background img
banner
banner

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΔΕΥΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Προσβλέποντας στο μέλλον σε καλύτερες και πιο φθηνές υπηρεσίες προς τους δημότες, η διαρκώς… ανήσυχη ΔΕΥΑΑ στρέφεται τώρα προς τη λύση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων με σκοπό την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και τη μείωση του λειτουργικού της κόστους. Κι αν οι επιφάνειες στις εγκαταστάσεις της δεν επαρκούν ώστε να αναπτύξει τα συστήματα μέσα από τα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να επωφεληθεί, τότε αναξιοποίητες εγκαταστάσεις του δήμου Αιγιαλείας θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν γι’ αυτούς τους σκοπούς.

Ούτως ή άλλως, από πλευράς δήμου δεν έχει υπάρξει εκμετάλλευση των δυνατοτήτων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τα μόνα έργα που προωθούνται προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ενεργειακή αναβάθμιση στο Δημοτικό Κολυμβητήριο αλλά και στις εγκαταστάσεις του 1ου ΕΠΑΛ Αιγίου, έργα χρηματοδοτούμενα αφού ο δήμος αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο κόστος της εγκατάστασης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΔΕΥΑΑ που μετά τον περιορισμό της απώλειας νερού μέσω του συστήματος τηλεελέγχου και τη μείωση της χρησιμοποιούμενης ενέργειας, στρέφεται τώρα προς τα φωτοβολταϊκά καθώς πέρα από τα οφέλη προς το περιβάλλον και την κοινωνία, το κέρδος θα είναι οικονομικό και αυτό θα μεταφερθεί και στους δημότες είτε με έργα που θα αφορούν την ποιότητα και την επάρκεια είτε με απευθείας μείωση των τιμολογίων.

Υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο «Αντ. Τρίτσης»

Ήδη, υπάρχει πρόσκληση από το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που χρηματοδοτεί τέτοιου είδους επενδύσεις ενώ από το πρόγραμμα μπορούν να χρηματοδοτηθούν η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πεδίων, η κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών για τη συγκέντρωση, μεταφορά και διανομή της παραγόμενης ενέργειας στον τόπο κατανάλωσης και η εγκατάσταση διατάξεων αποθήκευσης και ρύθμισης της διάθεσης της ενέργειας.

Στόχος της διοίκησης της ΔΕΥΑΑ είναι η αξιοποίηση των επιφανειών στις στέγες του Βιολογικού Καθαρισμού με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και γι’ αυτό τον σκοπό προτίθεται να καταθέσει πρόταση στο πρόγραμμα. Από την άλλη, δεδομένης της μικρής χωρητικότητας των εγκαταστάσεών της στη Μυρτιά και της αντίστοιχης δυναμικής που υπάρχει, έχει εκφραστεί προς τον δήμο το αίτημα για παραχώρηση ανεκμετάλλευτων εκτάσεών του ώστε να εγκατασταθούν κι εκεί για λογαριασμό της ΔΕΥΑΑ φωτοβολταϊκά πεδία.

Αίτημα προς τον δήμο για παραχώρηση ανεκμετάλλευτων εκτάσεων

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτάσεις που έχουν βολιδοσκοπήσει οι άνθρωποι της Δημοτικής Επιχείρησης βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο τον δήμο ωστόσο εστιάζουν στο επιθυμητό σημείο για την παραγωγή, δηλαδή στα νοτιοανατολικά του δήμου, περίπου στην περιοχή της ορεινής Αιγείρας.

Είναι ως τώρα ανεκμετάλλευτες περιοχές και χρησιμεύουν ως βοσκοτόπια.

Ο σκοπός μάλιστα είναι να στηθεί εκεί ένα πάρκο ισχύος 3MW με την επένδυση, με πρώιμους υπολογισμούς, να εκτιμάται στα 3 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση δε που από πλευράς δήμου δεν γίνει δεκτό το αίτημα για παραχώρηση χορτολιβαδικών εκτάσεων τότε ο σχεδιασμός θα περιοριστεί στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού και σε όλες τις στέγες των κτιρίων της ΔΕΥΑΑ, με την επένδυση να μην ξεπερνά τις 600.000 ευρώ.

Εξοικονόμηση χρημάτων που δαπανώνται για τις γεωτρήσεις του Αιγίου

Οι άνθρωποι της Δημοτικής Επιχείρησης πάντως θεωρούν πως θα εξοικονομήσουν πολύ μεγάλο ποσοστό από την ενέργεια που καταναλώνεται.
Για παράδειγμα, αν δαπανώνται κάθε χρόνο 700.000 ευρώ για τις γεωτρήσεις του Αιγίου, από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειες θα καλυπτόταν ένα μεγάλο μέρος του κόστους αυτού κάτι που βέβαια θα είχε αντίκτυπο στον καταναλωτή…

Να σημειωθεί τέλος ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αλλά μόνο στην οροφή του κτιρίου διοίκησης, είχε προταθεί και από δύο από τις εταιρείες που είχαν καταθέσει προσφορά για το έργο των εσωτερικών δικτύων, ωστόσο, όπως φαίνεται, η ΔΕΥΑΑ προλαβαίνει τις εξελίξεις.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr