background img
banner
banner

Ιστοσελίδα φιλοξενεί αναφορές πολιτών για τα προβλήματα των ακτών

ΧΡΗΣΙΜΟ «ΕΡΓΑΛΕΙΟ» ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ «SAVE COAST – ΔΙΑΣΩΣΗ ΑΚΤΗΣ» ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΥΚΗΣ

Μία αξιόλογη πρωτοβουλία για την υπόδειξη των σημείων εκείνων που χρήζουν παρεμβάσεων, κυρίως λόγω του φαινομένου της διάβρωσης, κατά μήκος της ακτογραμμής των νομών Αχαΐας και Ηλείας, έχει λάβει το δίκτυο «Save Coast- Διάσωση Ακτής» που επιχειρεί να κάνει τους κατοίκους των περιοχών που πλήγονται, κοινωνούς ως προς την καταγραφή του προβλήματος, με σκοπό την επίλυσή του. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης 30/9 το πρόγραμμα «COAST-ADWEB» που υποστηρίζεται παγκοσμίως από οργανισμούς τριών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα μέσω του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Ως γνωστόν, μέλος του δικτύου «Save Coast- Διάσωση Ακτής» είναι και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αλυκής «Άγιος Νικόλαος», ο μοναδικός από την Αιγιάλεια, μία περιοχή που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από το πρόβλημα της διάβρωσης. Μάλιστα το φαινόμενο έχει υποβαθμίσει περιοχές ολόκληρες, απειλώντας να παρασύρει κάθε σκέψη ανάπτυξης στον… βυθό. Οι άλλοι σύλλογοι που απαρτίζουν το δίκτυο είναι οι Περιβαλλοντικοί Βραχνεΐκων, Καλαμακίου και Λακκόπετρας.

Παρουσίαση σε ενημερωτική ημερίδα

H «Διάσωση Ακτής» είναι ένα σύγχρονο δίκτυο παράκτιων συλλόγων της Δυτικής Ελλάδας που λαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες και σε αυτό συμμετέχουν τέσσερις σύλλογοι. Η παρουσίαση του προγράμματος «COAST-ADWEB» που αποτελεί καινοτομία για την περιοχή, πραγματοποιήθηκε στην Αγορά Αργύρη την Πάτρα, ενώ προσπάθειες διαμέσου του «ανταποκριτή» του δικτύου στην Αιγιάλεια, Συλλόγου Αλυκής, καταβάλλονται προσπάθειες, ίσως σε συνεργασία με τον δήμο Αιγιαλείας, να γίνει αντίστοιχη ενημέρωση και στην περιοχή.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσίασης του προγράμματος, το «COAST-ADWEB» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την «Διάσωση Ακτής» και εταίρο το Ινστιτούτο Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας, με σκοπό την ενίσχυση της συνηγορίας των πολιτών σε θέματα που αφορούν την παράκτια ζώνη.

Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους 12 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου περιόδου 2014-2021, γνωστού ως ΕΕΑ Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού, το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Όπως εξήγησε στο protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλυκής που συμμετέχει στο δίκτυο και έλαβε μέρος στην παρουσίαση του προγράμματος, Νίκος Παπαδόπουλος, ΄΄το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δημιουργία ιστοσελίδας στην οποία μπορούν οι πολίτες, σύλλογοι και φορείς της περιοχής Αχαΐας και Ηλείας να δημοσιοποιήσουν στοιχεία και να ενημερώνουν για κάτι που εντοπίζουν ή γνωρίζουν πως συμβαίνει στην παραλία τους, είτε αυτό είναι κάποια καθίζηση ή διάβρωση΄΄. ΄΄Κάπως έτσι΄΄, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ΄΄δίδονται πολλές δυνατότητες αφού μπορεί να επισημανθεί οτιδήποτε. Για παράδειγμα μπορεί να αναφερθούν λύματα σε εκβολές αυλάκων που δημιουργούν μόλυνση ή φθορά στην παραλία. Στόχος είναι στη συνέχεια ο φορέας να αναλάβει να τα ελέγξει και να δοθούν λύσεις αντιμετώπισης όπως π.χ.να εκπονηθούν μελέτες κατά της διάβρωσης΄΄.

«Το πρόβλημα χρήζει συνολικής αντιμετώπισης»

΄΄Είναι πολύ βασικό να υπάρξει αντίστοιχη ενημέρωση και στο Αίγιο προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες της Αιγιάλειας για τη δυνατότητα αυτή που τους παρέχεται μέσω του προγράμματος από τη στιγμή που ζούμε σε μία περιοχή που το πρόβλημα της διάβρωσης είναι εκτεταμένο και επηρεάζει την οικιστική ανάπτυξη και την οικονομία πολλών περιοχών΄΄, πρόσθεσε ακόμη ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλυκής, χαρακτηρίζοντας την ιστοσελίδα ως ένα χρήσιμο εργαλείο. Μάλιστα, εστίασε στο γεγονός ότι ήδη στο Καλαμάκι έχει εξασφαλιστεί κονδύλι για προβλήματα στην ακτή, εκτιμώντας ότι το πρόβλημα χρήζει συνολικής αντιμετώπισης για να έχει καλύτερη αποτέλεσμα και όχι αποσπασματικής που θα μπορούσε να ωφελήσει την περιοχή παρέμβασης και να βλάψει άλλες.

Όπως τόνισε και κατά την ομιλία του στην ημερίδα, ΄΄ως Σύλλογος Αλυκής είμαστε ο τελευταίος που εντάχθηκε στον φορέα και διαπιστώνουμε ότι είναι αναγκαίο να συνεχίσει την προσπάθεια. Είναι σαφές ότι απαιτείται χρόνος για να επιτύχει τους στόχους του γιατί πραγματικά το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών σε όλο το μήκος της ακτογραμμής της Αχαΐας είναι πολύ έντονο, σε όλες τις παραλίες. Εκτιμούμε πως σε περίπτωση διεύρυνσης του φορέα θα υπήρχαν καλύτερα αποτελέσματα. Υπάρχουν κι άλλοι σύλλογοι που εκπροσωπούν ο καθένας διαφορετικές περιοχές. Και μέσω των συλλόγων αυτών μπορούν περισσότεροι πολίτες μέσω του προγράμματος να ευαισθητοποιηθούν και να συμμετέχουν, υποδεικνύοντας τα προβλήματα και παρουσιάζοντας εικόνες που ενδεχομένως δεν είναι γνωστές. Θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με συλλόγους και φορείς που έχουν καλύτερη άποψη για τις περιοχές τους. Έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα συνολικής καταγραφής σε περίπτωση που καταστεί εφικτό κάποια στιγμή να εκτελεστεί ένα έργο για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος΄΄.

Από την Αιγιάλεια, εκτός του κ. Παπαδόπουλου, στην ημερίδα παρευρέθηκε ως εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συλλόγων, ο Σπύρος Χριστόπουλος, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελισσίων.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr