background img
banner
banner

Η Φυσικοθεραπεία ανήκει στο Αίγιο!

-Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΙΑΣ, Φιλόλογος- Δημοσιογράφος-

Είχα πολλά χρόνια να επισκεφθώ τις εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ (νυν Πανεπιστήμιο) στην παραλία του Αιγίου. Τώρα που ξαναπήγα έμεινα εντυπωσιασμένος. Όλοι οι εργαζόμενοι ήταν στο πόστο τους, ευγενικοί και καλοδιάθετοι. Χώροι μεγάλοι, καθαροί και άνετοι. Στο ισόγειο για τους τελευταίους σπουδαστές της Οπτικής και στον όροφο η Φυσικοθεραπεία. Αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, γυμναστήρια, όλα έτοιμα για να υποδεχθούν τους 170 νέους φοιτητές. Αριθμός αρκετά υψηλός, αν σκεφτεί κανείς ότι το Τμήμα του Αιγίου δέχεται τους περισσότερους πρωτοετείς στην Ελλάδα!

Η έκπληξη μου όμως δεν περιορίστηκε στις άρτιες εγκαταστάσεις και στο σύγχρονο εξοπλισμό. Από τη συζήτηση που είχα με τον Πρόεδρο του Τμήματος κ. Κώστα Φουσέκη κατάλαβα ότι εδώ, στην πόλη μας και στο Τμήμα αυτό, κάτι καλό συμβαίνει. Κάτι που οφείλουμε να το σεβαστούμε, να το αξιολογήσουμε και να το υπερασπιστούμε ως κοινωνία. Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας ξεκίνησε το 2003 σε κτίρια της παλιάς Χαρτοποιίας, μετά από παραχώρηση του Δήμου. Όπως όλα τα ΤΕΙ έτσι και αυτό έχει μεταπηδήσει πλέον στην Ανώτατη Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση. Δικαιωματικά, αφού το Τμήμα του Αιγίου, μετά από μια πετυχημένη πορεία 17 χρόνων, έρχεται με αξιώσεις να διεκδικήσει την πρώτη θέση σε όλη την Ελλάδα!

Οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα είναι το υψηλό επίπεδο σπουδών, η ραγδαία εξέλιξή του, η πολύ καλή δουλειά των νέων στην ηλικία και ορεξάτων καθηγητών, οι σύγχρονες εγκαταστάσεις και η μεγάλη εμπιστοσύνη των φοιτητών. Με βάση κοντά στα 15.000 μόρια φέτος το προτιμούν δεκάδες φοιτητές, γνωρίζοντας καλά ότι το πτυχίο του τους ανοίγει διάπλατα το δρόμο της επαγγελματικής αποκατάστασης.

Εκείνο που με εντυπωσίασε ακόμη περισσότερο είναι ότι φέτος το Τμήμα θα υποδεχθεί 30 νέους μεταπτυχιακούς φοιτητές στο πρόγραμμα «Θεραπευτική άσκηση». Οι σχετικές αιτήσεις όσων ήθελαν να το παρακολουθήσουν ξεπέρασαν τις 100 και προέρχονταν από όλη την Ελλάδα! Και να σκεφτεί κανείς ότι το μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα έχει δίδακτρα που φτάνουν τα 900 Ευρώ το εξάμηνο.. Αυτό από μόνο του φανερώνει τη μεγάλη δυναμική αλλά και την αναγνωρισιμότητα που έχει το Τμήμα Φυσικοθεραπείας Αιγίου.

Πάμε τώρα στο ακανθώδες ζήτημα του αν θα μείνει ή όχι το Τμήμα στο Αίγιο. Είναι βέβαιο ότι το Πανεπιστήμιο Πάτρας εποφθαλμιά τη μετακίνησή του στην πρωτεύουσα και την ένταξη ενός κορυφαίου Τμήματος στον κεντρικό κορμό των Σχολών του. Για πολλούς λόγους. Τι κάνει όμως από την άλλη η τοπική κοινωνία; Ήδη ο Δήμαρχος Αιγιαλείας ξεκίνησε επαφές σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο. Όλοι οι φορείς και οι σύλλογοι της Αιγιάλειας, χωρίς μικροπολιτικές και συμφέροντα, οφείλουν να στρατευθούν μαζί του και να πιέσουν δυνατά ώστε το Τμήμα να παραμείνει στην πόλη μας. Αντιθέτως, η μετακίνησή του στην Πάτρα θα αποτελέσει αυτοκτονία για την οικονομία, το επίπεδο αλλά και την αναβάθμιση της περιοχής μας. Το Τμήμα αυτό δεν πρέπει για κανένα λόγο να γίνει διεκδικήσιμο. Το Πανεπιστήμιο ανέθεσε το θέμα σε σχετική επιτροπή ενώ ο τελικός λόγος ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας. Εκεί λοιπόν πρέπει να στρέψουμε όλη μας την προσπάθεια.

Επειδή η εποχή είναι πολύ κρίσιμη θα πρότεινα ο Δήμος να καλέσει σε συστράτευση όλο το δυναμικό της περιοχής. Για να ακουσθεί η φωνή μας δυνατά. Και όχι μόνο γι αυτό το Τμήμα αλλά να διεκδικήσουμε και τη δημιουργία ενός καινούριου που θα ταιριάζει με τα δεδομένα του τόπου μας (οινοποιία, αγροτική παραγωγή, θρησκευτικό και ιστορικό παρελθόν). Γιατί, ας πούμε, να μην ιδρυθεί στο Αίγιο ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα με αποκλειστικό αντικείμενο την Ελληνική Επανάσταση του 1821; Από την άλλη θα πρότεινα στο νέο Πρόεδρο του Τμήματος τον κ. Φουσέκη να οργανώσει «Μέρες γνωριμίας» του κοινού με το Τμήμα Φυσικοθεραπείας. Έτσι η τοπική κοινωνία θα γνωρίσει καλύτερα αυτό το εκπαιδευτικό διαμάντι που έχουμε στην πόλη μας, θα το αγκαλιάσει και θα το προστατέψει.

Όλοι πρέπει να εργαστούμε και να προσφέρουμε στη Φυσικοθεραπεία. Το Τμήμα αυτό έχει ρίζες εδώ, δημιουργήθηκε εδώ και πρέπει να μείνει για τα επόμενα χρόνια εδώ. Οποιαδήποτε σκέψη μετακίνησής του να μας βρει αντιμέτωπους, σαν αιτία πολέμου. Είναι ένα από τα θέματα για το οποίο η Αιγιάλεια μπορεί να καμαρώνει. Το σύνθημά μας λοιπόν είναι ένα και ας μην το ξεχνάμε. Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας ανήκει μόνο στο Αίγιο!


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr