background img
banner
banner

Τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης…ρίχνουν το γάντι στον δήμαρχο

ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ ΔΗΛΩΜΕΝΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ «ΣΗΚΩΣΟΥΝ» ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΕΛΩΝ

Με συγκεκριμένη πρόταση για ουσιαστική μείωση των δημοτικών τελών για το έτος 2021 προς ελάφρυνση επιχειρήσεων και νοικοκυριών της Αιγιάλειας, «απαντούν» τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, που ψηφίστηκε από την παράταξη του δημάρχου, περί σταθεροποίησης των δημοτικών τελών για το νέο έτος.

Κοινή διαπίστωση των παρατάξεων Γούτου, Ψυχράμη και Παπακωνσταντινόπουλου είναι ότι η μείωση των τελών είναι εφικτή καθώς προκύπτει τεράστια αύξηση εσόδων του δήμου από την δήλωση των τετραγωνικών μέτρων ιδιοκτησιών που ήταν σε εκκρεμότητα.

Μάλιστα, οι τρεις παρατάξεις «Αιγιάλεια Αύριο», «Ποιοτική Αιγιάλεια» και «Μαχητική Προοδευτική Συνεργασία Της Αιγιάλειας» ανέθεσαν σε επιτροπή, αποτελούμενη από μέλη τους, να διερευνήσουν αυτή τη δυνατότητα, διαπιστώνοντας ότι μπορεί να προκύψουν ακόμη και έσοδα της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ που μπορούν να υπερκαλύψουν την απώλεια των εισπραχθέντων που θα προκύψει από τη μείωση των τελών.

Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων συναντήθηκαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 2/10, καταλήγοντας στην απόφαση να γνωστοποιήσουν τα οικονομικά στοιχεία που συνέλεξαν, καθιστώντας γνωστή στους πολίτες τη δυνατότητα που υπάρχει για μείωση τελών, ενώ παράλληλα, αποφάσισαν να ζητήσουν ακύρωση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου και κατάθεση αίτησης ώστε να συζητηθεί το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Μάλιστα, άφησαν και αιχμές για τη στάση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει από τώρα σε απόφαση για τη διαμόρφωση των δημοτικών τελών προτού ακόμη διαμορφωθεί σαφής εικόνα για τα έσοδα που θα φέρουν στον δήμο οι αιτήσεις για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα.

Η κοινή ανακοίνωση των τριών

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Εργασίας των τριών παρατάξεων, επισημαίνονται τα εξής: ΄΄Τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου ζήτησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης «Αιγιάλεια Αύριο», «Ποιοτική Αιγιάλεια» και «Μαχητική Προοδευτική Συνεργασία Της Αιγιάλειας», προκειμένου να διαμορφώσουν άποψη και να καταθέσουν πρόταση για την ψήφιση των δημοτικών τελών. Από την εξέταση των στοιχείων απορρέει η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ στα δημοτικά τέλη, που θα δώσουν «ανάσα» σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά της Αιγιάλειας.

Από έρευνα που διεξήγαγε η επιτροπή, αποτελούμενη από μέλη των τριών παρατάξεων, προκύπτει τεράστια αύξηση εσόδων του δήμου από την δήλωση των τετραγωνικών μέτρων των ιδιοκτησιών. Μάλιστα, η αύξηση προσδιορίζεται, μέχρι στιγμής, στα 665.000 ευρώ από μόνο το 1/9 των δηλώσεων. Δηλαδή από τις συνολικά 18.000 υποβληθείσες αιτήσεις, έχουν ελεγχθεί και έχουν σταλεί στη ΔΕΗ, μέχρι 31/8, λιγότερες από 2.000, οπότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι το έσοδο από αυτή την «πηγή» μπορεί να ανέλθει και σε πολλές ακόμα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τον δήμο μας.

Οι παρατάξεις «Αιγιάλεια Αύριο», «Ποιοτική Αιγιάλεια» και «Μαχητική Προοδευτική Συνεργασία Της Αιγιάλειας» προτίθενται να ζητήσουν από τη δημοτική αρχή την άμεση διευθέτηση του θέματος του ελέγχου των δεδηλωμένων τετραγωνικών και την άμεση προώθησή τους στη ΔΕΗ, προκειμένου να υπάρχει ακριβής απεικόνιση των εσόδων, βάσει της οποίας θα ληφθεί απόφαση για το ύψος της μείωσης των δημοτικών τελών του 2021.

Επίσης, θα ζητήσουν ΑΚΥΡΩΣΗ της απόφασης που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή του δήμου, με τις ψήφους των μελών της δημοτικής αρχής, η οποία δεν προτείνει ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ των υψηλών δημοτικών τελών, παρότι υπάρχει η δυνατότητα μεγάλων μειώσεων. Κρίνουν δε πως η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε με ελλιπέστατα στοιχεία, και εγείρουν ερωτήματα που προκύπτουν από την… βιασύνη της δημοτικής αρχής να επισπεύσει την απόφαση για τον προσδιορισμό των τελών, προτού υπάρξει ακριβής εικόνα των εσόδων».

Χρ. Γούτος: «Ίσως υπάρξει δυνατότητα για μειώσεις έως και 30%»

Μιλώντας στo protionline.gr ο κ. Γούτος αναφέρει πως μιλάμε για 665.000 ευρώ που απορρέουν μόλις από το 14% των εσόδων από τα αδήλωτα τετραγωνικά, γεγονός που εκτιμά ότι μπορεί να δώσει στο δημοτικό επιτελείο τον… αέρα για μειώσεις τελών έως και 30%. ΄΄Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί λαμβάνεται απόφαση στα τέλη Σεπτεμβρίου για τα δημοτικά τέλη, ενώ θα μπορούσε να έρθει προς συζήτηση τέλη Νοεμβρίου κι αφού θα υπήρχε ξεκάθαρη εικόνα. Η στάση αυτή και μόνο της δημοτικής αρχής μας δημιουργεί σκέψεις για εσκεμμένη πολιτική ώστε να έρθουν τα επιπλέον χρήματα στην πορεία και να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς και όχι γι’ αυτούς που έχει πραγματικά ανάγκη η κοινωνία΄΄, επισήμανε ο κ. Γούτος, προσθέτοντας: ΄΄Διότι η κοινωνία της Αιγιάλειας ασφυκτιά κάτω από τα δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι και η κυβέρνηση γι’ αυτό προχώρησε εν μέσω πανδημίας στη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά και χωρίς πρόστιμο. Για να δώσει μία ώθηση στους δήμους προς όφελος των πολιτών΄΄.

Β. Ψυχράμη: «Ο δήμος οφείλει να σπεύσει για την ακριβή απεικόνιση των εσόδων»

Από την πλευρά της, η κ. Ψυχράμη, ερωτηθείσα από τo protionline.gr, αναφέρεται στην έρευνα της επιτροπής των τριών παρατάξεων, κάνοντας γνωστό ότι ΄΄από τα στοιχεία που διατέθηκαν στην Επιτροπή από το Τμήμα Εσόδων του Δήμου Αιγιαλείας, προκύπτει αύξηση των εσόδων κατά 665.000 ευρώ από περίπου 400.000 τετραγωνικά μέτρα που δηλώθηκαν. Και μάλιστα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των επιχειρήσεων με βάση το E9 και χωρίς να έχει αποπερατωθεί η διαδικασία αντιπαραβολής των στοιχείων. Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός ότι η λίστα που έχει καταστήσει γνωστή η ΔΕΗ αφορά τα δηλωμένα τετραγωνικά μέτρα μέχρι τις 31 Αυγούστου ενώ η προθεσμία εξέπνευσε ένα μήνα μετά. Επιπλέον, στην πλατφόρμα έχουν υποβληθεί περί τις 18.000 αιτήσεις για δήλωση τετραγωνικών μέτρων, που θα επιφέρουν αύξηση 40,16% των ηλεκτροδοτούμενων τετραγωνικών, ενώ υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των μη ηλεκτροδοτούμενων που θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδα του δήμου. Από τις συνολικά 18.000 υποβληθείσες αιτήσεις έχουν ελεγχθεί και έχουν σταλεί στη ΔΕΗ μόλις 2.352. Από αυτές μάλιστα οι 661 έχουν υποβληθεί μέσα στον Αύγουστο. Οι 2.000 αιτήσεις αποτελούν μόλις το 1/9 των 18.000 και το συνολικό έσοδο επιτρέπει γενναίες μειώσεις των δημοτικών τελών΄΄. ΄΄Ο δήμος οφείλει να επισπεύσει τη διαδικασία ελέγχου και αποστολής στη ΔΕΗ των στοιχείων ώστε να υπάρχει ακριβής απεικόνιση των εσόδων, βάσει της οποίας θα ληφθεί απόφαση για τη διαμόρφωση των δημοτικών τελών του 2021΄΄, προσθέτει η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας».

Τ. Παπακωνσταντινόπουλος:  «Δεν είναι τυχαίο ότι λαμβάνεται πρόωρα απόφαση για τα τέλη»

Ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος διευκρινίζει στo protionline.gr, πως η κοινή αυτή δράση των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης σχετίζεται με την εναλλακτική πρόταση για μία πιο φιλολαϊκή πολιτική από την πλευρά του δήμου, ώστε να ελαφρυνθούν τα μικρομεσαία νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Ξεκαθαρίζει δε πως η παράταξή του δεν έχει κάποια πολιτική συγγένεια με τις άλλες δύο παρατάξεις και ότι ακριβώς επειδή έχουν διοικήσει των δήμο, θεωρεί πως έχουν μερίδιο ευθύνης και ότι οι διαφορές δεν έχουν γεφυρωθεί. Τονίζει ακόμη πως στο εν λόγω θέμα ακολουθεί κοινή δράση με σκοπό να οργανωθεί καλύτερα ο δήμος που ως τώρα κινείται στη λογική των απευθείας αναθέσεων σε ιδιώτες.

΄΄Αυτή τη στιγμή, από τη ρύθμιση των τετραγωνικών, προκύπτουν έσοδα που θα πρέπει να αξιοποιηθούν ανταποδοτικά από τον δήμο προς τους δημότες. Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι το γεγονός ότι λαμβάνεται πρόωρα απόφαση για τα τέλη τη στιγμή που έχει δηλωθεί το 14% των κατοικιών και μόλις το 4% των επιχειρήσεων (από τις οποίες απορρέει το μεγαλύτερο έσοδο). Ο δήμος στοχεύει στο να έχει απόθεμα χωρίς να χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει ανταποδοτικά΄΄, τονίζει ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος, καταλήγοντας ως εξής: ΄΄Για μείζονα θέματα είμαστε υποχρεωμένοι να ενώσουμε δυνάμεις. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να εξοντώσουμε πολιτικά τον δήμαρχο. Έχουμε αποδείξει ότι για θέματα που μας βρίσκουν σύμφωνους έχουν ψηφίσει τις προτάσεις του΄΄.

Δημήτρης Καλαμίδας: «Επισφαλής και επικίνδυνη για τον δήμο η πρόταση  της αντιπολίτευσης»

Δημήτρης Καλαμίδας

Για τη δυνατότητα που υπάρχει μέσα από την «πηγή» των δηλώσεων των σε εκκρεμότητα τετραγωνικών για μείωση των δημοτικών τελών, ρωτήθηκε από τo protionline.gr ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καλαμίδας, ο οποίος απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας πως ό,τι βεβαιώνει ο δήμος δεν σημαίνει κιόλας πως το εισπράττει…

΄΄Την πρώτη χρονιά της θητείας μας στη δημοτική αρχή αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε αύξηση των δημοτικών τελών κινούμενοι στη λογική ότι ξεκινώντας από τις δαπάνες προσπαθείς να δημιουργήσεις έσοδα. Μπορούμε να πούμε πως έχουμε έσοδα π.χ. από καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό και με αυτά πρέπει να δημιουργήσουμε έξοδα. Όταν όμως οι δαπάνες είναι ανελαστικές δηλαδή πρώτη προτεραιότητα είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων ώστε να μην «πνιγεί» η Αιγιάλεια, τότε μοιραία ξεκινήσαμε από τις δαπάνες ανελαστικού χαρακτήρα και πήγαμε στα έσοδα. Είχαμε μία απόκλιση της τάξεως του 40% κάναμε αύξηση 20% στα τέλη και τα υπόλοιπα φροντίζουμε να καλυφθούν από μείωση του κόστους μεταφοράς των απορριμμάτων. Η δεύτερη χρονιά δείχνει ότι κάτι κάναμε αφού μειώθηκε το κόστος για τα απορρίμματα ενώ υπάρχει αύξηση εσόδων από τη δήλωση των τετραγωνικών μέτρων. Όμως είμαστε σε μία φάση που δεν έχει ολοκληρωθεί δεν έχει σταθεροποιηθεί το εισόδημα από τα τ.μ., άρα αυτό που έχουμε στα χέρια μας είναι προϋπολογιστικό και ούτε καν εκτίμηση. Δεν μιλάμε για απολογισμό. Δεν είναι καν εκτιμητικό. Όταν είσαι σε υφεσιακή οικονομία και έχεις ύφεση κορωνοϊού, ό,τι βεβαιώνουμε δεν σημαίνει εισπραξιμότητα΄΄, υπογραμμίζει ο κ. Καλαμίδας.

Σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της δημοτικής αρχής για φέτος, σημειώνει: ΄΄Εμείς λέμε φέτος μηδενική αύξηση τελών δηλαδή στασιμότητα για να μπορέσουμε να δούμε πώς θα πάει ο προγραμματισμός που έχουμε κάνει για τη διετία. Έτσι προσπαθούμε να εφαρμόσουμε το διετές διαχειριστικό πρόβλημα των ανταποδοτικών. Το τι έχουμε επιτύχει θα φανεί στο τέλος του δεύτερου χρόνου, για να μπορέσουμε αν γίνεται στον τρίτο χρόνο να κάνουμε μείωση.

Για την ώρα τα πράγματα είναι στον αέρα. Στην οικονομία υπάρχουν τρεις φάσεις: Προϋπολογισμός, εκτίμηση, απολογισμός. Όμως σε ό,τι αφορά τα τ.μ. σε αυτή τη φάση δεν μπορούν να εκτιμήσουν κάτι. Γι’ αυτό φέτος κρατάμε στάσιμο τον πληθωρισμό μέχρι να εκπληρωθεί το διετές διαχειριστικό πρόγραμμα στην ανταποδοτικότητα των τελών και στο τέλος της διετίας θα δούμε με παρρησία τι μπορούμε να κάνουμε΄΄.

Τέλος, ο κ. Καλαμίδας χαρακτηρίζει λαϊκίστικη πέραν τον δέον και επισφαλή για την οικονομία του δήμου την πρόταση των τριών παρατάξεων τονίζοντας πως ΄΄βασικός στόχος δεν είναι να δείξουμε ότι κατεβάσαμε τα τέλη 5 ευρώ τον μήνα. Όμως το διακύβευμα σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι τεράστιο για τα οικονομικά του δήμου.

Αυτός που έχει την ευθύνη πρέπει τρεις να μετράει και μία να γράφει. Με αυτή την τακτική η αντιπολίτευση δημιουργεί επισφάλεια και λειτουργεί επικίνδυνα για τον δήμο του οποίου μέτοχος είναι ο ίδιος ο δημότης΄΄…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr