background img
banner
banner

Εργαζόμενοι ταχυμεταφορών στην «ομπρέλα» του ΣΥΡΙΖΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΧΑΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση κατατέθηκε προχθές Τετάρτη από τους βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστα Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου καθώς και από 35 βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με θέμα “Καταγγελίες για εργοδοτικές αυθαιρεσίες αναφορικά με τους εργαζομένους στον τομέα των ταχυμεταφορέων, ταχυδιανομέων και υπαλλήλων εξωτερικών εργασιών”.

΄΄Οι εργαζόμενοι στον τομέα των ταχυμεταφορών, ταχυδιανομών και στις εξωτερικές εργασίες είναι ένας ευάλωτος επαγγελματικός κλάδος, που πλήττεται από την ανεργία, την υποδηλωμένη ή/και αδήλωτη εργασία και την έκθεση στον κίνδυνο΄΄, αναφέρουν οι βουλευτές Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου.

Με τα άρθρα 55 και 56 του ν. 4611/2019, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε, για πρώτη φορά, ειδικές ρυθμίσεις των όρων υγιεινής και ασφάλειας του επικίνδυνου αυτού επαγγέλματος και καθόρισε το πλαίσιο για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων της «αόρατης» μέχρι τότε επαγγελματικής ομάδας των διανομέων. Από τον Ιούλιο του 2019 όμως και λόγω της κυβερνητικής αλλαγής, το μεν άρθρο 56 ελάχιστα εφαρμόστηκε από τους εργοδότες, το δε άρθρο 55 παραμένει κενό γράμμα, αφού ουδέποτε μέχρι σήμερα εκδόθηκε η προβλεπόμενη από το Νόμο Υπουργική Απόφαση για να τεθεί σε ισχύ.

΄΄Αντιμετωπίζοντας την καταπάτηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων, ειδικά μετά τα μέτρα για την πανδημία, τον εκβιασμό που προβαίνουν οι εργοδότες απειλώντας τους διανομείς με απολύσεις, αλλά και την εντατικοποίηση της εργασίας που τείνει να γίνει κανονικότητα, την 8.10.2020, το Σωματείο κήρυξε 24ωρη απεργία ζητώντας: α) καθολική εφαρμογή του ν. 4611/2019 (εταιρικό μοτοποδήλατο, μέσα ατομικής προστασίας, αποζημίωση χρήσης μοτοποδηλάτου), β) βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, γ) ενιαία ειδικότητα, δ) καθιέρωση 4νθημέρου και 8ώρου με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ε) ελέγχους από το ΣΕΠΕ για την πλήρη εφαρμογή του νόμου΄΄, αναφέρουν μεταξύ άλλων οι Αχαιοί βουλευτές προσθέτοντας πως ΄΄επειδή ο κλάδος των διανομέων είναι ένας ευάλωτος κλάδος, που πλήττεται από την ανεργία, την υποδηλωμένη ή/και αδήλωτη εργασία και την έκθεση στον κίνδυνο΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr