background img
banner
banner

Το 6% των κατοίκων της Αιγιάλειας ζητά βοήθεια από τον δήμο…

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ

Αυξάνει και πληθαίνει ο αριθμός των κατοίκων της Αιγιάλειας που απευθύνεται στις υπηρεσίες του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας ώστε να επωφεληθεί από προγράμματα και υποστηρικτικές αποφάσεις του δήμου Αιγιαλείας προς ενδεείς πολίτες. Η υγειονομική κρίση φαίνεται πως… πιέζει τη φτωχοποίηση του πληθυσμού δημιουργώντας νέες ανάγκες σε οικογένειες της περιοχής που αποζητούν τη στήριξη δήμου και πολιτείας.

Είναι χαρακτηριστικά τα λεγόμενα του προϊστάμενου του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας – Παιδείας και Πολιτισμού δήμου Αιγιαλείας Δημήτρη Καΐτσα στο protionline.gr: ΄΄Μέχρι το 2015 ήταν ελάχιστη η προσέλευση των πολιτών στο Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας και οι έχοντες ανάγκη αναλογούσαν σε ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού του δήμου μας. Ωστόσο, από το 2016 και μετά υπήρξε τεράστια αύξηση του αριθμού των εχόντων ανάγκη υποστήριξης. Και να σκεφτείτε ότι πλέον δεν απευθύνονται όλοι σε εμάς, αφού για αιτήσεις σε επιδόματα μπορούν να λειτουργήσουν ηλεκτρονικά, άρα δεν γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό των ωφελούμενων. Επίσης, μπορεί να λαμβάνουν επιδόματα από το κράτος μέσω των λογιστών τους΄΄.

Ο κ. Καΐτσας έκανε ωστόσο γνωστό πως αυτή τη στιγμή και ιδίως τους τελευταίους μήνες και μετά τα περιοριστικά μέτρα του κορωνοϊού, καθημερινά, ο αριθμός των προσερχόμενων πολιτών στην Κοινωνική Προστασία του δήμου δεν είναι ποτέ κάτω από 30 άτομα… Επίσης, ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι το στοιχείο ότι το 6% του πληθυσμού της Αιγιάλειας απευθύνεται στην Υπηρεσία και τον δήμο ώστε να βοηθηθεί καθώς αποτελείται από ανθρώπους που δεν έχουν εισοδήματα ή λαμβάνουν ελάχιστους πόρους για να ζήσουν… Το ποσοστό αυτό αναλογεί σε περίπου 5.000 κόσμο, γεγονός που μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει…

Σε εξέλιξη επισιτιστικά προγράμματα

Σε ό,τι αφορά τα τρέχοντα προγράμματα από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν αδύναμες οικονομικά οικογένειες της Αιγιάλειας, ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το επισιτιστικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μέσω του οποίου θα διανεμηθούν στους δικαιούχους τρόφιμα ύψους 6.500 ευρώ. Για το πρόγραμμα αυτό υπέβαλαν αίτηση 130 οικογένειες.

Επίσης, ξεκινά η διαδικασία για τα τρόφιμα που προέρχονται από δωρεά της ΚΕΔΕ για την ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Μάλιστα, από αυτό το πρόγραμμα θα επωφεληθούν περισσότεροι πολίτες αφού είναι ύψους 12.300 ευρώ. Ο δήμαρχος έχει ήδη υπογράψει το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας και τα χρήματα προέρχονται από έγκριση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (Ι.Σ.Ν.) στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος ενίσχυσης ευπαθών κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί από τις οικονομικές συνέπειες του νέου κορωνοϊού COVID- 19, προσφέροντας άμεση πρόσβαση σε βασικά επισιτιστικά αγαθά μέσω των Κοινωνικών Παντοπωλείων των δήμων.

Ως κριτήριο κατανομής των προϊόντων ορίστηκαν τα φυσικά πρόσωπα τα οποία εντάσσονται σε ευπαθείς κοινωνικές με εισόδημα που δεν θα ξεπερνά τις 10.000 € (πραγματικό και όχι τεκμαρτό). Τα ενδιαφερόμενα φυσικά πρόσωπα θα προσκομίζουν στο Δήμο δήλωση φορολογίας εισοδήματος Ε1 οικονομικού έτους 2019 για όλα τα συνοικούντα μέλη του νοικοκυριού, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (προκειμένου να προταχθεί τόσο η πολυτεκνία όσο και η μονογονεικότητα) βεβαίωση ανεργίας (όπου υπάρχει) φωτοτυπία ταυτότητας, απόφαση υπαγωγής στο ΚΕΑ όπου υπάρχει.

Υπηρεσίες ψυχιατρικής φροντίδας στο Κ.Υ. Αιγίου μέσα από τη δικτύωση Κέντρου Κοινότητας – Γ.Ν.Π. «Άγιος Ανδρέας»

Εν τω μεταξύ, την περασμένη Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε δικτύωση των στελεχών του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Αιγιαλείας με τα στελέχη της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας», με σκοπό την επικείμενη συνεργασία των παραπάνω δομών, προς όφελος του εξυπηρετούμενου πληθυσμού.

Η Κινητή Μονάδα στελεχωμένη με διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό και νοσηλεύτρια, αποδίδει υπηρεσίες σε ενήλικες πολίτες και στις οικογένειές τους, οι οποίοι χρήζουν ψυχιατρικής φροντίδας και αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης στις υπάρχουσες δομές ψυχικής υγείας.

Παρέχει υπηρεσίες ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας και κατ΄ οίκον νοσηλείας σε διασύνδεση με τους τοπικούς φορείς υγείας και τις υπηρεσίες πρόνοιας, στοχεύοντας στην πρόληψη, την έγκαιρη παρέμβαση, την αποφυγή της υποτροπής της νόσου και την διασφάλιση της συνέχειας της ψυχιατρικής φροντίδας του ασθενούς στο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον.
Επιπλέον, περιλαμβάνει δράσεις ευαισθητοποίησης και αγωγής της κοινότητας για την ψυχική νόσο.

Η δράση της Κινητής Μονάδας καλύπτει την περιοχή της Πάτρας και του νομού Αχαΐας και η επικοινωνία για όσους θέλουν να ζητήσουν τη βοήθειά της ή να αναφέρουν κάποιο περιστατικό που χρήζει φροντίδας γίνεται στο e-mail: [email protected] και στο τηλέφωνο 2610 439569.

Επιπλέον, θα εξυπηρετεί ενήλικες πολίτες, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, στο Κέντρο Υγείας Αιγίου (οδός Κλεισούρας 1 πάροδος Κορίνθου).
Όπως ανέφερε ο κ. Καΐτσας, ΄΄όπως μας έχουν ενημερώσει, η Μονάδα θα βρίσκεται στο Κ.Υ. Αιγίου μία ημέρα τον μήνα σε πρώτη φάση, από τις 10 το πρωί έως τη 1.00 το μεσημέρι, ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το πρόγραμμα΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr