background img
banner
banner

Η ΔΕΥΑ αλλάζει την άρδευση

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ

Την ώρα που η μεταβίβαση της διαχείρισης της άρδευσης από τον δήμο στην ΔΕΥΑ παραμένει ψηλά στην ατζέντα της αντιπαράθεσης μεταξύ δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης, στη δημοτική επιχείρηση είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν σοβαρά κονδύλια από προγράμματα που θα αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες, με πλήρη έλεγχο των αρδευόμενων εκτάσεων και εντέλει θα μειώσουν και το κόστος, εξασφαλίζοντας επάρκεια νερού για όλους.

Όπως σημειώνει στo protionline.gr η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, Διαμάντω Βασιλακοπούλου, «από τη στιγμή που η ΔΕΥΑ ανέλαβε την υπηρεσία, οργάνωσε σε συνεργασία με τον εργολάβο καλύτερα την άρδευση. Ο δήμος δεν είχε ποτέ καταγράψει το φυσικό αντικείμενο, δηλαδή δεν είχε ούτε χάρτες δικτύων, ούτε γεωτρήσεων, ούτε υδρομαστεύσεων.
Στην ΔΕΥΑ παραδόθηκαν ανακριβή στοιχεία για τους πραγματικούς καταναλωτές και τις αρδευόμενες ιδιοκτησίες. Ο δήμος κατέγραφε βάσει των αναφορών των υδρονομέων, χωρίς να επιτυγχάνεται η δίκαιη και ανταποδοτική τιμολόγηση».

Στόχος η επάρκεια νερού και η δίκαιη τιμολόγηση

Ωστόσο, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο, πέραν της καταγραφής, η αναβάθμιση του δικτύου έγινε με γοργούς ρυθμούς αφού η ΔΕΥΑ ξόδεψε χρήματα όπου κρίθηκε απαραίτητο, προκειμένου να φτιαχτούν σπασμένα αυλάκια, να μπουν σωλήνες και εντέλει να εξοικονομηθεί πολύτιμο νερό που πήγαινε χαμένο.

«Η ΔΕΥΑ με τον τρόπο που εργάζεται, εξασφαλίζει επάρκεια νερού αλλάζοντας τον τρόπο άρδευσης, ενισχύοντας το δίκτυο τροφοδοσίας διεκδικώντας χρηματοδότηση για μεγάλα έργα», τονίζει στo protionline.gr  η κ. Βασιλακοπούλου.

Έτσι, τα πλεονεκτήματα της ΔΕΥΑ δεν σταματούν εδώ, αφού η δημοτική επιχείρηση ετοιμάζεται να διεκδικήσει κονδύλια από προγράμματα για έργα που θα αλλάξουν όλη την εικόνα της διαχείρισης νερού.  Στη φάση της υπογραφής βρίσκεται το διυλιστήριο νερού στον ποταμό Σελινούντα, προϋπολογισμού 20,6 εκ. ευρώ, που πέραν της άρδευσης θα μειώσει σημαντικά και το κόστος στην ύδρευση.

Όμως έχουν εκπονηθεί μελέτες και για δύο έργα ακόμα, εξίσου μείζονος σημασίας. Το πρώτο αφορά 9.000 στρέμματα της Δ.Ε. Διακοπτού, ολόκληρη η έκταση κάτω από την Ολυμπία Οδό, που θα περιλαμβάνει τον πλήρη εκσυγχρονισμό του δικτύου με τηλεμετρικά συστήματα και προϋπολογισμό που φτάνει τα 9 εκ. ευρώ. Η υποβολή της πρότασης για το Διακοπτό αναμένεται να κατατεθεί για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το δεύτερο είναι ακόμη πιο μεγαλεπίβολο και αφορά την αναβάθμιση της παλιάς δεξαμενής λυμάτων του Βιολογικού Καθαρισμού, που θα συνδυάζει την έξυπνη διαχείριση του νερού που πηγαίνει χαμένο στη θάλασσα. Υπολογίζεται ότι η μέση εκροή από τον Βιολογικό είναι 8.000 κ.μ. την ημέρα.

Συγκεκριμένα, στην εκροή θα τοποθετηθούν μεμβράνες, το νερό θα καθαρίζεται πλήρως και μετά με αντλίες θα φτάνει σε νέα δεξαμενή 2000 κμ, με αγωγό μήκους 4,4 χλμ μέχρι το Δημητρόπουλο.

Από εκεί με βαρυτικό αγωγό θα μπορέσει να ενισχύσει σημαντικά το δίκτυο άρδευσης οικισμών της Ροδοδάφνης, όπως ο Άγιος Γεώργιος και τα Φασουλέικα. Η αρδευόμενη έκταση αφορά 1496 στρέμματα και για το έργο θα αναζητηθεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr