background img
banner
banner

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑ: «Γέφυρα» προς το μέλλον για την τοπική κοινότητα

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΜΕΛΗΜΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Το νερό… μπαίνει στο αυλάκι για την κοινότητα Σελινούντα. Προβλήματα που ¨καίνε¨… εξακολουθούν να υφίστανται όμως πλέον η επίλυσή τους είναι στοχευμένη. Η γέφυρα που ενώνει την κοινότητα με το Αίγιο και παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια σοβαρή φθορά, η μειονότητα που αποτελεί ζωντανό κομμάτι της, η γεώτρηση του Σελινούντα που δίνει την ώθηση στους αγρότες και τις καλλιέργειές τους να αξιοποιηθούν οι χερσαίες εκτάσεις, είναι οι ιδιαιτερότητες της κοινότητας που μπορούν να μετατραπούν σε πλεονεκτήματα.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι συνολικά 680. Τους καλοκαιρινούς μήνες, αυξάνεται ο πληθυσμός και μπορεί να φτάσει ως και τα 800 άτομα, κυρίως με την ¨επιστροφή¨ ορισμένων απόδημων, μα και τους τυχόν εκδρομείς που επισκέπτονται την περιοχή. Πρόεδρος της περιοχής του Σελινούντα, είναι ο Ανδρέας Παπαγεωργίου, ο οποίος βρίσκεται στο ¨τιμόνι¨ της τοπικής αυτοδιοίκησης τρεις συνεχόμενες θητείες, έχοντας πλούσια γνώση στις ανάγκες και τα προβλήματα του τόπου.

Οδικό δίκτυο – Αγροτικοί δρόμοι

Αρκετές επιδιορθώσεις ως προς την ασφαλτόστρωση, χρειάζονται οι οδικοί δρόμοι του χωριού, κυρίως λόγω της παλαιότητας του συνολικού δικτύου. Επίσης υπάρχουν πολλά σημεία που οι διαβρώσεις των τσιμέντων είναι ορατές και που με το πέρασμα των χρόνων και όσο δεν επισκευάζονται… δημιουργούνται περαιτέρω πρακτικά προβλήματα στην ομαλή διέλευση των αυτοκινήτων, των δικύκλων ή ακόμα και των πεζών. Έγκαιρες και επιβεβλημένες, μπορούν να χαρακτηριστούν και οι παρεμβάσεις που χρειάζεται και το αγροτικό δίκτυο. Υπάρχουν αρκετά τμήματα δρόμων με μεγάλη κλίση που χρίζουν και αυτοί με την σειρά τους άμεση λύση, ώστε να επιτυγχάνεται η ασφαλής μετακίνηση των αγροτών της περιοχής προς τις περιουσίες τους και τα κτήματά τους.

Το μεγάλο πρόβλημα του Σελινούντα: Η παλαιά γέφυρα

Αποτελεί μείζον θέμα για την κοινότητα Σελινούντα μα και για τις γύρω όμορες περιοχές, η αποκατάσταση της γέφυρας. Το υπουργείο Υποδομών σε συνεργασία με τον δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο, διαβεβαιώνουν πως υπάρχει η μελέτη ήδη και πως έχει προβλεφθεί η εκ νέου κατασκευή της παλαιάς γέφυρας, στα παράπλευρα και αντιπλημμυρικά έργα της Ολυμπίας οδού. Εξάλλου, με επίσημο έγγραφο που έχει αποσταλεί και στον Δήμο, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, το οποίο υπογράφουν οι πρόεδροι των κοινοτήτων Σελινούντος, Ελίκης, Ριζόμυλου, Νικολεΐκων, Κουλούρας, Τέμενης, Βαλιμιτίκων και Διγελιωτίκων, υπάρχει ο λεπτομερής σχεδιασμός, η μελέτη και η πρόβλεψη, που στόχο έχουν τον άμεσο καθαρισμό του ποταμού από τα συσσωρευμένα μπάζα, τα κλαδιά από δέντρα και πάσης φύσεως φερτά υλικά. Να επισημανθεί πως υπάρχει άμεση ανάγκη τεχνικών έργων κατά μήκος του ποταμού για την αποφυγή υπερχείλισης ή πλημμύρας.

«Προέχει η ασφάλεια και η αρμονική συμβίωση όλων δίχως εντάσεις»

Σε ερώτηση του protionline.gr για το πώς είναι και πως βαίνει η ¨συμβίωση¨ των μόνιμων κατοίκων με την κοινότητα των Ρομά, ο πρόεδρος Ανδρέας Παπαγεωργίου, αναφέρει: «Όπως σε όλες τις περιοχές της Αιγιάλειας, έτσι και στο χωριό μας, υπάρχουν προβλήματα. Διάφορα άτομα κατά καιρούς επιδίδονται σε κλοπές και ζημιές και ο στόχος τους είναι καταστήματα και κατοικίες. Κατά τους θερινούς μήνες, στην προσπάθεια που γίνεται της συλλογής χαλκού από καλώδια, κάποιοι ανάβουν φωτιές και υφίσταται μεγάλος κίνδυνος επέκτασης πυρκαγιάς στις παρυφές του νότιου τμήματος του οικισμού. Αλλά και από οικολογικής άποψη και επίπεδο, διαχέονται στην ατμόσφαιρα ορισμένα επιβλαβή τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία των ντόπιων, αέρια. Σαν Τοπικό Συμβούλιο ζητούμε μια καλύτερη και αποτελεσματικότερη αστυνόμευση στην περιοχή. Η ασφάλεια των κατοίκων προέχει και η αρμονική συμβίωση όλων είναι ο αυτοσκοπός. Χωρίς εκρήξεις ή εντάσεις» επισημαίνει ο ¨άρχοντας¨ του τόπου.

 

 

Η κοινότητα στο… μικροσκόπιο

Στο θέμα της καθαριότητας και των σκουπιδιών, η περιοχή κρίνεται πως λειτουργεί σε πολύ καλό επίπεδο. Η συνεργασία του αρμόδιου αντιδημάρχου μα και η ουσιαστική προσπάθεια του Τοπικού Συμβουλίου, φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δεν λείπουν βεβαίως τα προβλήματα με την εφαρμογή της ανακύκλωσης, ενώ υπάρχουν ορισμένοι κάδοι που δεν είναι λειτουργικοί ή είναι μη χρηστικοί και χρειάζονται άμεση αντικατάσταση.

Ο ηλεκτροφωτισμός σε όλη την περιοχή, λειτουργεί ορθά και δεν διαπιστώνονται ιδιαίτερα προβλήματα. Η συνεργασία του Τμήματος Ηλεκτροδότησης του δήμου με τους υπεύθυνους της κοινότητας είναι απολύτως συντονισμένη και υπάρχει καλή συνεργασία, σε οτιδήποτε σχετικό προκύπτει.

Το δίκτυο της υδροδότησης, αντικαταστάθηκε κατά την δημοτική αρχή Παναγόπουλου και πιο συγκεκριμένα από την Δ.Ε.Υ.Α. και τους υπεύθυνους τεχνικούς της. Ως συνεπαγωγή αυτού, είναι η επάρκεια και η ομαλή λειτουργία σε όλο ανεξαιρέτως το δίκτυο. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού απολαμβάνουν υγιεινό και ποιοτικό νερό.
Προγραμματισμένη είναι η εγκατάσταση του αρδευτικού δικτύου μέσω γεώτρησης, που έχει κατασκευαστεί από τον δήμο. Η πρόβλεψη, αφορά στο να εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες των καλλιεργειών, πάνω από τον οικισμό.

Τέλος, για τα νερά του ποταμού, υπάρχει έντονη και καθολική πίεση των μελών του Τοπικού Συμβουλίου και ως προς την περιφέρεια αλλά και προς τους τοπικούς αρμόδιους φορείς που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα. Ο σκοπός, είναι να υλοποιηθεί το δίκτυο της άρδευσης για όλη την περιοχή που καλύπτει. Ο απώτερος στόχος, είναι η εξυπηρέτηση των αγροτών και των κατοίκων γενικά, ο εκσυγχρονισμός μα και η επίτευξη του χαμηλού κόστους, της μικρής κατανάλωσης νερού με την πληρέστερη δυνατή επάρκεια.

Σελινούντας VS κορωνοϊός

Σε άλλη ερώτηση του protionline.gr για το θέμα της επιδημίας του κορωνοϊού και κατά πόσο αυτή η κατάσταση επηρεάζει ή έχει ¨κοστίσει¨ στην περιοχή, ο πρόεδρος τονίζει χαρακτηριστικά: «Οι εξελίξεις στο θέμα δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν μοιραία και το χωριό μας. Ωστόσο, ως προς το κομμάτι της υγείας, είναι ευτυχές το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει κάποιο περιστατικό μέχρι στιγμής. Και εύχομαι να μην υπάρξει κρούσμα. Έχει στοιχίσει βεβαίως σε όλους αυτή η κατάσταση και έχει φέρει και επιπτώσεις στις τοπικές επιχειρήσεις, καθώς προκαλεί τρομερή αβεβαιότητα η εξέλιξη του ιού. Θεωρώ, πως απαραίτητη πρέπει να είναι η μέριμνα της πολιτείας. Αποτελεσματικότερα μέτρα και ενημέρωση χρειάζεται, ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση των επιχειρήσεων και κατά επέκταση της οικονομίας και των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της κοινότητας».

Ερωτώμενος ο κ. Παπαγεωργίου, για το πώς κρίνεται το μέχρι στιγμής έργο της δημοτικής αρχής, αναφέρει : «Η δημοτική αρχή έως τώρα έχει ανταποκριθεί πλήρως στα προβλήματα που προκύπτουν. Περιμένουμε και προσδοκούμε μεγαλύτερη βοήθεια για τα μεγαλύτερα θέματα της κοινότητας μας, έτσι ώστε όλοι μαζί να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη ζωή και ένα καλό μέλλον για τους κατοίκους, σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο».

Η κοινότητα Σελινούντα ήταν και είναι ένας τόπος κομβικής σημασίας. Ένας από τους ¨θεμέλιους λίθους¨ ανάπτυξης της Αιγιάλειας. Και οφείλουν όλοι να την προσέχουν.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr