background img
banner
banner

Τα πανέμορφα πουλιά του υδροβιότοπου που θαυμάζει η Αιγιάλεια

ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ¨ΑΞΙΑ¨ Η ΔΙΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΟΠΤΕΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΥΚΗ

Η πρώτη εμφάνιση των φοινικόπτερων στα μέσα της δεκαετίας του ’80, έδωσε την ευκαιρία να ενεργοποιηθεί η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για τον υδροβιότοπο της Αλυκής. Η δεύτερη άφιξή τους, ακολούθησε περίπου τέσσερα χρόνια αργότερα ενώ πριν τρία χρόνια αποφάσισαν να… έρθουν για να μείνουν. Σήμερα, οι φτερωτοί επισκέπτες ανέρχονται σε 180 και εκτός από την οικολογική αξία που χαρίζουν στον τόπο, δίνουν την δυνατότητα σε Αιγιαλείς και επισκέπτες να δουν και να θαυμάζουν από κοντά, κάτι τόσο μοναδικό, σπάνιο και πραγματικά όμορφο!
Οι αριθμοί των πουλιών άρχισαν να αυξάνονται μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη του 2017. Αποκορύφωμα της όμορφης αυτής εισβολής, ήταν ο Ιανουάριος του ‘18, όταν τα φοινικόπτερα ξεπέρασαν τα 800. Σήμερα, ζουν περίπου 180 πουλιά, λευκά, καφέ και ροζ κυρίως, διαφόρων ηλικιών, που προσελκύουν πολλαπλάσιους για να παρατηρήσουν! Είναι τα φοινικόπτερα της Αλυκής!

Προσφέρει συνθήκες αφθονίας της σίτισης

Οι υγρότοποι είναι συνήθως εποχιακά και απρόβλεπτα οικοσυστήματα, σε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους. Εντοπίζονται κυρίως σε περιοχές με λιγοστές και απρόβλεπτες βροχοπτώσεις, σε μεσογειακά κλίματα, ερήμους ή στέπες. Συνήθως στεγνώνουν κάθε καλοκαίρι. Ένας τέτοιος φυσικός χώρος, αποτελεί και ο υδροβιότοπος της Αλυκής. Προσφέρει συνθήκες αφθονίας της σίτισης στα συγκεκριμένα πουλιά, αλλά και σε όσους οργανισμούς μπορούν να προσαρμοσθούν σε αυτά.

Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, γνωστός για τις δράσεις του στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Περιφερειακός Σύμβουλος της ¨Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας¨, αναφερόμενος στην εικόνα που παρουσιάζει ο υδροβιότοπος της Αλυκής από την προσέλευση των φοινικόπτερων, αναφέρει: «Πρόκειται για πανέμορφα πουλιά από διαφορετικούς πληθυσμούς και μέρη. Η εκτίμηση είναι πως έχουν φτάσει στην Αλυκή από ποικίλες τοποθεσίες της Μεσογείου και κατέληξαν στον υδροβιότοπο, γιατί βρήκαν προφανώς ήρεμο και φιλόξενο περιβάλλον και ταυτόχρονα αρκετή τροφή. Αυτό το είδος δεν είναι κλασικό μεταναστευτικό πουλί που μαζικά φεύγει από τον Βορρά και πάει στο Νότο σε μπουλούκια ή μεγάλες ομάδες. Είναι νομαδικά, ζουν σαν οικογένειες μεταξύ τους. Έχουν προσαρμοστικότητα στο να αλλάζουν συνήθειες ή τόπους. Στην Νότια Ιταλία υπάρχει κάποιος τεχνητός υδροβιότοπος, δηλαδή μια μονάδα αφαλάτωσης, που μοιάζει με την λίμνη της Αλυκής. Αλλά δεν είναι το ίδιο… Εδώ, πρόκειται για έναν απόλυτα φυσικό χώρο δίχως τεχνητά μέσα ή οργανωμένο σκηνικό επιβίωσης. Για αυτό τον λόγο νιώθουν ασφάλεια επιλέγοντας την Αλυκή για τη διαμονή τους».

Φωλιάζουν σε ήρεμο φυσικό περιβάλλον

Τις περασμένες χρονιές, τα φοινικόπτερα που περνούσαν από την Αιγιάλεια, κινούμενα σε ομάδες, δεν είχαν επιλέξει την παραμονή τους. Ίσως λόγο της ποιότητας ή της έλλειψης της τροφής. Εμφανίζονται συνήθως τέλη Αυγούστου, χτίζονται οι αριθμοί του οικισμού τους μέχρι να χειμωνιάσει και έπειτα, περίπου στις αρχές Φλεβάρη, φεύγουν να πάνε να φωλιάσουν. Για να φωλιάσουν, χρειάζονται ανοιχτές εκτάσεις και απολύτως ήρεμη φυσική ασφάλεια, που η Αλυκή δεν μπορεί να τους προσφέρει, λόγω της μικρής της έκτασης και των θορύβων της. Αυτά τα νομαδικά πουλιά, έχουν μια απίστευτη ομορφιά και είναι φιλικά, αλλά χρειάζονται και ασφαλές περιβάλλον. Η Αλυκή διαθέτει κλειστές παράκτιες λεκάνες που έχουν έντονες κλιματικές αλλαγές και μεταβολές στην θερμοκρασία των νερών, από χειμώνα σε καλοκαίρι.

Παπακωνσταντίνου: «Θα πρέπει ο κόσμος να σέβεται τον κόσμο τους!»

Σε ερώτηση του protionline.gr για την συμπεριφορά που πρέπει να έχει ο κόσμος στα φοινικόπτερα κατά την παραμονή τους στην Αλυκή, ο κ. Παπακωνσταντίνου, τονίζει: «Ζητήθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Κορινθιακού στον οποίον υπάγεται η Αλυκή, τοποθέτηση ειδικών πινακίδων προειδοποίησης προς ενημέρωση του κόσμου, κατά την παραμονή των φοινικόπτερων στον υδροβιότοπο. Αν ο κόσμος καταφέρει και τηρήσει τον ¨οικολογικό σεβασμό¨ και το ¨φυσικό πρωτόκολλο¨ τότε όλα είναι καλά. Τα πουλιά αυτά, τρομάζουν με τις απότομες αλλαγές της συμπεριφοράς των ανθρώπων και την μη φυσική δραστηριότητα. Θα πρέπει ο κόσμος να σέβεται τον κόσμο τους και να μην τα ενοχλεί, ηθελημένα ή άθελά του, με θορύβους ή προκλητική διάθεση. Τα φοινικόπτερα ζουν πολλά έτη, έχουν μεγάλο χρονικά όριο ζωής. Αυτό σημαίνει πως έχουν δει ¨πολλά τα μάτια τους¨. Έχουν δεχθεί τρόμο… ντουφεκιές… προπηλακισμούς από δεκάδες ασυνείδητους και γενικά είναι δύσπιστα ως προς τον άνθρωπο. Το ότι στην Αλυκή καταλαβαίνουν πως υπάρχει ασφάλεια και ότι προστατεύονται, πρέπει σαφώς και να το εκμεταλλευτούμε. Για να τα έχουμε κάθε χρονιά, πρέπει ο κόσμος να τους φέρεται με ευλάβεια και σεβασμό. Να μην τα προκαλεί».

Δεν πρέπει να συμπεραίνουμε ότι η σημερινή αφθονία τροφής για τα φοινικόπτερα, σημαίνει αυτόματα και πλήρη ασφάλεια. Όλα όμως, εξαρτώνται από την συνεχή ευγένεια για την προστασία των πουλιών. Κινήσεις από φορείς και υπευθύνους για την διαμονή τους, αλλά και συμπεριφοράς του απλού επισκέπτη που θα βρεθεί στο σημείο. Αν σταματήσουν τα μέτρα προστασίας ή υπάρχει ασέβεια και ασυδοσία, τα πουλιά μπορεί να φύγουν. Δεν είναι δύσκολο να θορυβηθεί η ασφάλεια των φοινικόπτερων. Αρκεί κάποιο άγριο σκυλί ή ένας απερίσκεπτος επισκέπτης για να εγκαταλειφθεί μια αποικία δεκάδων φοινικόπτερων από τον υδροβιότοπο…
Και θα ήταν κρίμα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr