background img
banner
banner

Με… ζέστη και φτώχεια

ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ- ΠΟΥ ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ

Σε τιμή χαμηλότερη, από 20% έως και 23%, συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2019 ξεκίνησε τυπικά χθες στην Αιγιάλεια, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Ουσιαστικά, οι υψηλές θερμοκρασίες είναι αυτές που κρατούν ως τώρα τις παραγγελίες σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, όπως και η επιμήκυνση της περσινής σεζόν που σε συνδυασμό με την πτώση της τιμής οδήγησαν πολλούς στο να φουλάρουν τις δεξαμενές τους.

Οι εκτιμήσεις των εμπόρων επιβεβαιώθηκαν χθες και η τιμή «αφετηρίας» διαμορφώθηκε στα 0,79 και 0,80 ευρώ/λίτρο έναντι 1,037 ευρώ/λίτρο στις 15/10, πέρυσι και 0,78 ευρώ/λίτρο στις 31/5, φέτος. Οι παραπάνω τιμές βασίζονται σε στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων και αφορούν τον πανελλήνιο σταθμισμένο μέσο όρο τιμής του πετρελαίου, ενώ η μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης οφείλεται στην μεγάλη πτώση που σημείωσε η τιμή του μπρεντ διεθνώς.

Υπενθυμίζεται ότι το φαινόμενο μείωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε από την περασμένη άνοιξη και εντάθηκε λόγω και κάποιων προσφορών, που οδήγησαν σε τιμές που είχαν να εμφανιστούν από τον Απρίλιο του 2016 ή και προ μνημονίων.

Μικρή η ζήτηση κυρίως λόγω αποθεματοποίησης

Όπως ανέφερε στo protionline.gr ο γραμματέας της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιγιάλειας Βασίλης Σίδερης, ΄΄η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε από χθες ωστόσο η ζήτηση είναι πολύ περιορισμένη. Οι πελάτες μας κινούνται αναγνωριστικά, ζητώντας να ενημερωθούν για τις τιμές για να ξέρουν, ωστόσο οι παραγγελίες κυμαίνονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι πέρυσι διαθέταμε πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι τον Μάιο και τον Ιούνιο με τον κόσμο να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την τιμή που βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα εν συγκρίσει με το προηγούμενο διάστημα. Κάπως έτσι από τη στιγμή που υπάρχει αποθεματοποίηση είναι λογικό η ζήτηση να μην είναι υψηλή. Βέβαια σε αυτό συντελούν και οι υψηλές θερμοκρασίες που δεν βάζουν τον καταναλωτή στη διαδικασία να προμηθευτεί ακόμη πετρέλαιο΄΄.

Επιχειρώντας να κάνει μία πρόβλεψη για τη σεζόν, ο κ. Σίδερης είπε πως θα εξαρτηθεί καθαρά από το εάν ο χειμώνας θα είναι βαρύς. ΄Σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα υπάρχει ζήτηση ανεξάρτητα από τα οικονομικά δεδομένα και την τιμή του πετρελαίου΄΄, είπε, τονίζοντας ωστόσο ότι όταν η τιμή είναι υψηλή επηρεάζονται οι ποσότητες, καθώς οι καταναλωτές αδυνατούν να κάνουν μεγάλες προμήθειες γιατί δεν μπορούν να τις πληρώσουν.

Σχετικά με την τιμή, ο γραμματέας της Ένωσης είπε πως ξεκινά σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, περίπου σε αυτά που έκλεισε η περσινή σεζόν, δηλαδή στα 0,80 ευρώ το λίτρο, τονίζοντας πως η υφιστάμενη κατάσταση λόγω των αποθεμάτων αλλά και της οικονομικής στενότητας, στερεί έσοδα από τους πρατηριούχους ωστόσο δίνει… ανάσες στους καταναλωτές.

Ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος

Πάντως, παρά την χαμηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης τουλάχιστον στην έναρξη της περιόδου διάθεσής του, οι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι οι πωλήσεις θα είναι ιδιαίτερα ισχνές στο τρέχον δίμηνο, μέχρι και τον Νοέμβριο και η αγορά «θα πάρει τα πάνω της εφόσον πέσουν και οι θερμοκρασίες, την περίοδο κοντά στα Χριστούγεννα».

Σε γενικές γραμμές, ο κ. Σίδερης μιλά για έναν δύσκολο χειμώνα για τους πρατηριούχους τόσο λόγω της προβλεπόμενης μείωσης των πωλήσεων σε συνάρτηση με την υγειονομική κρίση που περιορίζει τις μετακινήσεις και πλήττει και την οικονομία όσο και ως προς τις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι στο κράτος και κυρίως σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρονικών συστημάτων τους για την on line καταγραφή.

΄΄Εξαρτάται τι θα χρειαστεί να προσθέσει ο κάθε συνάδελφος. Υπολογίζουμε ότι γι’ αυτές τις υποχρεώσεις θα χρειαστεί από 1.000 έως 3.000 ευρώ η κάθε επιχείρηση. Γενικά ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος΄΄, πρόσθεσε ο γραμματέας των βενζινοπωλών της περιοχής.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr