντας: ΄΄Επιδιώκουμε ταυτοχρόνως, κι εδώ πρέπει να αναγνωρίσω ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση παρά τις υποσχέσεις, την ένταξη στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» του φράγματος του Σελινούντα, προϋπολογισμού περίπου 20 εκατ. ευρώ. Έχει χαρακτηριστεί εμβληματικό έργο, μας το έχουν τάξει από το υπουργείο Εσωτερικών ωστόσο η καθυστέρηση δημιουργεί προβληματισμό. Ευελπιστούμε σε θετική απάντηση΄΄.

ΑΔΕΣΠΟΤΑ – Μέριμνα με βάση τα προβλεπόμενα του νόμου

΄΄Ένα ζήτημα που μας απασχολεί είναι η διαχείριση των αδέσποτων. Θέλω να σας πω ότι έχουμε κάνει κάθε προσπάθεια σύμφωνα με τον νόμο. Είναι όχι μόνο κοστοβόρα η διαχείριση αλλά και γραφειοκρατικά δύσκολη. Ξέρουμε την επικινδυνότητα όμως αρμοδιότητα του δήμου είναι η στείρωση των αδέσποτων και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η διαχείριση να σχετίζεται με την απομάκρυνση από το φυσικό χώρο τους΄΄, ανέφερε.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ – «Ενδεχόμενη μείωση θα επέφερε ανεπανόρθωτο πλήγμα στην Αιγιάλεια του μέλλοντος»

Για το μείζον ζήτημα των δημοτικών τελών και πώς θα διαμορφωθούν για το 2021 σε συνάρτηση με το αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για μείωση, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης των νοικοκυριών αλλά και της πεποίθησης ότι μπορούν να καλυφθούν τα απωλεσθέντα, τόνισε: ΄΄Υπάρχει μία γκρίνια για τα τέλη, κυρίως της ύδρευσης και της άρδευσης, τη θεωρώ παντελώς αδικαιολόγητη με πολιτική στόχευση προκειμένου να χαθούν τα μεγάλα έργα που προανέφερα και να μείνουν αυτές οι εντυπώσεις. Θεωρώ ότι το τίμημα κάποιας υπηρεσίας πρέπει να έχει και την ανάλογη βαρύτητα από άποψη ποιότητας. Η επιλογή της δημοτικής αρχής είναι να εξασφαλίσουμε επίπεδο υπηρεσιών σε ικανοποιητικό βαθμό. Μία ενδεχόμενη μείωση των τελών θα επέφερε ανεπανόρθωτο πλήγμα στην Αιγιάλεια, όχι στη δημοτική αρχή Καλογερόπουλου αλλά στην Αιγιάλεια του μέλλοντος, διότι οι επιβαρύνσεις του σημερινού δημάρχου θα μεταφέρονταν στον μελλοντικό. Προτιμώ να είμαι χρήσιμος παρά να είμαι ευχάριστος στα αυτιά εκείνων που θέλουν να λαϊκίζουν στη βάση της απλοϊκότητας΄΄.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμη στην πρόθεσή του ο δήμος να είναι συνεπής στις πληρωμές του αναφερόμενος στις παλιές υποχρεώσεις που έχουν φτάσει στα δικαστήρια και ανέρχονται σε 1,5 εκατ. ευρώ τονίζοντας πως δεν σκοπεύει να αφήσει το ίδιο στις επόμενες δημοτικές αρχές. Για τα τέλη είπε ακόμη πως ΄΄η οποιαδήποτε μείωση θα φανεί από τα αποτελέσματα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η διασφάλιση κοντινότερων προορισμών για τα απορρίμματα, ώστε να μειωθεί το κόστος, έγινε από τη δημοτική μας αρχή και μόνο. Δεν μας υποσχέθηκε κανείς ότι θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε στην Άμφισσα. Μπορεί να χρειαστεί πάλι η Κοζάνη. Όμως εμείς πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Γι΄ αυτό κάνουμε αυτή τη διαχείριση. Εάν καταφέρουμε στο μέλλον να έχουμε απολογιστικά μειωμένο κόστος στη διαχείριση των απορριμμάτων θα επανεξετάσουμε τη μείωση. Όμως σήμερα αυτό είναι αδύνατο΄΄.

Σχετικά με την εφαρμογή που ισχύει για πρώτη φορά στον δήμο Αιγιαλείας, το sense city, είπε: ΄΄Έχει πολύ μεγάλη σημασία για την καθημερινότητα του πολίτη. Σε αυτό το σύστημα μπορεί ο κάθε πολίτης μπαίνοντας στην πλατφόρμα να δίνει κάποια στοιχεία με βάση τα οποία εμείς θα προσπαθούμε να επιλύουμε τα προβλήματα. Ήδη λειτουργεί λίγες μέρες και έχει 2.500 επισκέψεις. Έχει καταγράψει τα προβλήματα σε 300 περιπτώσεις, δηλαδή περίπου 50-60 την ημέρα και από αυτές έχει ικανοποιηθεί το 80%. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουμε να κάνουμε τους πολίτες μας και συμμέτοχους στη βοήθεια που θέλουμε γιατί μέχρι τώρα αυτό δεν κυοφόρησε. Τώρα υπάρχει άνθρωπος που συντονίζει τα αιτήματα. Δηλαδή οι πολίτες δείχνουν πως θέλουν να είναι εθελοντές άσχετα από το αν κάποιοι δεν άφησαν τον εθελοντισμό να ψηφιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο΄΄.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ –  «Δείχνουν ότι ο πατριωτισμός δεν είναι αυτός που θα έπρεπε»

Ερωτηθείς αναφορικά με τη στάση της αντιπολίτευσης, σημείωσε: ΄΄Υπάρχει μία έλλειψη διαλλακτικότητας. Όταν δημιουργούν επιτροπή αντιμετώπισης της δημοτικής αρχής, από μόνοι τους δείχνουν τις προθέσεις τους. Απορώ με την ευφυΐα αυτής της διατύπωσης. Η συνάντηση με τους βουλευτές ήταν τοπικό θέμα εθνικού χαρακτήρα και δεν ήρθαν. Δείχνουν ότι ο πατριωτισμός δεν είναι αυτός που θα έπρεπε και στην επιθυμητή ένταση. Μπαίνει ένας πολιτικός προβληματισμός κάτω από τη βάση του ταπεινού κριτηρίου της προσωπικής πολιτικής επιδίωξης του αορίστου μέλλοντος. Και προσπαθούν να είναι στο παρόν μιας αόριστης πολιτικής φιλοδοξίας του μέλλοντος προκειμένου να κατακτήσουν μία θέση. Νομίζω ότι πρέπει να σκεφθούν ότι απευθύνονται σε πολίτες που αντιλαμβάνονται πολύ περισσότερα. Με τέτοια νοοτροπία νομίζουν ότι θα τους κοροϊδέψουν; Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι έχουμε κάνει μία τεράστια προσπάθεια και ότι στον αγώνα δρόμου που κάνουμε για να επιλύσουμε τα προβλήματα, μας βάζουν εμπόδια΄΄.

ΑΠΟΣΧΙΣΗ ΔΗΜΟΥ –  ΄΄Η βούληση του λαού εκφράζεται με θεσμικό τρόπο. Είμαι μαζί τους΄΄

Σε σχέση με τις κινήσεις απόσχισης και δημιουργία δήμου Ανατολικής Αιγιάλειας, ο δήμαρχος σημείωσε: ΄΄Οι πολίτες θέλουν τον δήμαρχο κοντά τους. Σημασία έχει ο δήμαρχος να είναι χρήσιμος για τον τόπο του. Άρα εξαρτάται από την πολιτική που θα εφαρμόσουμε εμείς και τη δυνατότητα που έχει ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του να λύνουν προβλήματα. Πήγα μόνος μου να τους βρω για να έχω μία συγκροτημένη εικόνα για το τι θέλουν. Δεν διατύπωσαν κάποιο παράπονο από τη σημερινή δημοτική αρχή, οι κινήσεις αυτές έρχονται από το παρελθόν με τη… φόρα που έρχονται. Εκτελούμε  έργα στην Ανατολική Αιγιάλεια τόσα που δεν υπήρξαν ποτέ από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Άρα υπερέχει η συναισθηματική φόρα. Τα έργα δεν έχουν παίξει τόσο ρόλο ούτως ώστε να ανασταλεί το αίτημα της δεκαετίας που έχει παγιωθεί πλέον. Η δική μου θέση έρχεται από την προεκλογική διατύπωση ότι η βούληση του λαού είναι αυτή και εκφράζεται με θεσμικό τρόπο, άρα είμαι μαζί τους΄΄.

Τέλος, ο δήμαρχος ενημέρωσε πως δεν θα δεχθεί δια ζώσης ευχές σήμερα Δευτέρα για την ονομαστική του εορτή, στο πλαίσιο της τήρησης των μέτρων ενάντια στον covid.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr