background img
banner
banner

Σε μίνι lock down και η Αιγιάλεια

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ COVID ΩΣΤΟΣΟ Η ΠΑΤΡΑ… ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ – 10.000€ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΔΙΑΚΟΠΤΟ

«Πάγωσε» η κοινωνία της Αιγιάλειας στο άκουσμα της είδησης χθες ότι από σήμερα Τρίτη 6 Οκτωβρίου εισέρχεται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, μαζί με την υπόλοιπη Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και τον δήμο Ιωαννιτών. Οι περιορισμοί που προβλέπει το καθεστώς προβληματίζουν αφενός για την έξαρση του κορωνοϊού στην περιοχή γεγονός που ανάγκασε την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να προβεί στην εν λόγω απόφαση και αφετέρου για τις οικονομικές επιπτώσεις κυρίως στον κλάδο των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής που πλήττονται άμεσα…

Η απόφαση για την Αχαΐα φαίνεται πως ήταν αναπόφευκτη, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα πριν από το Σαββατοκύριακο ακόμη, όταν σε πεζόδρομους και πλατείες, κυρίως στην Πάτρα, παρατηρείτο συνωστισμός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων εντοπίζονται στην Πάτρα, ωστόσο και η Αιγιάλεια δεν παραμένει ανέπαφη.

Συγκεκριμένα, από τα 47 κρούσματα συνολικά την τελευταία εβδομάδα στην Αχαΐα, το 85% είναι στην Πάτρα. Το υπόλοιπο 15% σε Αιγιάλεια και Δυτική Αχαΐα. Στην Αχαΐα σε διάστημα 48 ωρών στην περιοχή καταγράφηκαν 18 κρούσματα. Αναλυτικά, τα δώδεκα κρούσματα βρίσκονται στην Πάτρα, τα τέσσερα στην Αιγιάλεια και δύο στην Δυτική Αχαΐα.

Τι ισχύει

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, από σήμερα Τρίτη έως και τη Δευτέρα 12/10 τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.

Επίσης, η αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, κ.λπ. Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών 5 μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.

Ακόμα, απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο. Ενώ, στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα. Τέλος η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σχετική ανακοίνωση με οδηγίες αναμένεται να εκδώσει σήμερα ο δήμος Αιγιαλείας.

Έκτακτη σύσκεψη καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αιγιάλειας χθες βράδυ

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας χθες το απόγευμα σήμανε… συναγερμό στους καταστηματάρχες εστίασης και αναψυχής και στην περιοχή. Μάλιστα, χθες στις 9.00 το βράδυ επρόκειτο να συγκληθεί το Δ.Σ. του Συλλόγου ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση. Ερωτηθείς από το protionline.gr ο Γιώργος Κατσιμπίρης, εκ μέρους του Συλλόγου Εστίασης Αναψυχής Αιγιάλειας, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του, αναμένοντας και τις τοποθετήσεις των συναδέλφων του. Εκτίμησε πάντως πως εάν το μέτρο της λήξης ωραρίου στις 12.00 τη νύχτα συνεχιστεί και μετά την προσεχή Δευτέρα, τότε θα είναι καταστροφικό για τον κλάδο του…

Και βέβαια θα έχει προεκτάσεις και στους εργαζόμενους στον χώρο, οι οποίοι σε τοπικό επίπεδο είναι πάρα πολλοί…

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εστίασης και Αναψυχής Αιγιάλειας αναφέρει: «Κατόπιν ανακοίνωσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο νομός μας τέθηκε σε καθεστώς lockdown. Με τη σειρά της η εστίαση θα σεβαστεί την απόφαση και θα συνδράμει στην ομαλή λειτουργία της διάταξης αυτής. Ευχόμαστε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της εποχής μας και όσο το δυνατόν γρηγορότερα, η αγορά να βρει τον ρυθμό της».

Λουκέτο και πρόστιμο σε κατάστημα στο Διακοπτό

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Όπως αναφέρει η αστυνομία, από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αιγιαλείας, επιβλήθηκε, προχθές το βράδυ, σε περιοχή της Αιγιαλείας, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, διοικητικό πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, καθώς και αναστολή λειτουργίας του για 15 ημέρες, καθώς σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι εξυπηρετούνταν 138 επιπλέον όρθιοι πελάτες υπερβαίνοντος την επιτρεπόμενη αναλογία και παραβιάζοντας τα μέτρα για την πρόληψη της δημόσιας υγείας.

Πρόκειται για αναψυκτήριο στο Διακοπτό, στο οποίο εκτός από τον ιδιοκτήτη, πρόστιμο ύψους 150 ευρώ επιβλήθηκε και σε εργαζόμενο για μη χρήση μάσκας.

Την ίδια στιγμή, στο θέμα της επιβολής προστίμων παρεμβαίνει ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας κάνοντας λόγο για… θέατρο του παραλόγου. Όπως τονίζει μεταξύ άλλων, ΄΄ζούμε το ασύμμετρο κακό που λέγεται COVID -19. Αυτό γέννησε ένα θέατρο του παραλόγου, με μοναδικούς κακούς ερμηνευτές τους επαγγελματίες της εστίασης. Γιατί; Γιατί τα λεωφορεία, τα τρένα, το μετρό, τα πλοία, οι πολιτικές συγκεντρώσεις, οι εκκλησίες, τα υπαίθρια πάρτι στις πλατείες είναι οι κοινωνικοί εταίροι που δέχονται μόνο συστάσεις προς συμμόρφωση. Ο ευρύς πληθυσμός, απείθαρχος σε οποιαδήποτε προτροπή ατομικής ευθύνης, προκειμένου να κοινωνικοποιείται και να διασκεδάζει και η εστίαση η μόνη υπεύθυνη να εισπράττει κυρώσεις του ποινικού κώδικα, ο οποίος προστατεύει τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Εύκολη η στοχοποίηση, σκληρές οι τιμωρίες… Πήραμε ρίσκα στο όνομα της οικονομικής καταστροφής που περάσαμε και του καθεστώτος του σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ μας. Αύριο θα έρθει η σειρα και άλλων επιχειρήσεων μας, club, bar, restaurant, cafe. Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς μεροκάματο, με υποχρεώσεις να μην εξυπηρετούνται.΄΄

Τι ζητά ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας

Ο Σύλλογος ζητά:

1. Συμπαράσταση στους συναδέλφους που έκλεισαν, αύριο μπορεί να είναι η σειρά μας.
2. Προστασία της υγειονομικής αλυσίδας, όσον αφορά το μέτρο της ευθύνης μας.
3. Τήρηση των πρωτοκόλλων για να προστατεύσουμε όλους μας και για να μην καρπωθούμε το χαμένο εισόδημα αυτών που κλείνουν.
4. Ισοδίκαιη εφαρμογή νόμων και κυρώσεων από την Πολιτεία προς όλους και όχι μόνο προς την εστίαση επειδή έχουμε έδρα και ΑΦΜ.
5. Δικαίωμα επιλογής, αν κρίνει κάποια επιχείρηση πως δεν είναι βιώσιμη (γιατί σίγουρα κάποιες δεν είναι) μετά τα επιβεβλημένα περιοριστικά μέτρα, να ζητήσει καθεστώς προστασίας , όπως κατά την καραντίνα.
6. Παράταση δια νόμου της έκπτωσης στα ενοίκια κατά 40%.
7. Κεντρική πολιτική απόφαση, εφόσον υπάρξει lock down, για λειτουργία της εμπορικής αγοράς 10:00- 18:00.
8. Διόρθωση της στρέβλωσης του προγράμματος των Περιφερειών, που αφορά την μοριοδότηση της επιχορήγησης.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr