background img
banner
banner

Ζεστά σχολικά γεύματα για τους μαθητές της Αιγιάλειας

ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΑΙΣΘΗΤΑ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ξεκίνησε η διανομή γευμάτων στα σχολεία της Αιγιάλειας που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα. Φέτος ωστόσο οι γονείς που αποδέχθηκαν να σιτίζονται τα παιδιά τους μέσω του προγράμματος είναι αισθητά λιγότεροι και ο λόγος δεν είναι άλλος από τον φόβο διάδοσης του κορωνοϊού, παρά το γεγονός ότι τα γεύματα θεωρούνται πλήρως ασφαλή.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε προχθές να λειτουργεί σε 19 Δημοτικά Σχολεία της Αιγιάλειας, τα ίδια που ήταν και την περσινή σχολική χρονιά, δεδομένου ότι πρόκειται για σύμβαση η οποία έχει ανανεωθεί ως το τέλος του έτους. Πληροφορίες πάντως θέλουν ανανέωση της σύμβασης τουλάχιστον ως το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Ο θεσμός μπορεί να αμφισβητήθηκε ως προς την εφαρμογή του, τελικώς υιοθετήθηκε και υλοποιείται επιτυχώς τα τελευταία χρόνια και στην Αιγιάλεια ενώ φέτος ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Το ζεστό γεύμα στα σχολεία, που συμπληρώνει φέτος τέσσερα χρόνια επιτυχούς εφαρμογής, αποτελεί εθνικό πρόγραμμα, ενταγμένο στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα οφέλη του προγράμματος

Τα σχολικά γεύματα, ως θεσμός που εφαρμόζεται στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, συντελούν σημαντικά στην ενίσχυση της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας στη μαθητική κοινότητα και ταυτόχρονα βελτιώνουν τις μαθητικές επιδόσεις. Τα πολλαπλά οφέλη του Προγράμματος έχουν θετική αντανάκλαση και στην ανάπτυξη της πρωτογενούς εγχώριας παραγωγής, καθώς τα προϊόντα που επιλέγονται για την παρασκευή των γευμάτων, η οποία γίνεται σε συνεργασία με Πανεπιστημιακούς Φορείς, είναι ντόπια και υψηλής διατροφικής αξίας. Προάγεται δηλαδή στη νέα γενιά η υγιεινή, μεσογειακή διατροφή, ενώ παράλληλα διευρύνεται ο αριθμός των θέσεων εργασίας στις τοπικές κοινωνίες.

Στο σχολείο για τους μαθητές του Ολοήμερου

Ερωτηθείσα αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος φέτος και μάλιστα με την τήρηση των μέτρων προστασίας ενάντια στον covid-19, η διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου Βασιλική Πλατάνου, αναφέρει πως και φέτος η διαδικασία ξεκίνησε αφού οι γονείς υπέγραψαν δήλωση ότι αποδέχονται να λαμβάνουν τα παιδιά τους σχολικά γεύματα. ΄΄Φέτος υπάρχει μία διαφορά από πέρυσι, αφού τα παιδιά, προκειμένου να μην ανοίγονται τα γεύματα στο σχολείο και μπροστά σε ενδεχόμενο κίνδυνο, μπορούν να τα παίρνουν μαζί τους στα σπίτια τους. Σε ό,τι αφορά τα Ολοήμερα σχολεία, τα γεύματα τα παίρνουν στο σχολείο, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. Να σημειώσουμε ότι φέτος, έχουμε εντολή από τη Διεύθυνση Υγείας να μην ζεσταίνονται τα φαγητά των ολοήμερων που φέρνουν τα παιδιά από τα σπίτια τους, λόγω της κατάστασης. Άρα, τα σχολικά γεύματα που καταφθάνουν πάντοτε ζεστά, καλύπτουν και αυτό το κενό του ζεστού φαγητού και προσφέρονται στα παιδιά των ολοήμερων΄΄, σημείωσε η κ. Πλατάνου.
Σε σχέση με τον αριθμό των παιδιών που οι γονείς τους έδωσαν συγκατάθεση για σχολικά γεύματα, η διευθύντρια του 2ου Δημοτικού παρατηρεί ότι επί συνόλου 202 παιδιών, φέτος μόλις 75 δήλωσαν ότι επιθυμούν να λαμβάνουν σχολικό γεύμα, ενώ πέρυσι ήταν 105. Είναι προφανές ότι πολλοί γονείς δεν επιθυμούν καθόλου σχολικό γεύμα, είτε γιατί δεν γνωρίζουν πως έχει το δικαίωμα να το παίρνει στο σπίτι είτε γιατί εξακολουθούν να φοβούνται τον κορωνοϊό.

Ιδανικό για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των μαθητών

Το μενού του προγράμματος αφορά και στις πέντε εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας και είναι ειδικά σχεδιασμένο από τον Επιστημονικά Υπεύθυνο για το διαιτολόγιο Πανεπιστημιακό Φορέα για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών/τριών, στo πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί και φέτος σύμφωνα με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου ως ακολούθως: Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» μεταβαίνουν στις οριζόμενες από τον Σύλλογο Διδασκόντων αίθουσες. Ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» διαρκεί ως τις 13.45 για τους μαθητές που δεν παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα, οπότε και αποχωρούν από το σχολείο.

Μεγάλη βοήθεια για τις οικογένειες Ρομά

Κι αν για κάποιους γονείς τα σχολικά γεύματα δεν είναι απαραίτητα, ή ορισμένοι διατηρούν επιφύλαξη, υπάρχουν σχολεία με καθολική συμμετοχή στο πρόγραμμα. Αυτά δεν είναι άλλα από τα σχολεία που οι μαθητές τους είναι Ρομά.

Μιλώντας στo protionline.gr , ο διευθυντής του τριθέσιου 8ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου (Μυρτιάς) Θόδωρος Βασιλείου, επισημαίνει: ΄΄Το Σχολείο μας είναι τριθέσιο ολοήμερο και έχει 32 μαθητές οικογενειών Ρομά που είναι όλοι θετικοί στα σχολικά γεύματα. Το πρόγραμμα αποτελεί σημαντική βοήθεια για τους ανθρώπους αυτούς, τα παιδιά φέτος μπορούν να πάρουν τα γεύματα στα σπίτια τους και είναι ένα στήριγμα για τις πολυμελείς αυτές οικογένειες που έχουν ανάγκες΄΄.

Ερωτηθείς για το εάν τα παιδάκια Ρομά είναι συνεπή στο σχολείο τους, ο κ. Βασιλείου παρατηρεί πως τελειώνουν το Δημοτικό Σχολείο και αυτό είναι πολύ βασικό. ΄΄Επί 14 χρόνια τώρα κάνουμε έναν πραγματικό αγώνα να κρατήσουμε τα παιδιά αυτά στο σχολείο. Ό,τι κερδίσουν από αυτό, καλό θα είναι για τη ζωή τους. Βάσει εθίμων και συνθηκών ζωής ωστόσο, γνωρίζουμε πως στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση πολλά εγκαταλείπουν το σχολείο κι αυτό είναι λυπηρό. Η Εκπαίδευση είναι ένας διαρκής αγώνας, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για παιδιά που χρειάζονται μία ειδική υποστήριξη ώστε να αγαπήσουν τη μάθηση και να τη βάλουν στη ζωή τους΄΄, προσθέτει ο κ. Βασιλείου.

Τα σχολεία που υλοποιείται

Το πρόγραμμα υλοποιείται στις παρακάτω σχολικές μονάδες της Αιγιάλειας κατά το χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2020 (όπως αναφέρονται στο Φ.Ε.Κ.): 1ο Δημοτικό σχολείο Αιγίου, 2ο Δημοτικό σχολείο Αιγίου, 4ο Δημοτικό σχολείο Αιγίου, 5ο Δημοτικό σχολείο Αιγίου, 6ο Δημοτικό σχολείο Αιγίου, 7ο Δημοτικό σχολείο Αιγίου, 8ο Δημοτικό σχολείο Αιγίου, 9ο Δημοτικό σχολείο Αιγίου, 10ο Δημοτικό σχολείο Αιγίου, Δημοτικό σχολείο Αβύθου, Δημοτικό σχολείο Διακοπτού, Δημοτικό σχολείο Ελαιώνα, Δημοτικό σχολείο Ελίκης, Δημοτικό σχολείο Καμαρών, Δημοτικό σχολείο Κουλούρας, Δημοτικό σχολείο Μεγανίτη, Δημοτικό σχολείο Ροδοδάφνης, Δημοτικό σχολείο Σελινούντα, Δημοτικό σχολείο Τεμένης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr