background img
banner
banner

Τι μπορεί να κάνει ένας νέος σήμερα στο Αίγιο;

-Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΙΑΣ, Φιλόλογος- Δημοσιογράφος-

Είναι αλήθεια λυπηρό να βλέπεις παρέες νέων παιδιών και στην περιοχή μας να μην επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά να είναι μόνιμα απορροφημένοι πάνω στην οθόνη του κινητού τους τηλεφώνου. Θα πει κάποιος ότι πρόκειται για τη νέα γενιά που γεννήθηκε και ζει μέσα στην τεχνολογία. Όμως οι έρευνες δείχνουν ότι οι νέοι μας σπαταλούν τον ελεύθερο χρόνο τους στο διαδίκτυο, χωρίς ουσιαστική ενασχόληση. Κι αν σκεφτούμε ότι βρίσκονται σε μια παραγωγική ηλικία τότε εύλογα αναρωτιόμαστε τι είδους γενιά είναι αυτή που μεγαλώνει.

Γονείς, ακόμα και ειδικοί σηκώνουν συχνά τα χέρια ψηλά μη μπορώντας να αντιδράσουν. Η μαγεία της οθόνης μοιάζει ακατανίκητη! Κι όμως, υπάρχει αντίδοτο στη σύγχρονη ηλεκτρονική ασθένεια. Το φάρμακο λοιπόν είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών, από μικρή ηλικία, σε ωραίες δραστηριότητες. Από αυτές που προάγουν την κοινωνικότητα, τη συνεργασία, τη δράση, την εξωστρέφεια, την ανάπτυξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων κάθε παιδιού.

Βάζω στο μυαλό μου τα δεδομένα και «ανακαλύπτω» ότι στην πόλη μας, στο Αίγιο, ένα νέο παιδί σήμερα έχει πάρα πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα να ασχοληθεί.. Αναφέρω ενδεικτικά κάποια από αυτά:

  • Να κάνει αθλητισμό σε πολλές μορφές (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, στίβος, βόλλεϋ, τέννις), μέσα από καλούς και οργανωμένους αθλητικούς συλλόγους.
  • Να ασχοληθεί με την ιστιοπλοΐα και τις χαρές της θάλασσας.
  • Να μάθει παραδοσιακούς αλλά και μοντέρνους χορούς καθώς έχουμε πολλούς και καταξιωμένους χορευτικούς ομίλους καθώς και εξαιρετικές ιδιωτικές σχολές.
  • Να γίνει μέλος των πολύ καλών και δραστήριων προσκοπείων.
  • Να μάθει κάποιο μουσικό όργανο στα ωδεία της περιοχής ή να καλλιεργήσει τη φωνή του στις παιδικές- νεανικές χορωδίες.
  • Να γίνει μέλος κάποιας παιδικής ή εφηβικής θεατρικής ομάδας και να πάρει μέρος σε παραστάσεις.
  • Να ασχοληθεί με τόσα άλλα ενδιαφέροντα πράγματα όπως το σκάκι, η ζωγραφική, η ποδηλασία, ο μοντελισμός, οι πολεμικές τέχνες.

Για όλα αυτά υπάρχουν στο Αίγιο αξιόλογοι σύλλογοι και φορείς με πολύχρονη εμπειρία και πλούσιες δραστηριότητες. Κάθε νέος γονιός λοιπόν μπορεί να στρέψει από μικρό το παιδί του σε μια δημιουργική απασχόληση. Είτε αγόρι είτε κορίτσι, χωρίς διακρίσεις. Το κόστος μηνιαία δεν είναι δυσβάσταχτο. Και σίγουρα το τελικό αποτέλεσμα είναι πολλαπλάσια θετικό. Τα νέα παιδιά κοινωνικοποιούνται, μαθαίνουν, γίνονται καλύτερες προσωπικότητες, αποκτούν ωραίες εμπειρίες και καλούς φίλους. Στα χρόνια του δημοτικού αλλά και του γυμνασίου υπάρχει πολύς ελεύθερος χρόνος που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί. Αν όλα αυτά συνδυαστούν στις αρχές μιας νέας σχολικής χρονιάς με την εκμάθηση ξένων γλωσσών αλλά και της σωστής χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών, τότε ο χρόνος των νέων θα κυλάει ευχάριστα και δημιουργικά. Τότε ίσως τα παιδιά απεγκλωβιστούν από την αρνητική επιρροή των κινητών τους τηλεφώνων και θα ανακαλύψουν πτυχές της ζωής και του εαυτού τους που ούτε καν τις φαντάζονταν.

Μέσα σε όλα αυτά οφείλω να μην ξεχάσω και το βιβλίο , στη γνωστική και στη λογοτεχνική του διάσταση. Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγίου αλλά και στην Ιόνιο Βιβλιοθήκη οι νέοι μας μπορούν να γίνουν μέλη και να δανείζονται δωρεάν τα αγαπημένα τους βιβλία. Αρκεί από μικρή ηλικία, με τη συμπαράσταση γονιών και δασκάλων, να έχουν κάνει το πρώτο βήμα στο μαγικό κόσμο των βιβλίων.

Αναφέρω επίσης το σπουδαίο έργο που γίνεται στα κατηχητικά της Μητροπόλεώς μας, όπου βρίσκουν διέξοδο και ενασχόληση δεκάδες παιδιά όλες τις εποχές του έτους.
Κάνοντας αυτή τη σύντομη καταγραφή εκπλήσσομαι κι εγώ ο ίδιος για το πόσα πολλά και ωραία έχει να κάνει ο νέος άνθρωπος στην περιοχή μας. Η νεολαία μας είναι δραστήρια, έχει ικανότητες, κριτική σκέψη και άποψη. Ας τους προσφέρουμε όλες αυτές τις ευκαιρίες που αξίζουν. Αποτελούν άλλωστε το παρόν και το μέλλον μας και σ’ αυτό ελπίζουμε.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr