background img
banner
banner

Ο Ερντογάν η Μέρκελ και το είδωλό τους

-Από τον Ηλία Δημ. Ασπρούκο, Περιβαλλοντολόγο-

Την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Όρουτς Ρέις κάνει βόλτες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου, σκέπτομαι τι είναι εκείνο που έχει ρίξει υπνωτικό στις συνειδήσεις των ξένων ηγετών.

Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια φίλο να μου λέει πως η μόνη που μπορεί να μιλάει όπως θέλει στον Ερντογάν και εκείνος να στέκεται ευλαβικά μπροστά της είναι η Μέρκελ. Γι αυτό ίσως να της έδωσε και εκείνο τον καθρέπτη κάποτε κατά την επίσκεψη της στην γειτονική χώρα και να τον ρωτά καθρέφτη καθρεφτάκι μου ποια είναι η κοσμοκράτορας και εκείνος να απαντά εσύ πολυχρονεμένή μου. Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς την αδυναμία που δείχνει η Γερμανία στην Τουρκία; Αν και ιστορικά εξηγείται, πάντα η Γερμανία βρισκόταν στον πλευρό της Τουρκίας. Άλλωστε και στην διάρκεια του μικρασιατικού πολέμου η Γερμανία είχε διαλέξει το στρατόπεδο της Τουρκίας, διαχρονική λοιπόν η στάση της. Το ίδιο και τώρα, αντί να στηρίξει την χώρα μας και την Κύπρο που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή οικογένεια φλερτάρει απροκάλυπτα με τις ορέξεις του παρανοϊκού Ερντογάν.

Βλέπεις η Τουρκική αγορά είναι τεράστια και η Γερμανία προωθεί τα προϊόντα της από καρφίτσες και αυτοκίνητα μέχρι υποβρύχια. Ενώ σήμερα λίγο πριν νοιώσουμε το Όρουτς Ρέις να μας χτυπά την πόρτα η ιστορική εταιρεία, η οποία ανήκει πλέον στην Bosch Siemens Hausegerate (BSH), πρόκειται να μεταφέρει το εργοστάσιό της στην Τουρκία. Η εταιρία μέχρι και σήμερα είναι κερδοφόρα. Μετά από παρουσία της ΠΙΤΣΟΣ 155 έτη στην Ελλάδα, η ΠΙΤΣΟΣ θα παράγεται πλέον στην Τουρκία. Η αποχώρηση της παραγωγικής μονάδας από την Ελλάδα σημαίνει απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας και μείωση εξαγωγών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εργαζομένων «Η εταιρεία BSH (PITSOS) χρησιμοποιήθηκε από τη SIEMENS-BOSCH ως αντάλλαγμα στο συμβιβασμό με τη κυβέρνηση, καθώς στη συμφωνία της σύμβασης, αναφέρεται σαφώς ότι, η Siemens θα εξετάσει την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα αξίας 60 εκατ. ευρώ και δημιουργία 700 θέσεων εργασίας». Τι λοιπόν δεν καταλαβαίνει κάποιος; Η Γερμανία αντί να τραβήξει το αυτί στην Τουρκία να κλείσει όλα της τα εργοστάσια, να σφραγίσει την κάνουλα εισροής χρημάτων και να κάνει τον Ερντογάν να τρέχει και να μην φθάνει.

Τον χαϊδεύει σαν να τον επιβραβεύει για την στάση του απέναντι στη χώρα μας και του στέλνει και άλλες δουλειές. Η οικονομία της Τουρκίας και η λίρα της πάνε «περίπατο», από την άλλη οι τράπεζες Γερμανίας, Γαλλίας και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών έχουν δανείσει πολλά χρήματα στις αντίστοιχες τράπεζες της Τουρκίας. Με αυτά τα δεδομένα πιστεύει κανείς ότι ο «μικρός» Ερντογάν μπορεί να εκβιάζει την Ε.Ε και την Αμερική;

Η άποψή μου είναι ότι όλο το παιχνίδι το κάνει η Άγκελα σε πλήρη συνεννόηση με τον Ερντογάν και από την άλλη δηλώνει ότι στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο. Δεν θέλει ούτε τώρα κυρώσεις λέει γιατί θα θυμώσει ο Ερντογάν.

Φοβάται δηλ. τον θυμό του Τούρκου Προέδρου. Αυτά είναι αστειότητες και έχουν απήχηση μόνο στους αφελείς. Αν ήθελαν να σταματήσουν όλες αυτές τις προκλήσεις της Τουρκίας θα του έλεγαν ορθά-κοφτά: Φθάνει μέχρι εδώ ήταν το παιχνίδι και στη Μεσόγειο, και στη Συρία και στη Λιβύη και στην Κύπρο και στο Αζερμαϊτζάν. Αν και μ’ αυτό ο Ερντογάν συνεχίσει να κάνει Ταρζανισμούς, τότε η μαντάμ Μέρκελ μας δουλεύει κανονικά. Οπότε πρέπει να δούμε πως μπορούμε να αντιδράσουμε.

Πως λοιπόν να μην πιστέψει κάποιος ότι ο Ερντογάν είναι ο λαγός της Μέρκελ και πως το Όρουτς Ρέις δεν δρα μόνο για λογαριασμό της Τουρκίας αλλά και λογαριασμό της «εξοχότατης» Ανγκελας για όσους κοιμούνται και νομίζουν πως η Γερμανία είναι στο πλευρό μας… Μόνο έτσι δεν είναι! Πάντα απέναντι μας και αν κάποιος κρατά τα ηνία των ισορροπιών αυτή τη στιγμή της ΕΕ δεν είναι άλλος από το Μακρόν.

Η ιστορία μας διδάσκει, φθάνει και εμείς να βλέπουμε πίσω από αυτήν την ιστορική αλήθεια που για μια ακόμα φορά μας κλείνει το μάτι.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr