background img
banner
banner

Επταπλασιάζεται η άδεια πατρότητας

Ολόκληρη ή τμηματικά εντός ενός μήνα από την γέννηση του παιδιού μπορούν να λάβουν την άδεια πατρότητας 14 ημερών οι πατέρες σύμφωνα με σχετική διάταξη του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τα εργασιακά.

Την νέα άδεια πατρότητας δικαιούνται οι πατέρες ως εξης:

– Η άδεια αυτή μπορεί να κατανεμηθεί ακόμη και δύο ημέρες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία γέννησης και οι υπόλοιπες 12 να ληφθούν μετά όλες μαζί ή τμηματικά όμως εντός των 30 ημερών από την ημερομηνία γέννησης.

– Για εργαζόμενο με μερική απασχόληση, η άδεια χορηγείται αναλογικώς προς τον χρόνο εργασίας σε σχέση με τον συγκρίσιμο εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης.

– Η άδεια πατρότητας χορηγείται υποχρεωτικώς από τον εργοδότη με αποδοχές και δεν εξαρτάται από προηγούμενη απασχόληση ή προϋπηρεσία, τη συζυγική ή οικογενειακή κατάσταση του εργαζομένου.

– Σε περίπτωση υιοθεσίας ή αναδοχής τέκνου, ηλικίας έως 8 ετών, η άδεια πατρότητας χορηγείται από την τοποθέτηση του παιδιού στην οικογένεια.
Να σημειωθεί ότι σήμερα, η άδεια μητρότητας όταν γεννιέται το παιδί είναι για τη μητέρα 17 εβδομάδες στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης στον δημόσιο τομέα είναι 2 μήνες πριν και 3 μήνες μετά τον τοκετό.

Στη συνέχεια υπάρχει δυνατότητα μειωμένου ωραρίου ή άδειας φροντίδας του παιδιού έως 4 μήνες περίπου, της οποίας μπορεί να κάνει χρήση και ο πατέρας, αν δεν κάνει η μητέρα.
Σκοπός της κοινοτικής οδηγίας που πρέπει να εφαρμόσει η χώρα μας είναι να εξασφαλίσει την ισότητα των φύλων όσον αφορά τις ευκαιρίες στην αγορά εργασίας και τη μεταχείριση στην εργασία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), διευκολύνοντας την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους εργαζόμενους οι οποίοι είναι γονείς ή φροντιστές.

Επίσης καθορίζει ελάχιστες απαιτήσεις όσον αφορά τις άδειες για οικογενειακούς λόγους (άδεια πατρότητας, γονική άδεια και άδεια φροντίδας) και τις ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας. Παράλληλα παρέχει κίνητρα στους άνδρες ώστε να αναλάβουν ίσο μερίδιο ευθυνών φροντίδας μέσω της θέσπισης αμειβόμενης άδειας πατρότητας και γονικής άδειας. Η έλλειψη της δυνατότητας αυτής συνέβαλλε στα χαμηλά ποσοστά λήψης άδειας από τους πατέρες.

Πηγή


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr