background img
banner
banner

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΚΡΑΤΑΣ: Σημείο «αιχμής» και ανάπτυξης του δήμου σε όλα τα επίπεδα

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΟΥΜΠΟΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΩΡΙΝΗ ΑΡΧΗ

Η περιοχή της Ακράτας ήταν ανέκαθεν και παραμένει, όχι μόνο ένα απλό σημείο αναφοράς στις εξελίξεις της Αιγιάλειας επί δεκαετίες, μα πολλές φορές και τα ίδια τα αίτια και η αφορμή, το… βαρόμετρο, για κάθε είδους πολιτικοοικονομικές, κοινωνικές, ή πολιτιστικές αλλαγές της περιοχής. Με την επισκεψιμότητα να μην… πτοείται λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού και τον κόσμο της πιο φιλόξενο από ποτέ, δείχνει και επιμένει να κερδίζει τις εντυπώσεις. Να έχει ¨φωνή¨ και να πρωτοστατεί πιο πολύ από κάθε άλλη φορά την τελευταία 10ετία, σε όλους τους τομείς.

Η κοινότητα της Ακράτας απαριθμεί περίπου 1.500 μόνιμους κατοίκους. Τους θερινούς μήνες ο αριθμός αυτός διπλασιάζεται λόγω της επισκεψιμότητας και της επιστροφής των ¨απόδημων¨ Ακρατινών. Η κατάσταση με τον κορωνοϊό, δεν επηρέασε ιδιαίτερα την φετινή εικόνα στην κοινωνικoοικονομική ζωή του τόπου. Επίσημα καταγεγραμμένο κρούσμα δεν έχει σημειωθεί. Η Ανατολική Αιγιάλεια θεωρήθηκε ασφαλής προορισμός γενικά και η κατάσταση ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα και στον τομέα της ψυχαγωγίας και της γενικής επιλογής. Τα καταστήματα συνετέλεσαν αρκετά σε αυτό, γιατί εκτός του ότι συμμορφώθηκαν άμεσα με τις υγειονομικές συνθήκες, δείχνουν απόλυτη ευθιξία στο θέμα του covid, με αποτέλεσμα η οικονομική ζημία να θεωρείται ελεγχόμενη.

Μέλη του Συμβουλίου και εθελοντές, μια… γροθιά για το οδικό δίκτυο

Το οδικό δίκτυο της Ακράτας έχει προβλήματα που σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται ως και… επικίνδυνα. Υπάρχουν πολλές λακκούβες στους κεντρικούς δρόμους και μια ¨χαρακτηριστική καθυστέρηση¨ από την ΔΕΥΑ στην αποκατάσταση των ζημιών από το δίκτυο ύδρευσης, πάντα υπάρχει. Τα μέλη της κοινότητας παρακολουθούν και επισκευάζουν πολλά τέτοια σημεία με την βοήθεια πολιτών που προσφέρονται ως εθελοντές εργασίας. Ένα θέμα που καίει, είναι η διαμόρφωση και ασφαλτόστρωση της οδού Κανελλοπούλου, (ο πεζόδρομος από την πλατεία στην προέκτασή του μέχρι τέλους) που καταλήγει στο Γυμνάσιο Ακράτας και από όπου διέρχονται πάρα πολλά παιδιά. Οι αγροτικοί δρόμοι βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο, καθώς η περιοχή είναι τέτοια γεωγραφικά, όπου οι δρόμοι δεν κινδυνεύουν από κατολισθήσεις ή καθιζήσεις. Η τοπική αρχή, διαμορφώνει τα επικίνδυνα σημεία σε αυτούς τους δρόμους και μάλιστα τώρα ακόμα περισσότερο που είναι ο τρύγος, αλλά και αργότερα, στην συγκομιδή της ελιάς.

Ακράτα VS σκουπίδια

Ο πρόεδρος της κοινότητας Αθανάσιος Στούμπος, αναφέρει στο protionline.gr για το θέμα των σκουπιδιών στην ευρύτερη περιοχή: «Για το πρόβλημα των απορριμμάτων, βρισκόμαστε σε καλό επίπεδο. Κάποιους κάδους ακόμα τους χρειαζόμαστε και είμαστε σε επικοινωνία με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, για αυτό. Κυρίως όμως, το θέμα που εντοπίζουμε είναι ότι δεν πλένονται συχνά οι κάδοι και η δυσοσμία είναι μεγάλη, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες όπου οι όγκοι απορριμμάτων είναι τεράστιοι. Είμαστε από τους πρώτους που δημιουργήσαμε ¨γωνιά ανακύκλωσης¨ σε ένα στεγασμένο δημοτικό χώρο και μπορούμε να πούμε ότι οι κάτοικοι όλο και περισσότερο συμμετέχουν και πράττουν σωστή ανακύκλωση. Υπάρχει εξαιρετική ανταπόκριση. Σαν μέλος του Δ.Σ. του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ανατολικής Αιγιάλειας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Περιβάλλοντος Παραλίας Ακράτας, την κοινότητα Συλιβαινιωτίκων και τον Εμπορικό Σύλλογο Ανατολικής Αιγιάλειας, δημιουργήσαμε τρεις ακόμα ¨γωνίες ανακύκλωσης¨ στην παραλιακή ζώνη, με τη βοήθεια του δήμου και με εξαιρετική επιτυχία». Να σημειωθεί, πως το μεγάλο πρόβλημα που παραμένει εδώ και χρόνια, είναι η ρίψη μπαζών και αντικειμένων με μεγάλο όγκο κατά μήκος του Κράθη ποταμού κοντά στη γέφυρα, από κάποιους ασυνείδητους πολίτες που δεν λένε να συμμορφωθούν. Επιχειρείται μια μεγάλη προσπάθεια με την συνεργασία της αντιδημάρχου Ακράτας – Αιγείρας που γνωρίζει καλά το νομικό πλαίσιο, για την λύση του.”

Οι τοπικοί σύλλογοι δεν βοηθούν το έργο του Τοπικού Συμβουλίου

Υπάρχουν διάφοροι σύλλογοι στην περιοχή με αξιοζήλευτο έργο, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν καίρια το έργο της κοινότητας και την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται. Πλην όμως, δεν το κάνουν. Είναι λυπηρό, όμως η αλήθεια πρέπει να λέγεται. Ο κ. Στούμπος, επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Ο κόσμος δίνει τις ανάλογες απαντήσεις όποτε έρχεται η ώρα. Στις πρόσφατες εκλογές, έδωσε στον συνδυασμό που συμμετείχα ποσοστό 43% και με ανέδειξε πρώτο σε σταυρούς. Η κοινωνία της Ακράτας ξέρει να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Όμως θα αναφερθώ σε ένα πρόσφατο πολιτιστικό γεγονός. Η κοινότητα σε συνεργασία με την ΔΗΚΕΠΑ μπόρεσε και εξασφάλισε μια καλοκαιρινή συναυλία στον πεζόδρομο, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, παρ’ όλες τις δυσκολίες. Η εκδήλωση δεν είχε την επιτυχία που θα περιμέναμε… γεγονός που σχολιάστηκε με πολύ αιχμηρό ύφος από την κ. Τσουκαλά: «Η Ακράτα του πολιτισμού, του θεάτρου, των επιφανών προσωπικοτήτων, δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους συμμετοχές και φιλοξενίες. Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε με πολύ κόπο και αίμα» είπε ανάμεσα σε άλλα. Δυστυχώς, από όλους τους προέδρους και συμβούλους των διαφόρων συλλόγων μας, μόνο η πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ανατολικής Αιγιάλειας είχε παρουσία. Τυχαίο είναι; Ακούστηκε από κάποιους πως η ΔΗΚΕΠΑ μας στέλνει τα «υπολείμματα» εννοώντας τον καλλιτέχνη Νίκο Ζιώγαλα. Και τα σχόλια… να ¨πέφτουν βροχή¨. Ακραία και επικίνδυνα σενάρια, κατά την άποψή μου. Εάν εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να περιφρουρήσουμε και να διασώσουμε μια τέτοια κορυφαία εκδήλωση, που μαραζώνει όλο και περισσότερο… δεν μας φταίει κανένας» λέει ο τοπικός άρχοντας.

«Ήταν μια περίοδος χάριτος και ανασυγκρότησης ως τώρα»

Σε ερώτηση του protionline.gr για το πώς κρίνεται το έργο της δημοτικής αρχής και το αν ο κ. Καλογερόπουλος θεωρείται επιτυχημένος ως τώρα, ο πρόεδρος της κοινότητας, αναφέρει: «Ο δήμαρχος είναι έμπειρος αυτοδιοικητικός με μεγάλες ικανότητες. Μένει να το αποδείξει. Ο πρώτος χρόνος ήταν μια περίοδος χάριτος, ανασυγκρότησης. Με τον κ. Καλογερόπουλο έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση και υπάρχει αλληλοεκτίμηση και αλληλοσεβασμός. Το 2010 συμμετείχα στο ψηφοδέλτιο του Δήμου Αιγιαλείας ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος τότε, με το συνδυασμό. Το 2014 απέκτησα την ιδιότητα του κοινοτικού συμβούλου Ακράτας. Η κακή δημοτική πορεία εκείνης της εξαετίας, η ερημοποίηση της Ακράτας και οι δραματικές εξελίξεις στο ΧΥΤΑ Αιγείρας, έφεραν τους ¨δρόμους¨ μας… κάπου εκεί, να χωρίζουν. Με ενέργειες της κοινότητας Ακράτας, το 2019 εγκρίθηκε η τοποθέτηση ΑΤΜ στην περιοχή, όπου δεν υπάρχει κανένα. Το κοντινότερο τραπεζικό κατάστημα απέχει 5 χιλιόμετρα και δεν διευκολύνονται οι κάτοικοι στην πρόσβασή του. Προτάθηκε το ΑΤΜ να τοποθετηθεί στο ΚΕΠ Ακράτας και χρειάζεται η έγκριση του δήμου. Η δημοτική αρχή κωλυσιεργεί, χωρίς να έχει δώσει ως σήμερα μία πειστική απάντηση για ποιον λόγο δεν προχωρά το θέμα. Υπάρχει στους πολίτες η αίσθηση της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας και από την προηγούμενη μα και από την τωρινή αρχή. Η αντιδήμαρχος Ακράτας – Αιγείρας κάνει μεγάλη προσπάθεια στην υπηρεσία του Δήμου. Είναι σκληρή, αδιαπραγμάτευτη σε θέματα ηθικής – δικαίου» αναφέρει ο πρόεδρος.

Η κοινότητα με μια… γενική ματιά

Το κοιμητήριο της Ακράτας είναι πολύ μεγάλο και χρειάζεται έναν μόνιμο άνθρωπο για την καθημερινή συντήρηση και φύλαξη του. Το Κοινοτικό Συμβούλιο, τον Οκτώβριο του ‘19 ζήτησε την απόδοση των τελών νεκροταφείου για τη συντήρηση του κοιμητηρίου, μιας και λογίζονται ανταποδοτικά τέλη. Ως αυτή την στιγμή τώρα δεν υπάρχει απάντηση για το θέμα από κάποιον αρμόδιο.
Οι πλατείες που υπάρχουν στις γειτονιές, βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Είναι δενδροφυτευμένες και φωταγωγημένες, πλην όμως, χρειάζεται παραπάνω φροντίδα στον τομέα της καθαριότητας και κυρίως στον προαύλιο χώρο της κεντρικής εκκλησίας, του πολιούχου Αγ. Χαραλάμπους. ¨Στολίδι¨ της περιοχής λογίζεται η αναβαθμισμένη πλατεία Ελευθερίας, με τα 6 ανακαινισμένα καταστήματά της.

Στον τομέα της ψυχαγωγίας για μικρά παιδιά η Ακράτα, υστερεί. Πριν μερικά χρόνια υπήρχαν αρκετές παιδικές χαρές που όμως ξηλώθηκαν όλες, ως ακατάλληλες και επικίνδυνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα ξεκινούν εργασίες για μια νέα, σύγχρονη παιδική χαρά στο οικόπεδο ¨Δελούκα¨.

Σχετικά με την διάβρωση, υπάρχει πρόβλημα κυρίως στις γέφυρες του ποταμού Κράθη από τις αμμοληψίες περασμένων δεκαετιών, από το φαράγγι του Περιστεριώνα και κάτω. Επιβεβλημένη κρίνεται η παρέμβαση των αρμοδίων οργάνων για την διάσωση του. Ο ηλεκτροφωτισμός της περιοχής είναι γενικά, σε καλά επίπεδα. Η ΔΕΗ ανταποκρίνεται πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά όπου χρειάζεται. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι εκτός από τις βλάβες των λαμπών, θα πρέπει να γίνεται ένας συχνότερος έλεγχος στην κοπή των επικίνδυνων κλαδών στα δέντρα, στα σημεία φωτισμού, προκειμένου να μην υπάρξουν δυσάρεστες καταστάσεις ή κάποια ατυχήματα. Η ύδρευση για την Ακράτα, σημαίνει αυτόματα… γενικό ξεσηκωμό, από τις διαμαρτυρίες των κατοίκων. Τα τιμολόγιά της ΔΕΥΑ έχουν χτυπήσει… ¨κόκκινο¨, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου, αφού η γενική αίσθηση είναι πως η ΔΕΥΑ έχει υψηλή κερδοφορία και ο κόσμος πιστεύει πως το νερό είναι υπέρτατο αγαθό και η χρήση του ανήκει σε κάθε άνθρωπο.

Όσο για την άρδευση, υπάρχει στην Ακράτα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με έτος ίδρυσης το 1848, ο οργανισμός ¨ΤΟΕΒ Κούρκαφας¨ , όπου αρδεύονται 2.500 στρέμματα. Λέγεται ότι υπάρχει διαβεβαίωση από τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, κ. Σακελλαρόπουλο, ότι το έργο άρδευσης της πλαγιάς της Αγ.Τριάδος βρίσκεται στο τελικό στάδιο και σύντομα θα δημοπρατηθεί. Ένα έργο ζωής για τους ντόπιους αγρότες και καλλιεργητές, οι οποίοι βλέπουν τα τελευταία χρόνια τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται όλο και πιο πολύ.

Η Ακράτα όπως και να ‘χει, δεν ¨χάνει¨. Ήταν, είναι και θα είναι ένας ευλογημένος τόπος που θα προοδεύει και θα στοχεύει στην εξέλιξη και την επιτυχία. Όπως έκανε πάντα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr