background img
banner
banner

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ – ΚΟΝΤΕΣΟΠΟΥΛΟΥ: «Ο πραγματικός αντίπαλος και ανταγωνιστής, είναι ο ίδιος μου ο εαυτός»

Η ΑΙΓΙΩΤΙΣΣΑ… ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ CHEF ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ PROTIONLINE.GR

Από το Αίγιο όπου έζησε και μεγάλωσε, η Κωνσταντίνα Βούλγαρη – Κοντεσοπούλου έχει κατακτήσει τις κουζίνες σπουδαίων εστιατορίων. Μετρά διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό τη μία μετά την άλλη, κάνοντας τη γενέτειρά της υπερήφανη. Χώρος δημιουργίας της, η κουζίνα, προσφέροντας είτε στους αγαπημένους της είτε στους πελάτες των χώρων που εργάζεται, γαστρονομική απόλαυση στο έπακρο! Δυνατό σημείο της το «πάντρεμα» υλικών, δημιουργώντας γεύσεις που τρελαίνουν κάθε ουρανίσκο.

Τα πρώτα βήματα ως ασκούμενη μάγειρας γίνονται δειλά – δειλά στο εστιατόριο του ¨Pegasus Rhodos¨ και έπειτα στο ¨Peninsula Elounda¨ στο νησί της Κρήτης. Έπειτα, επιστρέφει στην Αιγιάλεια για λίγο διάστημα και συνεχίζει σαν σεφ, στο παραλιακό κατάστημα ¨Έπρεπε¨ και ταυτόχρονα εργάζεται στο Παιδικό Εργαστήριο Μαγειρικής Αιγίου σε συνεργασία με την ΔΗ.ΚΕ.ΠΑ. Λίγο καιρό αργότερα, υπό την εκπαίδευση του chef Γιάννη Μπαξεβάνη, βρίσκεται στον τομέα της γαστρονομικής δημιουργίας, στα καταστήματα ¨Ferryman¨, ¨6 κλειδιά¨ και στο ¨Princess Kyniska Suite¨ στην Κρήτη.

Το 2016 επιχειρεί το παιδικό εργαστήριο ¨Λιλιπούτειοι Μάγειρες¨ και ταυτόχρονα αναλαμβάνει το ¨Relax Ios Suite¨ σαν chef στον τομέα της Ελληνικής Κουζίνας. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Λέσχης Αρχιμαγείρων της Κρήτης. Από το 2016 μέχρι και αυτήν την στιγμή, είναι η μόνιμη chef στο εστιατόριο ¨Pelagos Sea Side¨. Επίσης, το ‘16 έλαβε μέρος στον διαγωνισμό της ¨Delifrance Burger¨ στην Γαλλία, όπου κατακτά την πρώτη θέση, μετέχοντας σε ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή γαστρονομικά συνέδρια. Το 2017 μέσω του περιοδικού ¨Αθηνόραμα¨, αποσπά από τους ¨Χρυσούς Σκούφους¨ το Βραβείο του Κοινού, καθώς και το βραβείο ¨Δημιουργικής Ελληνικής Κουζίνας¨ για τρεις συνεχόμενες χρονιές δηλαδή κερδίζει την προτίμηση του κοινού για τα έτη 2018, 2019, 2020! Ζει στην Ιεράπετρα με την οικογένειά της.

Το protionline.gr μίλησε με την έμπειρη chef, λαμβάνοντας απαντήσεις με μεγάλο ενδιαφέρον (παρ’ όλο τον περιορισμένο της χρόνο…). Και η συνομιλία… ξεκινά κάπως έτσι:

Πώς συνδέονται το Αίγιο, η Κρήτη, η μαγειρική και οι σπουδές ως μηχανικός;

Το Αίγιο είναι η πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Είναι ο τόπος που ζουν τα αγαπημένα μου πρόσωπα και εκεί έχουν χαραχτεί όλες αυτές οι τρυφερές αναμνήσεις της παιδικής και εφηβικής μου ηλικίας. Έρχομαι για να ξεκουραστώ, να αποφορτιστώ από την ένταση των επαγγελματικών υποχρεώσεων, αλλά και να γεμίσω ενεργεία για τις επόμενες διαδρομές. Γίνεται σημείο αναφοράς μου, σε όποια πόλη της Ελλάδας ή του εξωτερικού και αν βρεθώ, να μιλώ για τα έθιμα της Αιγιάλειας, τα προϊόντα και τους παραγωγούς μας. Φτάνοντας στην Κρήτη για σπουδές στο Πολυτεχνείο της Κρήτης ως Ηλεκτρονικός Μηχανικός, ξεκινάει και η ¨Ιθάκη¨ μου, να ανακαλύπτω σιγά – σιγά την κρητική κουλτούρα και κατά συνέπεια και την τοπική γαστρονομία. Και με γοητεύει. Αποφασίζω παράλληλα να φοιτήσω σε κάποια σχολή μαγειρικής. Έτσι κάπως αρχίζει για μένα το καθοριστικό ¨ταξίδι¨ στον χώρο της μαγειρικής.

Πείτε μας για την συμμετοχή στον διαγωνισμό του S.Pellegrino Young Chef του 2018. Από τότε ποια είναι τα βήματα στην καριέρα σας;

Είναι η πιο σπουδαία διάκριση που κατάφερα να κατακτήσω αυτή, στους 21 καλυτέρους Young Chefs ‘18 του κόσμου, στο Μιλάνο και έπειτα τον Μάιο του 2018 η συμμέτοχη στον διεθνή διαγωνισμό της San Pellegrino. Κατάφερα να προκριθώ για να εκπροσωπήσω τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, σαν πρώτη San Pellegrino Young Chef – Mediterranean Winner, ανάμεσα σε 3.000 διαγωνιζόμενους. Το σημαντικό ήταν η αξιοκρατία του διαγωνισμού και η δίκαιη κρίση της κριτικής επιτροπής, αποτελούμενη από chef και της παγκόσμιας γαστρονομίας. Είναι όμορφο να σε επιβραβεύουν, να σε παρακινούν να γίνεις πρότυπο για τις νέες γυναίκες chef της χώρας σου. Πολύ σημαντικές οι τέτοιου είδους διακρίσεις, ειδικά όταν αυτό γίνεται από ανθρώπους καταξιωμένους. Σε κάνει να νιώθεις υπερήφανη για τις δυνατότητές σου και να έχεις περισσότερη αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και πίστη στις ικανότητές σου. Σίγουρα αυτή η διάκριση με έκανε να νιώθω υπερήφανη και ως γυναίκα που μου δόθηκε η ευκαιρία να αναδείξω τον γαστρονομικό πλούτο της χώρα μας, με το αίσθημα ευθύνης να είναι μεγάλο για την επίτευξη του στόχου. Αλλά για μένα… όλη η ουσία βρίσκεται στην συμμέτοχη. Πιστεύω καθαρά στον επιμορφωτικό της χαρακτήρα.

Ποια είναι η κουζίνα που έχει την δυνατότητα για περισσότερη δημιουργία; Ποια κουζίνα προτιμάτε;

Το βασικό χαρακτηριστικό για μια κουζίνα είναι να μπορεί να σου διηγηθεί μία ιστορία.
Η δύναμη της γεύσης να μπορεί να ξυπνήσει μνήμες ή να αποτυπωθεί μέσα σου. Να είναι ο λόγος μιας αναζήτησης. Η σιγουριά της επιτυχίας για την δημιουργία ενός τέτοιου πιάτου, βρίσκεται στις ρίζες της παράδοση μας! Έτσι, η δημιουργία στα δικά μου μάτια, είναι η προσπάθεια αναβίωσης και αποτύπωσης των αναμνήσεων της ελληνικής γαστρονομίας, με στόχο να ταξιδεύει γευστικά και ιστορικά τους λάτρεις του καλού φαγητού. Η μαγεία βρίσκεται στα βάθη της ιστορίας μας, που αποτελεί αναμφισβήτητα ένα στιβαρό μετερίζι της αυθεντικής ελληνικής κουζίνας, ανακαλύπτοντας την σοφία που παλιά επεξεργάζονταν και συντηρούσαν τα τρόφιμα, που οι ίδιοι παρήγαγαν. Σέβομαι όλες τις πρώτες ύλες και μαγεύομαι από αυτές. Η έμπνευση έρχεται από την μοναδικότητα και την άξια τους. Κατά βάση μου αρέσουν ύλες μη επεξεργασμένες που στο πέρασμα των χρόνων ξεχάστηκαν, αλλά παρέμειναν πολύτιμες διατροφικά. Τέτοια προϊόντα είναι το χαρούπι, το βελανίδι, το σιτάρι, το ταχίνι, τα όσπρια, τα φρέσκα αρωματικά, τα φαρμακευτικά βότανα. Όπως επίσης, τα μοναστηριακά προϊόντα που παράγονται με αυθεντικότητα και έχουν ζωντάνια, έχουν ψυχή και είναι απόλυτα ελκυστικά. Ένα σύγχρονο ¨πάντρεμα¨ νεωτεριστικού αποτελέσματος. Αγαπημένη μου δε κουζίνα, είναι όλα όσα μου φέρνουν μια ανάμνηση από τα παιδικά μου χρονιά. Ένα από αυτά είναι το μοναδικό μπουργέτο της αγαπημένης μου γιαγιάς, της Ειρήνης, που δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη ανάμνηση.

Πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να είναι και επαγγελματίας και μητέρα και να τα προλαβαίνει όλα;

Τα τελευταία χρονιά έχω επενδύσει στην επαγγελματική καριέρα μεν, όμως δεν γεννιέσαι για να διαδραματίσεις μονάχα έναν ρόλο στη ζωή σου. Ήρθε στον δρόμο μου ο σύντροφος μου, με έκανε να επιθυμώ την δημιουργία οικογενείας και ήταν κάτι που θέλαμε πολύ. Έτσι ήρθε ο ερχομός του μωρού μας. Το αίσθημα της ευτυχίας δεν περιγράφεται και το σημαντικό είναι, ότι υπάρχει κατανόηση και στήριξη και από τις δυο πλευρές, μιας και έχουμε κοινό επάγγελμα, σε διαφορετικές όμως πόλεις. Ξέρουμε πολύ καλά τις δυσκολίες, προσπαθώντας να χαιρόμαστε ουσιαστικά και ποιοτικά τις στιγμές της οικογενείας και έπειτα να ανταποκρινόμαστε με αποτελεσματικότητα και στις επαγγελματικές υποχρεώσεις. Η μητρότητα και η απόκτηση ενός παιδιού είναι αδιαμφισβήτητα κομβικό σημείο στην ζωή μιας γυναίκας, που συχνά έρχεται σε σύγκρουση με τον ¨δρόμο¨ της καριέρας. Όμως η μητρότητα είναι το πιο όμορφο συναίσθημα που έχω βιώσει και είναι μεγάλη αλήθεια ότι με βάζει στην διαδικασία της αναζήτησης και της εξέλιξης. Πιστεύω ότι ο συνδυασμός του γονικού ρολού και της εργασίας, μπορεί να αποδειχθεί ένα από τα πιο θεμελιώδη στοιχεία. Άλλωστε η φύση έχει φροντίσει ώστε με την απόκτηση παιδιών, να μπορείς να αναπτύξεις συγκεκριμένες δεξιότητες και ικανότητες για να παράγεις αυτόνομα, δημιουργικά και σκεπτόμενα παιδιά. Είναι σημαντικό που έχω κατανόηση τόσο από τον σύντροφο μου, όσο και από την οικογένεια μου και αυτό με κάνει να αισθάνομαι κάτι παραπάνω από ¨αρκετή¨ σε αυτόν τον διττό ρόλο της εργαζόμενης μητέρας.

Ο χώρος έχει φίλους… ή μόνο ανταγωνιστές; Με ποια ¨άποψη¨ υπάρχετε στον κόσμο της μαγειρικής σε σχέση με άλλους συναδέλφους;

Σε κάθε επαγγελματικό χώρο υπάρχει ανταγωνισμός και δεν είναι κακό, αν και εφόσον ο ανταγωνισμός είναι θεμιτός. Εξάλλου είναι μέρος της καθημερινότητας και το σημαντικό είναι πώς αισθάνεσαι και κατά συνέπεια ότι το εξωτερικεύεις, ειδικότερα όταν παρουσιάζεις μια πορεία με επιτυχίες. Δυναμώνεις και αισθάνεσαι σίγουρος για τα επόμενα βήματά σου. Έτσι νιώθω, τουλάχιστον μέσα από τις επιτυχίες που με ώθησαν να νιώσω υπερήφανη για τις δυνατότητές μου και μια ικανοποίηση για την επίτευξη των στόχων, να έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, όπως επίσης και πίστη στις ικανότητές μου. Μου αρέσει η συνεργασία με συναδέλφους και παθιάζομαι έτσι, όταν δουλεύουν στους ρυθμούς που κινούμαι και εγώ. Πιστεύω ότι καθοριστικό ρόλο έπαιξε η συμμέτοχη μου τα τελευταία χρόνια σε διεθνείς διαγωνισμούς, που μου δίδαξαν καθαρά τον επιμορφωτικό χαρακτήρα της συνεργασίας και σύμβαλλε στην σταδιακή εξέλιξη. Είχα την ευκαιρία να δείξω την αγάπη για την δουλεία μου, να ακούσω κριτικές που θα αφυπνίσουν την δική μου κριτική σκέψη και θα προάγουν την ευγενή άμιλλα μέσα από το συναγωνισμό και όχι τον ανταγωνισμό. Έχω συναδέλφους φίλους που τους εκτιμώ και χαίρομαι με την πορεία τους. Ο πραγματικός ανταγωνιστής είναι ο ίδιος μου ο εαυτός. Δεν έχω την ανάγκη τον ανταγωνισμό. Προτιμώ να αφοσιώνομαι στην δουλειά μου.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια; Η επιδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει τον κλάδο;

Η μαγειρική είναι δημιουργικό επάγγελμα. Ακόμα και αν υπάρχουν προβληματισμοί λόγω της οικονομικής αστάθειας που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα το πρόσχημα της επιδημίας του κορωνοϊού, δεν επιτρέπω να επηρεάζει και να περιορίζει την αντίληψη μου και κατά συνεπεία την δημιουργικότητα μου, μέσα σε πλαίσια και όρια. Πάντα μπορείς να πρωτοτυπήσεις και να εξελιχτείς και κατά συνέπεια να αναδειχθείς, με βασική προϋπόθεση αυτό να πηγάζει από την κάρδια σου. Αυτό που αντιλαμβάνομαι κάθε μέρα, είναι ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρχε διαφορά στον τουρισμό φέτος, από τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί τουρισμός, υπήρχε τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Είχαμε τουρισμό κανονικά χωρίς ακυρώσεις. Το πλήγμα δημιουργήθηκε από την εφαρμογή ανούσιων περιοριστικών μέτρων που κλυδώνισε τα μικρά καταστήματα ή αφάνισε επιχειρήσεις οικονομικά αδύναμες, στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης. Αυτό δημιούργησε έδαφος σε ηγετικές εταιρίες ή πολυεθνικές, που στόχο έχουν τον έλεγχο της παγκόσμιας οικονομίας… με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Τα επόμενα βήματα μου, όποια και αν είναι αυτά, ελπίζω να συνεχίσουν με σταθερότητα και να αφήνουν τα ίχνη της ψυχής μου, στο επαγγελματικό και στο κοινωνικό στερέωμα. Ζούμε μια εποχή που η ιστορία μας, έχει την ανάγκη για την διατήρηση της πολιτισμικής μας ταυτότητας.

Το επίπεδο των Αιγιαλέων μαγείρων πώς θα το κρίνατε; Παρακολουθείτε τα τοπικά καταστήματα; Τα προτιμάτε;

Το επίπεδο των Αιγιαλέων μαγείρων, πιστεύω ότι επισκιάζεται από τον οικονομικό κλυδωνισμό που βιώνει η Ελλάδα γενικά. Ζουν με τον φόβο των επιχειρηματιών στο ¨επιχειρώ δημιουργικά¨. Χρειάζεται μέθοδο διεύρυνσης της νοοτροπίας και της αντίληψης, ώστε να αναδείξει τις ιδιαίτερες ποιότητες ή ικανότητες που κρύβει μέσα του ο καθένας, επιτυγχάνοντας την εξέλιξη του εαυτού του με στόχο την βελτίωση της ζωής. Πιστεύω πως θα βοηθούσε ο επαναπροσδιορισμός αξιών για την ανάπτυξη και την σωστή προβολή της κουζίνας της Αιγιάλειας, των τοπικών προϊόντων και παραγώγων, που τιμούν την γευστική ιστορία και παράδοση της και προσθέτουν αυθεντικότητα στην τουριστική εμπειρία, ενισχύοντας τα κίνητρα επίσκεψης αρχικά ως προορισμό, τονώνοντας παράλληλα και την τοπική οικονομία. Είναι μέρος της δουλείας μου να επισκέπτομαι πολύ συχνά εστιατόρια, ανεξάρτητα από το είδος της κουζίνας τους. Πάντα προτιμώ τόσο ένα καλό εστιατόριο με ¨υψηλές μαγειρικές τεχνικές¨ που κρίνεται στην λεπτομέρεια, όσο και απλά οινομαγειρεία. Με ελκύει το ¨σαφάρι¨ στην Αιγιάλεια μα και την υπόλοιπη Ελλάδα σε παραδοσιακές ταβέρνες, στα χνάρια αναζήτησης της αυθεντικής πρώτης ύλης και την γνησιότητα της παράδοσης. Ψάχνοντας την γεύση που επαναπροσδιορίζει την άξια της ελληνικής κουζίνας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr