background img
banner
banner

Η μεγάλη πτώση τζίρου

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΩΝ 30 ΕΚ. ΕΥΡΩ – ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ «ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ COVID-19 ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ»

Μεγάλο ενδιαφέρον από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής, σημειώνει η Πρόσκληση της Δράσης «Στήριξη Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την Covid-19 στην Δυτική Ελλάδα», η οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και συγκεκριμένα στον Άξονα 1 («Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας») και την οποία υπέγραψε την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.

«Στέκουμε με πράξεις και όχι με λόγια στο πλευρό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών του τόπου μας, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας. Ούτε ένα ευρώ στάσιμο και αναξιοποίητο στις δύσκολες εποχές που ζούμε! Έχουμε ήδη ενεργοποιήσει το σύνολο του Επιχειρησιακού μας Προγράμματος που αφορά την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με κάθε τρόπο. Γιατί όλοι μαζί, ο καθένας από το μετερίζι του, καλούμαστε να ξεπεράσουμε τη μεγάλη δυσκολία και να κρατήσουμε όρθιες τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας». δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός της Δημόσιας Δαπάνης της συγκεκριμένης Δράσης ανέρχεται στο ποσό των 30.000.000 ευρώ και αφορά τη χορήγηση κεφαλαίων κίνησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ ο προϋπολογισμός κατανέμεται στις εξής κατηγορίες δικαιούχων:

  • Δικαιούχοι κατηγορίας Α (Πρωτογενής και Δευτερογενής Τομέας): 30% του συνολικού προϋπολογισμού δημόσια δαπάνης.
  • Δικαιούχοι κατηγορίας Β (Τριτογενής Τομέας – Εμπόριο / Υπηρεσίες): 30% του συνολικού προϋπολογισμού δημόσια δαπάνης.
  • Δικαιούχοι κατηγορίας Γ (Τριτογενής Τομέας – Τουρισμός / Εστίαση): 40% του συνολικού προϋπολογισμού δημόσια δαπάνης.

Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή προτάσεων

Εφόσον δεν υπάρξει απορρόφηση του διατιθέμενου προϋπολογισμού από μια κατηγορία επιχειρήσεων, θα υπάρξει αναλογική μεταφορά του στις υπόλοιπες κατηγορίες. Η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των ερευνητικών προτάσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) ορίζεται το διάστημα από 06/10/2020 ώρα 13:00 έως και την καταληκτική ημερομηνία 26/10/2020 ώρα 15:00.

Η Δημόσια Δαπάνη της Δράσης χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» του ΕΣΠΑ 2014-2020. Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει Κεφάλαιο Κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης κατά το έτος 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000€ και μέγιστο τα 50.000,00€, ενώ το καταβληθέν κεφάλαιο κίνησης θα πρέπει να έχει αναλωθεί εντός του 2021.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις, που νομίμως λειτουργούν στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αναλυτική πρόσκληση της δράσης. Σε αυτήν περιγράφονται αναλυτικά, οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο τρόπος υποβολής των επενδυτικών προτάσεων, η διαδικασία αξιολόγησής τους, η ένταξη τους για χρηματοδότηση, ο τρόπος καταβολής των χρηματοδοτήσεων, η διαδικασία ελέγχου και παρακολούθησης της υλοποίησης των ερευνητικών έργων, οι υποχρεώσεις των Δικαιούχων και οι λοιποί όροι της Δράσης.

Ωστόσο το μεγάλο κριτήριο στις προτάσεις που θα λάβουν βαθμολογία από την Επιτροπή αξιολόγησης είναι η σημαντική πτώση τζίρου, ειδικά το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με το περσινό. Αλγόριθμος θα προσδιορίσει την βαθμολογία που φτάνει στο 60% όταν τα άλλα κριτήρια δίνουν συνολικά 40%, προκειμένου να διακριθούν οι επιχειρήσεις που θα λάβουν χρηματοδότηση έως εξαντλήσεως του ποσού.

Αναλυτικές πληροφορίες και ενημέρωση θα παρέχονται από το Γραφείο Ενημέρωσης της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου, Ηπείρου & Ιονίων Νήσων, η οποία είναι Περιφερειακή Μονάδα του ΕΦΕΠΑΕ, Μαιζώνος 122& Γούναρη, 26222, Πάτρα, Τηλ: 2610622711, e-mail: [email protected] , URL: www.diaxeiristiki.gr. Τυχόν ερωτήματα θα διατυπώνονται εγγράφως και θα αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην διεύθυνση [email protected]. Για τεχνικά θέματα της εφαρμογής οι δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται στο HELPDESK (γραφείο υποστήριξης) που λειτουργεί η ΜΟΔ, τηλ: 210-7787940, [email protected] (ώρες γραφείου 09:00 – 17:00).


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr