background img
banner
banner

Σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση η Αιγιάλεια για covid-19

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ

Με… κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η τοπική κοινωνία την εξάπλωση του covid-19 αγωνιώντας για το τι μέλει γενέσθαι το επόμενο διάστημα. Η ταχύτατη διασπορά του ιού κρατά γιατρούς και νοσοκομείο σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Ο αριθμός των κρουσμάτων της περιοχής είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν και θεωρείται βέβαιο ότι ξεπερνά αυτόν των δηλωμένων περιστατικών…

Την ίδια στιγμή, οι χώροι συνάθροισης κόσμου παρουσιάζουν συγχρωτισμό, καθώς πολλοί δεν φροντίζουν να τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις και δεν φορούν προστατευτική μάρκα γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα και σε τοπικό επίπεδο. Το Σάββατο μάλιστα, ανακοινώθηκαν 11 νέα κρούσματα στην Αχαΐα, ο υψηλότερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων που έχει καταγραφεί από την έναρξη της πανδημίας.

Φόβοι για τη συγκέντρωση του πληθυσμού σε πλατείες και χώρους συνάθροισης

Να σημειωθεί ότι, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Πατρινός καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, είχε τονίσει ότι υπάρχει πιθανότητα υπερμετάδοσης στις πλατείες, λόγω συνωστισμού. Ένας μπορεί να μολύνει 80-90 ή ακόμα και 100 άτομα σε τέτοιες περιπτώσεις. Μάλιστα, σημείωσε πως η διασπορά στην Αθήνα οφείλεται και σε όλα αυτά. Σε αυτές τις συγκεντρώσεις κόσμου χωρίς μάσκα: «Είναι ο ένας πάνω στον άλλον και χωρίς μάσκα». Αναφερόμενος στον βαθμό μετάδοσης σε νεαρές ηλικίες, ο κ. Γώγος εξήγησε πως αυτή τη στιγμή έχουμε διασωληνωμένους που είναι νεαροί. «Είχαμε 28χρονο στην Πάτρα, μια 17χρονη στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι τελείως άτρωτοι. Πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας. Το ίδιο και οι νέοι, γιατί κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει το ανοσοποιητικό σύστημα τους σε κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά βεβαιότητα τα κρούσματα σε κάθε νομό είναι παραπάνω από τις καθημερινές καταγραφές του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και η Αχαΐα δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την διαπίστωση που για τους ειδικούς είναι κανόνας. Η διαπίστωση αυτή δεν προκύπτει από το ότι ενδεχομένως να υπάρχουν ασυμπτωπατικοί ασθενείς που ακριβώς επειδή δεν έχουν τα συμπτώματα δεν πάνε να κάνουν το μοριακό τεστ και ούτε μπαίνουν σε αυτή τη σκέψη. Προκύπτει από τη διαδικασία. Για να ενημερωθεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας θα πρέπει να γίνει η σχετική ειδοποίηση από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που είναι και το νοσοκομείο αναφοράς της περιοχής.

Όμως όταν προκύπτουν κρούσματα σε δομές ή σε άλλα νοσοκομεία της περιοχής που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μοριακούς ελέγχους, τότε αυτά είναι που έχουν την ευθύνη για να ειδοποιήσουν τον ΕΟΔΥ. Η διαδικασία αυτή, ωστόσο, αργεί και πολλές φορές ένα κέντρο υγείας, σε ένα απομακρυσμένο μέρος κάποιου νομού, δεν ειδοποιεί στην ώρα του τον ΕΟΔΥ με αποτέλεσμα τα κρούσματα της μιας μέρας να καταγράφονται την επόμενη ή να μην ανακοινώνονται και καθόλου. Κάπως έτσι η εικόνα της διασποράς και ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ σε καθημερινή βάση είναι σε ένα βαθμό πλασματική.

Ενημέρωση για τον σχεδιασμό αλλά και για δράσεις

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ποιος είναι όμως ο βαθμός ετοιμότητας; Μιλώντας στo protionline.gr, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Σωτήρης Κοίλιας τόνισε πως ΄΄η διασπορά του ιού προκαλεί έντονη ανησυχία καθώς οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αρχίζουν να γεμίζουν και είναι βέβαιο πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η πολιτεία θα προβεί στη λήψη μέτρων που θα έχουν να κάνουν με τον περιορισμό των μετακινήσεων΄΄. ΄΄Το ζητούμενο΄΄, σύμφωνα με τον κ. Κοίλια, ΄΄είναι να γνωρίζουμε τι μέριμνα έχει ληφθεί στα νοσοκομεία της περιοχής και ποιος βαθμός ετοιμότητας υπάρχει ώστε σε περίπτωση που ο ιός προσβάλλει όλο και μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, να νοσηλεύονται υπό τις απαραίτητες συνθήκες΄΄.

Επίσης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου γνωστοποίησε την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον διοικητή του Νοσοκομείου αλλά και τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ ώστε να ενημερωθεί για τον σχεδιασμό που υπάρχει σε ενδεχόμενο που ο ιός προσβάλλει την πλειοψηφία του πληθυσμού… Επιπλέον, ανέφερε πως προτίθεται να προτείνει ενημερωτικές δράσεις με αποδέκτες νέους ανθρώπους με τη συνεργασία της 6ης ΥΠΕ.

Τεράστια ζήτηση γύρω από το εμβόλιο της απλής γρίπης

Εν τω μεταξύ, αποδέκτες της ανασφάλειας του κόσμου γίνονται καθημερινά οι φαρμακοποιοί της περιοχής που πασχίζουν να δώσουν στους ανθρώπους να καταλάβουν ότι εκείνο που χρειάζεται είναι η προσοχή και λήψη των μέτρων ασφαλείας και όχι ο πανικός και οι ακραίες συμπεριφορές. Επιπλέον, ξεκαθαρίζουν στους πελάτες τους πως τα εμβόλια για την εποχική γρίπη δεν μπορούν να προφυλάξουν από τον covid-19.

Ερωτηθείς από τo protionline.gr, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγιαλείας Γιώργος Σπηλιόπουλος για τον αριθμό των εμβολίων και το ενδιαφέρον του κόσμου, σημείωσε: ΄΄Σιγά – σιγά παραλαμβάνουμε ποσότητες, έχει έρθει μέχρι στιγμής περίπου το 1/3 ενώ δεν είναι εύκολο να προσδιορίσουμε πότε θα έρθει ο αριθμός που απαιτείται για να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής. Το ενδιαφέρον φέτος είναι πιο αυξημένο και από πέρυσι όπου λόγω της θνησιμότητας από την απλή γρίπη πολλοί ήθελαν να εμβολιαστούν.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια, βαθμιαία, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για εμβολιασμό, ωστόσο φέτος η ανασφάλεια λόγω covid-19 οδηγεί πολλούς στον εμβολιασμό΄΄. ΄΄Είναι σαφές ότι οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Εκτιμούμε ότι ως τις 20 Οκτωβρίου θα έχει γίνει παραλαβή μεγαλύτερων ποσοτήτων και ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν πρέπει να ανησυχούν δεδομένου ότι και οι καιρικές συνθήκες δεν επιβάλλουν ακόμη τον εμβολιασμό΄΄, πρόσθεσε ο κ. Σπηλιόπουλος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr