background img
banner
banner

Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαγεγραμμένων Οργανικών Αποβλήτων

ΠΡΟΩΘΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ως ένας σημαντικό βήμα στην επίτευξη του στόχου που δεν είναι άλλος από τη μείωση του όγκου των παραγόμενων απορριμμάτων, γεγονός που θα περιορίσει το κόστος εναπόθεσης, βλέπουν στον δήμο Αιγιαλείας τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Προδιαγεγραμμένων Οργανικών Αποβλήτων.

Η προμελέτη έχει ήδη εκπονηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και αναμένεται το «πράσινο φως» από τα αρμόδια όργανα του δήμου ώστε να κατατεθεί σχετική πρόταση για χρηματοδότηση.

Άλλωστε, το κόστος του εγχειρήματος δεν αφήνει άλλα περιθώρια στον πολύπαθο οικονομικά δήμο Αιγιαλείας, μιας και το κόστος της Μονάδας θα ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ, εφόσον θα πρόκειται για μία πλήρη εγκατάσταση, η λειτουργία της οποίας θα επιτρέψει στον δήμο να επιτύχει τους στόχους του. Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από την απαλλαγή του από τον όγκο των απορριμμάτων σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%, αν υπολογίσει κανείς τα οργανικά μαζί με τα ανακυκλώσιμα.

Το θέμα έρχεται προς συζήτηση σήμερα στην Οικονομική Επιτροπή μεταξύ 19 ακόμη θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχιακό Κατάστημα (γραφείο δημάρχου) δια ζώσης (κεκλεισμένων των θυρών) και αφορά την έγκριση της προμελέτης Μονάδας Επεξεργασίας Προδιαγεγραμμένων Οργανικών Αποβλήτων του δήμου με σχετική υποβολή πρότασης/ αίτησης για χρηματοδότηση του έργου – πράξης, στο πλαίσιο της πρόσκλησης με τίτλο «Υλοποίηση ώριμων έργων ανάκτησης ή και διάθεσης αστικών αποβλήτων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Άξονα Προτεραιότητας 14 «Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος – Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων (ΤΣ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Θα μειώσει τα απορρίμματα του δήμου στα μισά

Ερωτηθείς από τo protionline.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος αρκέστηκε να πει πως η Μονάδα περιλαμβάνεται στο εργοστάσιο που έχει αδειοδοτηθεί να δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις του Σταθμού Μεταφόρτωσης στη θέση «Νησί», τονίζοντας πως σε συνδυασμό με τα ανακυκλώσιμα εκτιμάται ότι θα μειώσει τα απορρίμματα του δήμου περισσότερο από τα μισά!
Στη Μονάδα θα καταλήγουν τα προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα που θα εναποτίθενται στους καφέ κάδους τα οποία θα υφίστανται μία ειδική επεξεργασία, θα γίνεται κομποστοποίηση και θα φτιάχνονται λιπάσματα για γεωργική αξιοποίηση, κάτι που άλλωστε προωθείται πανελλαδικά μέσω του υπουργείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι ανάλογο σε όλη την Πελοπόννησο, ενώ όταν πρόκειται για μικρούς δήμους όπως ο δήμος Αιγιαλείας, τότε θα αναλάβουν μόνοι τους τη δρομολόγηση τέτοιων μονάδων.

Όσο για τη Μονάδα που προωθείται από τον δήμο Αιγιαλείας, βάσει της προμελέτης, θα έχει τον ανάλογο εξοπλισμό, τους καφέ κάδους απορριμμάτων σε κάθε γειτονιά και βέβαια τα αυτοκίνητα που θα κάνουν την περισυλλογή των οργανικών αποβλήτων για να τα μεταφέρουν στη Μονάδα.

Μεταφορά του Σ.Μ.Α. σε άλλη περιοχή ζητά ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Τέμενης

Την ώρα ωστόσο που ο σχεδιασμός του δήμου Αιγιαλείας για τα απορρίμματα βάζει στην… πρώτη γραμμή τον Σ.Μ.Α. κάποιοι ζητούν την παύση λειτουργίας του.

Το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει η μεταφορά απορριμμάτων από τον Σταθμό Μεταφόρτωσης στη θέση «Νησί» Τέμενης ωστόσο δεν έχουν μεταφερθεί οι ποσότητες που αναφέρει ο δήμος Αιγιαλείας, επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Τέμενης. Μάλιστα, χαρακτηρίζει ως «χωματερή» τον Σταθμό, προχωρώντας σε διαπιστώσεις που δεν ταυτίζονται με αυτές των προέδρων των όμορων κοινοτήτων, όπως γνωστοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος αναφέρει: ΄΄Ο Δήμος Αιγιάλειας τις τελευταίες ημέρες έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία “ενημέρωσης” των πολιτών για την κατάσταση της παράνομης χωματερής, που διατηρεί στην Τέμενη Αιγίου, θριαμβολογώντας ότι “φεύγουν” τα σκουπίδια και ότι έχουν μείνει πολύ λίγα ακόμη, περίπου 1.500 τόνοι, για να καθαρίσει τελείως η χωματερή. Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Τέμενης Αιγιάλειας παρακολουθεί καθημερινά την εξέλιξη της μεταφοράς των σκουπιδιών και δηλώνει ότι πράγματι έχει αρχίσει η μεταφορά τους αλλά μέχρι τώρα παραμένει πολύ μεγάλη ποσότητα σκουπιδιών στην χωματερή, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που δηλώνει ο Δήμος΄΄.

Καλεί δε τον δήμο να ανακοινώσει με επίσημα στοιχεία την συνολική ποσότητα που υπήρχε πριν αρχίσει την μεταφορά καθώς και την ποσότητα που έχει μεταφέρει μέχρι σήμερα, τονίζοντας: ΄΄Ο Δήμος Αιγιάλειας αντί να θριαμβολογεί θα έπρεπε να ζητήσει συγνώμη για την τεράστια ρύπανση του περιβάλλοντος και την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα καθώς και τον κίνδυνο της Δημόσιας Υγείας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής γύρω από την χωματερή. Όσον αφορά την μεταφορά των σκουπιδιών δεν έγινε με πρωτοβουλία και ευαισθησία του Δήμου, αλλά μετά από παρέμβαση της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας κατόπιν επίμονων και συντονισμένων ενεργειών του συλλόγου΄΄.

Τελεσίγραφο ως τέλος Οκτωβρίου

Τέλος, ξεκαθαρίζει τα εξής: ΄΄Ο σύλλογος δηλώνει επίσης ότι δίνει ένα χρονικό περιθώριο, μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2020, προκειμένου να καθαριστεί εντελώς η χωματερή και να μεταφερθεί ο παράνομος ΣΜΑ σε άλλη περιοχή νόμιμα και κλείσει εντελώς η παράνομη χωματερή. Στα σκουπίδια που θα μεταφερθούν να υπάρξει μέριμνα για την μεταφορά και των χωμένων σκουπιδιών (10.000 τόνοι μόνο από τις μπάλες που χώθηκαν το 2015). Μετά την ημερομηνία αυτή και εφόσον παραμένουν σκουπίδια στην παράνομη χωματερή και λειτουργεί ο παράνομος ΣΜΑ, ο σύλλογος θα προχωρήσει σε κάθε νόμιμη ενέργεια προς πάσα κατεύθυνση και κατά παντός υπευθύνου΄΄.

Θα απαντήσει με έργο

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας αρνήθηκε να σχολιάσει τις καταγγελίες του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Τέμενης, επιφυλασσόμενος να απαντήσει με έργο και να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία οσονούπω, μόλις δηλαδή ολοκληρωθεί η επιχείρηση απομάκρυνσης των παλαιών απορριμμάτων από τις εγκαταστάσεις του Σ.Μ.Α.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr