background img
banner
banner

Τα τέλη ανεβάζουν το «θερμόμετρο» στο δημοτικό σκηνικό

ΘΕΛΟΥΝ ΜΕΙΩΣΗ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ

Ο καθορισμός των δημοτικών τελών για το έτος 2021 αλλά και το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου, θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί δια ζώσης την προσεχή Πέμπτη 29 Οκτωβρίου. Η απόφαση της δημοτικής αρχής να εισηγηθεί «πάγωμα» των τελών βρίσκει κάθετα αντίθετη την αντιπολίτευση που τάσσεται υπέρ της μείωσης των τελών, ωστόσο στην παρούσα φάση, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, οι άλλες τρεις παρατάξεις δεν σκοπεύουν να καταθέσουν εναλλακτική πρόταση, από τη στιγμή που δεν τους έχουν γίνει γνωστά από τη δημοτική αρχή, τα στοιχεία που έχουν ζητήσει και έχουν να κάνουν με τις πραγματικές εισπράξεις από τα έσοδα δήλωσης των τετραγωνικών ιδιοκτησιών.

Αυτό σημαίνει ότι στη συνεδρίαση της Πέμπτης θα καταψηφίσουν την πρόταση της δημοτικής αρχής που αφορά διατήρηση των τιμών του 2020 για τα τέλη: Παραχώρησης της χρήσης αιγιαλού, χρήσης βυτιοφόρου οχήματος καθαριότητας και φωτισμού, δικαιώματος εμπορίας ποσίμων υδάτων, τιμής χρήσης καλαθοφόρου οχήματος, συντελεστή για την επιβολή τέλους ακίνητης περιουσίας (Τ.Α.Π.), διαφήμισης και χρήσης πεζοδρομίων, πλατειών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων.

Ακόμη, ως προς την υποβολή πρότασης προς τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τον καθορισμό ημερήσιου τέλους Λαϊκών Αγορών, τον Καθορισμό δικαιώματος χρήσης υπηρεσίας Κοιμητηρίων, τη διαμονή παρεπιδημούντων, το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών καταστημάτων και την επιβολή φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων και καθορισμό συντελεστών εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αιγιαλείας, για το έτος 2021.

Αντιπρόταση για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2021

Ακόμη, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να προχωρήσει σε έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου, για το έτος 2021, στο οποίο οι παρατάξεις «Αιγιάλεια Αύριο», «Ποιοτική Αιγιάλεια» και «Μαχητική Προοδευτική Συνεργασία Της Αιγιάλειας» προτίθενται να καταθέσουν αντιπρόταση.

Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων Γούτου, Ψυχράμη και Παπακωνσταντινόπουλου συναντήθηκαν το Σάββατο κι ενώ έτειναν σε κατάθεση πρότασης για μείωση των τελών (για κάποιους η ιδανική λύση θα ήταν μείον 20% σε όλα και για κάποιους 10%), τελικώς έκριναν πως πρέπει να ξεκινήσουν αρχικώς από την ακύρωση της σχετικής απόφασης που έχει λάβει η Οικονομική Επιτροπή του δήμου, ψάχνοντας το νομικό πλαίσιο.

Θα επιδιώξουν ακύρωση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής

Όπως ανέφερε στο protionline.gr ο επικεφαλής της παράταξης «ΜΠΡΟΣΤΑ» κ. Παπακωνσταντινόπουλος, ΄΄κρίνουμε πως πρέπει να ακυρωθεί η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για τα τέλη τα οποία είναι δυσβάστακτα και άδικα για τον λαό της Αιγιάλειας. Η περσινή αύξηση των τελών ήταν αυθαίρετη και αδικαιολόγητη φέρνοντας σε εξαιρετικά δεινή θέση νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο δήμος έχει χρέος να διευκολύνει τους δημότες και όχι από τη μία να εφαρμόζει φοροεισπρακτική πολιτική και από την άλλη να… πετάει εύκολα χρήματα σε αναθέσεις. Ιδίως σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για όλους, δεν μπορεί να σπαταλάει δημοτικό χρήμα χωρίς να γίνεται σωστή ιεράρχηση των αναγκών΄΄. ΄΄Αν είναι απλώς να ισοσκελίζει έναν προϋπολογισμό, αυτό μπορεί να το κάνει ο καθένας. Όμως όχι εις βάρος των δημοτών΄΄, πρόσθεσε.

Οι παρατάξεις, που εκτιμούν ότι μέσω της αύξησης των εσόδων του δήμου από την δήλωση των τετραγωνικών μέτρων ιδιοκτησιών μπορεί να στηριχθεί η μείωση των δημοτικών τελών, έχουν ζητήσει από τον δήμο τα ακριβή στοιχεία σχετικά με τα έσοδα από αυτή την «πηγή» ωστόσο, όπως ισχυρίζονται, ακόμη δεν τους έχουν γνωστοποιηθεί. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θα καταθέσουν εναλλακτική πρόταση, ενώ το προφανές είναι ότι δεν θα ψηφίσουν την εισήγηση της δημοτικής αρχής η οποία δεν θα περάσει ελλείψει πλειοψηφίας…

Διαφωνία ακόμη και για την ημέρα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου

Είναι εμφανές ότι μεταξύ της παράταξης του δημάρχου και αυτών της αντιπολίτευσης, δεν υπάρχει ουδεμία ταύτιση και αυτό φάνηκε ακόμη και από την ημέρα διεξαγωγής της συνεδρίασης. Αρχικά, η πρόθεση της δημοτικής αρχής ήταν να σταλεί πρόσκληση για αύριο Τρίτη ωστόσο υπήρξε άρνηση καθώς κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης θα απουσίαζαν εν όψει την εθνικής εορτής.

Από τις τρεις παρατάξεις ζητήθηκε η συνεδρίαση να διεξαχθεί σήμερα Δευτέρα, όμως η παράταξη του δημάρχου δεν το επιθυμούσε λόγω της ονομαστικής του εορτής. Τελικώς, η συνεδρίαση ορίστηκε για την Πέμπτη με τον δήμαρχο να σχολιάζει, εν μέσω άλλων, στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής: ΄΄Ακόμη και σήμερα που τους καλέσαμε να κάνουμε Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη δεν ήθελαν και αλλάξαμε την ημερομηνία. Να δούμε τι άλλο θα ζητήσουν΄΄.

Επ’ αυτού, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Ντίνος ανέφερε στo protionline.gr : ΄΄Ακόμη και στην ημέρα διεξαγωγής της τακτικής συνεδρίασης, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης λειτούργησαν εκβιαστικά. Είπαν πως αν οριστεί για την Τρίτη δεν θα προσέλθουν και ορίσαμε τη συνεδρίαση για την Πέμπτη. Γι’ αυτούς δεν έχει σημασία να ληφθούν αποφάσεις για το καλό του δήμου μας. Είναι προφανές από τον τρόπο που λειτουργούν ότι δεν επιθυμούν να βοηθήσουν τον δήμο και ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να δουν τους εαυτούς τους αύριο στην εξουσία΄΄.

Ως προς την ημέρα διεξαγωγής, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είπαν πως ΄΄δεν μπορεί η δημοτική αρχή να περιμένει όλο τον μήνα να ορίσει την τακτική συνεδρίαση και να το κάνει παραμονή της 28ης Οκτωβρίου, τονίζοντας πως υπάρχουν κι άλλες ημερομηνίες΄΄.

Πάντως η έκτακτη συνεδρίαση που σκόπευαν να ζητήσουν δεν ήλθε, κάτι που θα γίνει σε μελλοντικό χρόνο έχοντας συγκεντρώσει υπογραφές. Όσο για τα θέματα που θα ζητήσουν τότε να συζητηθούν, θα είναι τα τέλη εφόσον έχουν τα στοιχεία, το θέμα της επιστροφής της άρδευσης στον δήμο, η αφαίρεση των κολονακίων από τη Μητροπόλεως και ο διαχωρισμός αποδοχής της χρηματοδότησης για τις Σχολικές Επιτροπές του δήμου με την κατανομή, γιατί στην περίπτωση που οι σύμβουλοι δεν συμφωνούν με την κατανομή, φαίνεται πως είναι αντίθετοι στην αποδοχή της χρηματοδότησης…

Απαλλαγές λόγω πανδημίας και οικονομικής κρίσης ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση

Εν τω μεταξύ, συγκεκριμένη πρόταση για τα δημοτικά τέλη, κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση, τονίζοντας πως οι δήμοι ακολουθούν την αντιλαϊκή πολιτική της ανταποδοτικότητας, αυξάνοντας τους ίδιους πόρους τους μέσω δημοτικών τελών, φόρων, προστίμων κ.λπ. που φθάνουν σε ποσοστό 70% του προϋπολογισμού τους, ενώ οι κρατικοί πόροι μόλις το 30, επισημαίνοντας πως μέσα σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον, ο δήμος οφείλει να παίρνει συνεχώς μέτρα, για την ελάφρυνση της λαϊκής οικογενείας που να αποτυπώνεται και στην πολιτική των δημοτικών τελών.
Τέλος, η παράταξη επιρρίπτει ευθύνες και στις άλλες παρατάξεις, λέγοντας: ΄΄Οι άλλες παρατάξεις που ζητούν την μείωση των Δημοτικών τελών, αλλά και η Δημοτική Αρχή που όψιμα τώρα ζητά το πάγωμά τους, κρύβουν ότι με δική τους ευθύνη όλα τα προηγούμενα χρόνια, το μεγαλύτερο ποσοστό των δημοτικών τελών πλήρωνε η λαϊκή οικογένεια και ελάχιστο ποσοστό οι μεγάλες επιχειρήσεις (Για το 2019 και το 2020 μόνο 13%)’’.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr