background img
banner
banner

Λαογραφικό Μουσείο Λόγγου: Αποτίμηση φόρου τιμής σε τοπικούς αγωνιστές | ΦΩΤΟ

ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ ΗΡΩΩΝ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Το ¨Λαογραφικό – Ιστορικό Μουσείο Λόγγου¨ με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, με μια συμβολική κίνηση ¨προέβαλε¨ και αναδεικνύει τους τοπικούς ήρωες που αγωνίστηκαν στον πόλεμο ενάντια Ιταλών και Γερμανών κατακτητών και που έχασαν την ζωή τους μαχόμενοι. Η προσεγμένη αφίσα που δημιουργήθηκε με κόπο και μεράκι από τους ανθρώπους του Μουσείου, απεικονίζει φωτογραφίες ηρώων που ¨έπεσαν¨ στην μάχη. Η αφίσα αναρτήθηκε και θα παραμείνει στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου στον Λόγγο.

Δεν πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις λόγω της επιδημίας

Συμμετέχοντας στη χθεσινή επιμνημόσυνη δέηση και καταθέτοντας στεφάνι εις μνήμην των πεσόντων στο Ηρώο της Τοπικής Κοινότητας Λόγγου, εκπρόσωποι του Μουσείου και συγκεκριμένα οι Μελπωμένη Ρογκάλα, Γιάννης Μπαρδούτσος και Μαρία Σιταρά, δήλωσαν: «Είναι ηθικό μας χρέος να μην λησμονηθούν οι τοπικοί ήρωες με το πέρασμα των χρόνων. Ο αγώνας και η προσφορά τους προς την πατρίδα ας είναι πάντοτε ένα φωτεινό παράδειγμα για τις νεότερες γενιές. Τιμούμε την θυσία τους αυτή. Έδωσαν και τη ζωή τους την ίδια προκειμένου να αποτινάξουν την Κατοχή των Ναζιστών, ώστε να μπορούμε σήμερα να ζούμε ελεύθεροι».

Λόγω των υγειονομικών μέτρων για την αποφυγή διασποράς του covid-19, δεν πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις στον χώρο του Μουσείου. Παρ’ όλα αυτά, έστω και αν η ημέρα δεν βοήθησε λόγω βροχής, αρκετός κόσμος βρέθηκε στο σημείο μνημείου των πεσόντων, όπου εκτός από τους ομιλητές που αναφέρθηκαν στα ονόματα των ηρώων, διαβάστηκε και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ψυχών.

 

Να επισημανθεί, ότι στο Μουσείο του Λόγγου υπάρχει ένα μεγάλο και ποικιλόμορφο εκθεσιακό υλικό που μπορεί να δει ο κάθε επισκέπτης. Μνήμες στρατιωτών και χειρόγραφα σημειώματα τοπικών αγωνιστών, κειμήλια οικογενειών και κουζινικά σκεύη ή μεγάλης αξίας υφάσματα, προσωπογραφίες Αιγιαλέων πεσόντων στο μέτωπο καθώς και ένα αυτοσχέδιο εκκλησάκι! Ο επισκέπτης μπορεί επίσης, να δει από κοντά μια σαφή ¨μικρογραφία¨ του τρόπου ζωής των κατοίκων του Λόγγου που χρονολογείται περί τα 1650 μ.Χ. Ο εκθεσιακός χώρος ανανεώνεται συνεχώς με νέο υλικό και νέα ευρήματα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr