background img
banner
banner

Κοινό μέτωπο εμπρός στα νέα εργασιακά θέματα που… απειλούν

ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ -ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ

Τις βάσεις για μία συνεργασία που – αυτή τη φορά – θα έχει διάρκεια αλλά και αποτέλεσμα, έβαλαν κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αιγίου, εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων Κιάτου, Ι. Π. Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Δωρίδας, Πύργου και βέβαια του Εργατικού Κέντρου Αιγίου. Αντικείμενο συζήτησης της συνάντηση συνεργασίας ήταν τόσο τα κατά τόπους εργασιακά θέματα όσο και τα προβλήματα που από κοινού αφορούν όλο το εργατικό δυναμικό.

Οι Εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων μεταξύ άλλων, αποφάσισαν να γίνονται πιο συχνά συναντήσεις εργασίας όπου θα συζητούνται όλα τα θέματα που φτάνουν στα Εργατικά Κέντρα από τα Α΄θμια Σωματεία και να αποφασίζονται κοινές δράσεις καθώς και προώθηση των προβλημάτων τόσο στη Γ.Σ.Ε.Ε. όσο και στους αρμόδιους Φορείς.

Δεν είχε προχωρήσει η προηγούμενη  προσπάθεια

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει λίγα χρόνια πριν προκειμένου να δοθεί λύση στο κοινό πρόβλημα που αφορούσε τα εργατικά ατυχήματα στα μεγάλα εργοτάξια στα οδικά έργα που εκτελούνταν, ωστόσο οι προσπάθειες για κοινή άσκηση πιέσεων ώστε να εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους, δεν είχε προχωρήσει.
Από τότε ωστόσο πολλά έχουν αλλάξει και κυρίως το γεγονός ότι ανοίγουν πολλά νέα εργασιακά μέτωπα που καλούν τους συνδικαλιστές να είναι παρόντες για να τα αντιμετωπίσουν.

«Ανοίγουν» νέα εργασιακά θέματα

΄΄Τα εργασιακά θέματα που ανοίγουν είναι πολλά κι εμείς πρέπει να τα προλάβουμε. Υπάρχουν προβλήματα γενικά που αφορούν λίγο πολύ όλους τους εργαζόμενους, υπάρχουν και αυτά που παρουσιάζονται στις κατά τόπους επιχειρήσεις. Εκτιμήσαμε έτσι ότι ενεργώντας από κοινού, η παρέμβασή μας θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα διότι είναι πολλά αυτά που μας ενώνουν. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε σκοπό να υποκαταστήσουμε τη ΓΣΕΕ η οποία θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στις διεκδικήσεις μας. Όμως μαζί μπορούμε να αναπτύξουμε καλύτερη δράση και να ενημερώνουμε και τη ΓΣΕΕ και Φορείς. Επίσης, μπορούμε να κινηθούμε από κοινού απευθυνόμενοι για τα διάφορα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους, προς υπουργείο, Επιθεώρηση Εργασίας κ.ο.κ.΄΄, επισήμανε στo protionline.gr ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αιγίου Παναγιώτης Γεωργόπουλος.

Φόβοι για την κοινωνική  πολιτική του ΟΑΕΔ

Ένα από τα κυρίαρχα θέματα που έπεσε στο «τραπέζι» της συζήτησης των Εργατικών Κέντρων της περιοχής είναι η μείωση των εισφορών προς τον ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργόπουλο, ΄΄τη στιγμή που κόβουν τις εισφορές από εργοδότες και εργαζόμενους δεν θα καθίσταται εφικτό να ασκηθεί η κοινωνική πολιτική που τόσα χρόνια έχει χαράξει ο ΟΑΕΔ. Δεν θα μπορεί δηλαδή να δώσει κοινωνικά επιδόματα, να χρηματοδοτήσει προγράμματα κ.ά. Αυτό βεβαίως είναι εις βάρος ανέργων και εργαζόμενων. Για το θέμα έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον διοικητή του ΟΑΕΔ και ίσως γίνει μαζί με τις διοικήσεις των συνεργαζόμενων Εργατικών Κέντρων. Επίσης, έχουμε καταθέσει και αίτημα για συνάντηση για προγράμματα και την κατάρτιση εργαζομένων΄΄.

΄΄Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να ασκήσουμε έντονη συνδικαλιστική δράση ώστε να υποστηρίξουμε τους εργαζόμενους, καλύτερα και πιο συντονισμένα΄΄, πρόσθεσε ο κ. Γεωργόπουλος, κάνοντας γνωστό πως ανάλογες συναντήσεις θα πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στις έδρες των Εργατικών Κέντρων που συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr