background img
banner
banner

ΝΙΚΟΛΕΪΚΑ: Όργωσαν την παραλία καλού κακού

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ – ΜΟΥΣΚΑΣ: ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΧΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΙΚΕ

Η διοχέτευση όμβριων υδάτων μέσω αγωγών σε ιδιοκτησίες… ελέω Ν.Ε.Ο., η προχειρότητα ως προς τη χάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής και η αναγκαιότητα εκτέλεσης αποστραγγιστικών έργων σε χώρο της παραλίας, καθώς και αρκετά μικρά θέματα της καθημερινότητας, είναι τα κυριότερα προβλήματα που αφορούν την ζωή των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Νικολεΐκων στα οποία καλείται να ενσκύψει η δημοτική αρχή και κάθε αρμόδιος.

Πρόκειται για έναν τόπο με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον τους θερινούς κυρίως μήνες. Οι φυσικές ομορφιές της περιοχής είναι πολλές και ποικίλες. Τα Νικολέικα δημιουργήθηκαν από κατοίκους ορεινών ή όμορων οικισμών, οι οποίοι μετακινήθηκαν σε βάθος χρόνου, με σκοπό κυρίως την καλλιέργεια, ανάπτυξη των ντόπιων αγαθών και εξέλιξη των κατοίκων. Πολιούχος της περιοχής είναι η Αγία Βαρβάρα, που πανηγυρίζει στις 4 Δεκεμβρίου. Λογίζεται επίσης, ως ένα μέρος με μεγάλη παρακαταθήκη σε ευρήματα από την Μυκηναϊκή εποχή, καθώς και με τεράστιο αρχαιολογικό, πολιτιστικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον.

Δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης

Ερωτώμενος ο πρόεδρος της κοινότητας Αναστάσιος Μούσκας, για το πώς κρίνεται το έργο της δημοτικής ομάδας του κ. Καλογερόπουλου, τονίζει: «Είναι πολύ νωρίς ακόμα. Δεν έχουν βγει ασφαλή συμπεράσματα για να κριθεί η διοίκηση του δήμου και το συνολικό έργο της δημοτικής αρχής. Μέχρι στιγμής, υπάρχει ανταπόκριση για τα προβλήματα του τόπου». Σε άλλη ερώτηση του protionline.gr για το ποια είναι η κατάσταση στα δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης, ο ¨άρχοντας¨ του τόπου, επισημαίνει: «Θεωρούμε ότι εσπευσμένα και δίχως τις κατάλληλες και απαραίτητες μελέτες, η άρδευση εντάχτηκε στην αρμοδιότητα της ΔΕΥΑ. Εμείς, καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων από κατοίκους για υπεραυξημένους λογαριασμούς. Τα ίδια παράπονα γίνονται και από κατοίκους και άλλων χωριών. Στον δε, ευαίσθητο τομέα της ύδρευσης, πιστεύουμε ότι τα πράγματα είναι σε καλό δρόμο. Η ποιότητα του νερού ελέγχεται τακτικά. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων όμως, θα έπρεπε να κοινοποιούνται και στις τοπικές κοινότητες. Υπάρχει ικανοποίηση στην ανταπόκριση της τεχνικής υπηρεσίας σε περίπτωση βλαβών του δικτύου ύδρευσης».

Η κοινότητα στον… μεγεθυντικό φακό

Σε ικανοποιητικό βαθμό βρίσκεται η εικόνα του τόπου, σε ό,τι αφορά τα σκουπίδια. Η συνεργασία των ανθρώπων της Τοπικής Κοινότητας με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, κρίνεται πολύ καλή. Υπάρχουν κάδοι σε όλα τα σημεία, όμως κάποιοι από αυτούς χρίζουν αντικατάστασης λόγω φθορών και παλαιότητας. Η δε ανακύκλωση, δεν γίνεται στον βαθμό που θα μπορούσε ή θα έπρεπε και δεν υπάρχουν ¨πράσινες γωνιές¨.

Η επιδημία του κορωνοϊού ¨στοίχισε¨ στην περιοχή και σαφώς επηρέασε τις επιχειρήσεις. Είχε σοβαρές επιπτώσεις στην λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής, καθώς και σε ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων λόγω περιορισμένης προσέλευσης του κόσμου, φέτος. Στην κοινότητα Νικολεΐκων, δεν υπάρχουν κρούσματα της επιδημίας.

Το κοιμητήριο του τόπου, υπάγεται στην αρμοδιότητα της τοπικής εκκλησίας, η οποία είναι υπεύθυνη για την συνολική εικόνα του.

Οι ¨τοπικοί άρχοντες¨ έχουν ζητήσει από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, για την υπάρχουσα οργανική πλατεία, να προβεί σε αναγκαία έργα ανάπλασης. Οργανωμένη παιδική χαρά υπάρχει μόνο στον χώρο του Νηπιαγωγείου Νικολεΐκων.

Το οδικό δίκτυο σε γενικές γραμμές είναι σε καλή κατάσταση, ωστόσο σε κάποια σημεία ορισμένων δρόμων απαιτούνται βελτιώσεις και κυρίως στον δρόμο που οδηγεί στην περιοχή ¨Καλλιθέα¨ που βρίσκεται νότια της Ν.Ε.Ο.

Στον τομέα του ηλεκτροφωτισμού, υπάρχουν μεγάλες ανάγκες κυρίως στον νέο δρόμο, βόρεια και νότια της νέας σιδηροδρομικής γραμμής. Ο δρόμος αυτός περνάει έξω από οικισμό σε γεωργική περιοχή και δεν έχει καθόλου φωτισμό, ο οποίος καθίσταται αναγκαίος για την ασφαλή διάβαση πεζών και οχημάτων. Οι κολώνες φωτισμού που τοποθετήθηκαν από τον Ο.Σ.Ε. δεν λειτουργούν αφού έχουν κλαπεί ορισμένα καλώδια.

Σημαντική διάβρωση έχει υποστεί η ακτή στην ανατολική περιοχή της κοινότητας και πιο συγκεκριμένα στον παραλιακό δρόμο μπροστά από τα ενοικιαζόμενα της ιδιοκτησίας Ασπρούκου. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει καλή ορατότητα στην περιοχή. Κατά καιρούς γίνονται έργα ή ρίχνονται μπάζα, χωρίς όμως να επιλύεται το πρόβλημα.

Η παραλία των Νικολεΐκων, για πρώτη φορά φέτος, δεν εντάχτηκε στις ¨πολυσύχναστες¨ παραλίες, με αποτέλεσμα να μην δικαιολογείται η ύπαρξη ναυαγοσώστη. Παρ’ όλα αυτά… η ακτή φιλοξενεί καθημερινά μεγάλο αριθμό λουομένων κατά τους θερινούς μήνες. Η τοπική αρχή, περιμένει από τον δήμο να ενεργήσει επ’ αυτού, ώστε κατά την επόμενη θερινή περίοδο να χαρακτηριστεί και πάλι πολυσύχναστη, ώστε να υπάρχει ναυαγοσώστης.

Πρόσφατα ανακαλύφθηκε αρχαίος ναός που χρονολογείται από 18ο αιώνα π.Χ, ωστόσο τα ευρήματα έχουν σκεπαστεί πρόχειρα με τσιγκόφυλλα μέχρι την ολοκλήρωση των ανασκαφών.

Τα μέλη της κοινότητας Νικολεΐκων και ο πρόεδρος, επισημαίνουν:

Τεράστιες ποσότητες όμβριων υδάτων συλλέγονται από τη Ν.Ε.Ο και διοχετεύονται μέσω των υπαρχόντων αγωγών σε παρακείμενες περιουσίες καθώς και σε οικισμούς.

Επί σειρά ετών κανένα έργο δεν έχει γίνει και καμία πρόνοια δεν έχει ληφθεί για τη διοχέτευση των υδάτων προς τον φυσικό αποδέκτη τους, που είναι ο ποταμός Κερυνίτης.

Η θέση του προέδρου: «Είναι βέβαιο ότι όταν θα γίνει το κακό… δεν θα φταίει ο Δήμαρχος. Δεν θα φταίει ο Περιφερειάρχης. Δεν θα φταίει κανείς. Έχουμε επισημάνει τον κίνδυνο που υπάρχει, σε κάποιο ενδεχόμενο φαινόμενο πλημμύρας. Υπάρχουν επίσημες αποφάσεις».

Άλλο πρόβλημα που προέκυψε τα τελευταία χρόνια, αφορά την χάραξη και ορθή λειτουργία του έργου της νέας σιδηροδρομικής γραμμής. Με την νέα χάραξη, ο τόπος υποβαθμίστηκε τόσο, που ούτε ένα ασθενοφόρο, κάποιο πυροσβεστικό όχημα ή μια μπετονιέρα μεταφοράς τσιμέντου δεν μπορεί να περάσει από την υπόγεια διάβαση της γραμμής και να κατευθυνθεί προς την παραλία. Ο λόγος; Το χαμηλό ύψος της νέας γέφυρας που έχει κατασκευαστεί. Η θέση του προέδρου: «Με απόφαση του Συμβουλίου της τοπικής κοινότητας η οποία έγινε αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο με την αρ. 432/2017 απόφασή του, επισημάναμε όλες τις σοβαρότατες εκκρεμότητες που υπάρχουν, μετά την ολοκλήρωση του έργου της σιδηροδρομικής γραμμής.

Υπάρχει προχειρότητα στην χάραξη τμήματος του δρόμου που οδηγεί στον παραλιακό χώρο. Για να διανύσει κάποιος 200 μέτρα νότια της γραμμής, θα πρέπει να περάσει από τέσσερις στροφές 90 μοιρών. Τα έχουμε επισημάνει όλα, όμως μέχρι σήμερα τίποτα απολύτως δεν έχει γίνει. Μας έχουν δώσει κάποιες υποσχέσεις… όμως συγκεκριμένη έγγραφη απάντηση δεν έχουμε λάβει».

Αποστράγγιση και διοχέτευση υδάτων υπερκείμενου τμήματος της παραλίας

Επιβεβλημένη κρίνεται επίσης, η σύνταξη νέας μελέτης για την εκτέλεση του έργου της αποστράγγισης και διοχέτευσης όμβριων υδάτων, κάποιου τμήματος του παραλιακού χώρου. Στον υπερκείμενο χώρο της παραλίας, είναι αναγκαία η εκτέλεση αποστραγγιστικών έργων για την κατεύθυνση των υδάτων προς την θάλασσα. Αυτή τη στιγμή, τα νερά συσσωρεύονται στον υπερκείμενο χώρο, με αποτέλεσμα σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων όλη η περιοχή να πλημμυρίζει και να καταστρέφονται περιουσίες. Ο δήμος, για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, ανοίγει τακτικά αυλάκια επί του παραλιακού χώρου μεγάλου μήκους, για την μεταφορά των νερών προς την θάλασσα, τα οποία όμως κλείνει, κατά τη θερινή περίοδο. Το αποτέλεσμα; Τα αυλάκια αυτά φράζουν στο μπροστινό σημείο τους και έπειτα απαιτείται σημαντική ετήσια δαπάνη για διάφορες εργασίες διάνοιξης και κλεισίματος των αυλακιών.

Εν κατακλείδι

Η περιοχή ήταν και είναι μια ιδιαιτέρως οργανική “θέση”. Ένα σημαντικό κομμάτι του ¨πάζλ¨ του δήμου Αιγιαλείας, που σίγουρα χρειάζεται και το ενδιαφέρον και τη φροντίδα, μα και τον σεβασμό όλων. Υπευθύνων ή μη. Οι φυσικές ομορφιές της, τα καθαρά νερά και οι φιλόξενοι κάτοικοί της, ήταν πάντοτε ένα ¨ατού¨ που δεν χάνει και ούτε κλονίζεται με το πέρασμα των χρόνων. Ξέρει μονάχα να ελίσσεται και να πορεύεται με τις τοπικές εξελίξεις και ανάγκες.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr