background img
banner
banner

«Μάχη» για να κρατηθούν ψηλά τα τοπικά προϊόντα

ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΣΤΑΦΙΔΑ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΑΘΕΜΙΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Δεν φτάνουν οι επιπτώσεις του covid-19 στην τοπική οικονομία, έρχεται και η μειωμένη παραγωγή των βασικών αγροτικών προϊόντων της περιοχής να δημιουργήσει νέο κλίμα ανασφάλειας, τη στιγμή που το αγροτικό εισόδημα αποτελεί βαρόμετρο για την πορεία της τοπικής αγοράς και για κάθε είδους επαγγελματική δραστηριότητα. Σταφίδα, ελαιόλαδο και εσπεριδοειδή είναι αυτά που τροφοδοτούν και το εμπόριο και τις υπηρεσίες σε τοπικό επίπεδο και οι εκτιμήσεις για τη φετινή πορεία τους δημιουργούν ανασφάλεια.

ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: ‘’Λιγότερη αλλά καλύτερη σταφίδα!’’

Η μείωση στη φετινή παραγωγή της μαύρης κορινθιακής σταφίδας εκτιμάται περίπου στο 20%, όπως άλλωστε είχε προβλεφθεί από την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών. Η κορυφαία συνεταιριστική οργάνωση εξακολουθεί να παραλαμβάνει τις ποσότητες σταφίδας, διαδικασία που θα συνεχιστεί ως τις 30 Νοεμβρίου. ΄΄Η συγκομιδή έχει τελειώσει ωστόσο ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή. Αναμένουμε τους σταφιδοπαραγωγούς να φέρουν το προϊόν τους στην Ένωση, καθώς έτσι θα έχουν δικαίωμα και στην συνδεδεμένη ενίσχυση. Επιβεβαιώνεται η πρόβλεψή μας για μείωση της παραγωγής ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε πως φέτος έχουμε ακόμη καλύτερη ποιότητα του προϊόντος σε σχέση με πέρυσι΄΄, επισήμανε στο protionline.gr ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. Θανάσης Σωτηρόπουλος.

Από την άλλη, έχουν επιβραδυνθεί οι ρυθμοί ως προς τη ζήτηση του προϊόντος από το εξωτερικό, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα κατ’ εξοχήν εξαγωγικό προϊόν. Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο, ΄΄λόγω covid-19 η κινητικότητα από το εξωτερικό υπάρχει αλλά με πιο αργούς ρυθμούς, εκτιμώ όμως ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα΄΄.

Εξελίξεις ως το τέλος του χρόνου για την αναδιάρθρωση

Κυρίαρχο θέμα ωστόσο παραμένει η αναδιάρθρωση των αμπελώνων της μαύρης κορινθιακής σταφίδας όπως έχει γίνει στο παρελθόν με τα σταφιδάμπελα. Η Π.Ε.Σ. προωθεί το αίτημα που αντιπροσωπεύει πλέον όλη την Αιγιάλεια καθώς είναι βέβαιο ότι έτσι θα δοθεί τεράστια ώθηση στο προϊόν που τη χαρακτηρίζει. Θετικά είναι τα μηνύματα ως προς την ικανοποίηση του αιτήματος, από τη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο πρόεδρος της Ένωσης με τον υπουργό Μάκη Βορίδη. ΄΄Συζητήσαμε για ακόμη μία φορά το θέμα, ωστόσο πλέον είναι εμφανές ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και με τα συμπεράσματα που βγάλαμε από τη συζήτηση με τον υπουργό φαίνεται πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε θετική εξέλιξη΄΄, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σωτηρόπουλος.

Σύγχρονη μονάδα ελαιοτριβείου η ΠΕΣ

Την ίδια στιγμή, η Π.Ε.Σ. ετοιμάζει τη νέα μονάδα σύγχρονου ελαιοτριβείου, η οποία αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στο ελαιόλαδο και θα ενισχύσει το εισόδημα των παραγωγών! Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου, η μονάδα θα λειτουργήσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αρχές Δεκεμβρίου, εκεί όπου θα γίνει δεκτή η νέα παραγωγή.

Είναι γεγονός ότι η καλλιέργεια της ελιάς αυξάνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Το ίδιο συμβαίνει και στην περιοχή, με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη καλλιέργεια. Ως γνωστόν, η ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας στηρίζεται ενεργά από το αγροτικό εισόδημα, σημαντικό μέρος του οποίου προέρχεται από εγκαταστάσεις ελαιώνων που αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό επί των συνολικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής. Παρά όμως, την μεγάλη έκταση των ελαιώνων της Αιγιάλειας, αυτές οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις δεν αποδίδουν στην περιοχή την οικονομική υπεραξία που θα έπρεπε.

Αυτό οφείλεται σε διάφορες παθογένειες γενικότερα του αγροτικού τομέα της χώρας, όπως για παράδειγμα η προώθηση και εξαγωγή μεγάλων ποσοτήτων ελαιολάδου χύδην, αφαιρώντας έτσι την δυνατότητα υπεραξίας, με αποτέλεσμα το ελαιόλαδο, το άκρως ποιοτικό αγροτικό προϊόν της Αιγιάλειας, να μην έχει την τιμή που θα έπρεπε, στερώντας έτσι πολύτιμο εισόδημα από τους παραγωγούς του και ανάπτυξη από την ευρύτερη περιοχή.

ΚΟΥΣΚΟΥΡΗΣ: ‘’Σταθερή η ζήτηση στο ελαιόλαδο’’

Σταθερή ζήτηση στο ελαιόλαδο που παράγει η επιχείρησή του, διαπιστώνει ο ιδιοκτήτης της αιγιώτικης εταιρείας ΕΛΦΑ που ασχολείται αποκλειστικά με το εμπόριο και την τυποποίηση ελαιολάδου, Σωτήρης Κούσκουρης. Όπως τονίζει, ΄΄ήδη έχουμε ξεκινήσει να παραλαμβάνουμε ποσότητες από τη Λακωνία και άλλες περιοχές, αφού στην Αιγιάλεια δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η συγκομιδή της ελιάς. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι φέτος η παραγωγή στην περιοχή μας θα είμαι μειωμένη ωστόσο εκτιμούμε ότι αυτό δεν θα μας επηρεάσει σαν επιχείρηση, διότι θα καλύψουμε το «χαμένο έδαφος» παραλαμβάνοντας προϊόν από άλλες περιοχές΄΄. Ο λόγος που φέτος οι ποσότητες θα είναι μειωμένες στην Αιγιάλεια, σύμφωνα με τον κ. Κούσκουρη, έχει να κάνει τις καιρικές συνθήκες του Μαΐου και τον καύσωνα που επικράτησε, την περίοδο δηλαδή της ανθοφορίας της ελιάς. Επιπλέον, όπως τόνισε, πέρυσι ήταν μία σχετικά καλή χρονιά άρα δεν θα μπορούσε να είναι και φέτος. Εκτίμησε ωστόσο ότι θα είναι μία σχετικά καλή χρονιά από άποψη ποιότητας.

Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση που υπάρχει, σημείωσε: ΄΄Είναι σαφές ότι διεθνώς η αγορά έχει επηρεαστεί από τον covid αλλάζοντας τις συνήθειες. Όμως η κατανάλωση δεν έχει σταματήσει. Ναι μεν υπήρξε μειωμένη ζήτηση ελαιολάδου π.χ. από χώρες της Μεσογείου που προσελκύουν μεγάλο αριθμό τουριστών ωστόσο φέτος δεν δούλεψαν λόγω των περιορισμών από την πανδημία, όμως έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις των προϊόντων μας στα σούπερ μάρκετ, αφού ο κόσμος καταναλώνει στο σπίτι. Βεβαίως και υπάρχει απώλεια η οποία όμως εν μέρει καλύπτεται΄΄.

ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κακή διαχείριση στα εσπεριδοειδή ρίχνει τις τιμές

«Μάχη» για να διατηρήσουν την τιμή σε ένα επίπεδο δίνουν κάποιοι παραγωγοί εσπεριδοειδών, την ώρα που κάποιοι άλλοι φοβούνται για τα προϊόντα τους και τα κόβουν προτού ακόμη αναπτυχθούν επαρκώς, δίδοντάς τα σε εμπόρους που μάλιστα δεν τα χρειάζονται. ΄΄Δυστυχώς γίνεται κακή διαχείριση από συναδέλφους λεμονοπαραγωγούς που κόβουν ψιλό λεμόνι και το παραδίδουν, με την τιμή να έχει πέσει στα 0,60 ευρώ το κιλό. Πιστεύω ότι υπάρχει δυνατότητα να διατηρηθεί η τιμή και είναι ευτύχημα το γεγονός ότι δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη πλήρως, γεγονός που έχει να κάνει με τον βοριά που έπνεε τον Αύγουστο΄΄, σημείωσε στο protionline.gr ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος, ερωτηθείς αναφορικά με το λεμόνι. Σημείωσε δε πως ΄΄για την πορεία του προϊόντος και της τιμής του παίζει μεγάλο ρόλο η διαχείριση από τους δικούς μας εμπόρους, αφού παραλαμβάνοντας ψιλό προϊόν που δεν χρειάζονται, έχουν κι αυτοί απώλεια΄΄. Αναφορικά με τα βιολογικά λεμόνια, ο κ. Λουκόπουλος είπε πως «έφυγαν μεγάλες ποσότητες και μάλιστα με τιμή 0,97 ευρώ το κιλό ενώ πλέον τα τελευταία πωλούνται προς 0,85 ευρώ το κιλό».

Παράλληλα, επανέλαβε το πρόβλημα της ασύδοτης κατάστασης με τα «βαπτισμένα» ελληνικά, τούρκικα λεμόνια που πωλούνται στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα όχι μόνο στη λαχαναγορά αλλά και στα μικρομάγαζα. Παρατήρησε τέλος πως το εν λόγω προϊόν είναι πολύ κακής ποιότητας και δεν έχει καθόλου οξύτητα, εν αντιθέσει με το ελληνικό και δη το αιγιώτικο. Μάλιστα, σημείωσε ότι στη Θεσσαλονίκη, που θεωρείται μία μεγάλη αγορά, δεν πωλείται τίποτα άλλο από λεμόνι, παρά μόνο τούρκικο…


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr