background img
banner
banner

Ψάχνουν τη χρυσή τομή για την απόσχιση

Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΔΗΜΟ – ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΑΚΑΘΕΚΤΗ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ

Πληθαίνουν οι ενέργειες για την απόσχιση από τον δήμο Αιγιαλείας από προέδρους κοινοτήτων, φορείς και κατοίκους της Ανατολικής Αιγιάλειας, στηρίζοντας το αίτημά τους στη δυσαρέσκεια για επί σειρά ετών παραγκωνισμό της περιοχής τους και για το μοίρασμα της «πίτας» έργων και παρεμβάσεων στην έδρα του δήμου.

Συγκεχυμένη ωστόσο παραμένει η μορφή του αιτήματος σχετικά με το εάν ο «δήμος Ανατολικής Αιγιάλειας» που αιτούνται θα περιλαμβάνει στις τάξεις του και το Διακοπτό, κάτι που προωθεί πέραν των δέκα ετών η Ανεξάρτητη Κίνηση Ανατολικής Αιγιάλειας, ωστόσο δεν φαίνεται να το υιοθετεί το Δίκτυο Κοινοτήτων Ανατολικής Αιγιάλειας…

Την περασμένη εβδομάδα, με δελτίο Τύπου, 24 από τους 25 προέδρους των κοινοτήτων των Δ.Ε. Ακράτας και Αιγείρας, παρουσίασαν τη δράση και τους σκοπούς του Δικτύου Προέδρων μη παραλείποντας την «συνεχή και οργανωμένη επιδίωξη της δημιουργίας δήμου Ανατολικής Αιγιάλειας, συγκροτούμενου από τους πρώην δήμους Αιγείρας και Ακράτας, ενώ την ίδια ώρα, η Ανεξάρτητη Κίνηση Ανατολικής Αιγιάλειας συντονίζει τη δράση της προσαρμοζόμενη στα μέτρα covid, χωρίς ωστόσο να φαίνεται πως λειτουργούν από κοινού, παρά το γεγονός ότι κάποιοι από τους υπογράφοντες το δελτίο Τύπου του δικτύου είναι και μέλη της Ανεξάρτητης Κίνησης.

Εν τω μεταξύ, για χθες βράδυ, το Δίκτυο Κοινοτήτων Ανατολικής Αιγιάλειας είχε συγκαλέσει συνάντηση με τους δημοτικούς συμβούλους Ακράτας-Αιγείρας, ξεκινώντας κύκλο επαφών. Στο πλαίσιο αυτό, εκπρόσωποι των προέδρων επρόκειτο να συναντηθούν χθες στο γραφείο της Κοινότητας Ακράτας, με τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους των Δ.Ε. Ακράτας και Αιγείρας, ώστε να προχωρήσουν σε εκτενή ενημέρωση για τη δράση τους.

Κρικέτος: Δεν αποκλείουμε στο αίτημά να περιλαμβάνεται και η Δ.Ε. Διακοπτού

Όπως αναφέρει στο protionline.gr ερωτηθείς σχετικά, ο συμμετέχων στο νεοσυσταθέν Δίκτυο, πρόεδρος της Τ.Κ. Συλιβαινιωτίκων Παναγιώτης Κρικέτος, ΄΄οι λόγοι που μας οδήγησαν στη δημιουργία του δικτύου είναι το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία ο κατήφορος δεν έχει σταματημό για την Ανατολική Αιγιάλεια που έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα απορρίμματα εξαιτίας των οποίων γέμισε δηλητήριο ο Κορινθιακός Κόλπος. Δεν έχει δοθεί η δέουσα σημασία παρότι πρόκειται για επισκέψιμη και αναπτυσσόμενη περιοχή. Μόνο στην παραλία της κοινότητάς μας τους καλοκαιρινούς μήνες προσελκύονται περισσότεροι ίσως από τον μισό πληθυσμό του Αιγίου. Δεν υπάρχει η παραμικρή μέριμνα ούτε για την καθημερινότητα αλλά ούτε για έργα υποδομής. Ακούμε για αναπλάσεις στο κέντρο του Αιγίου όμως καμία πρόβλεψη για την περιοχή μας. Εμείς ζητάμε πέντε λάμπες και αντικαθίστανται σε πέντε μήνες… Ουσιαστικά με το Δίκτυο θέλουμε να ενισχύσουμε τα αιτήματά μας και ταυτόχρονα να προωθήσουμε το αίτημα για δημιουργία Ανατολικής Αιγιάλειας, το οποίο μας είχε υποσχεθεί ο τότε υπουργός το 2010 αλλά όλοι λίγο πολύ ξέρουμε γιατί δεν υλοποιήθηκε΄΄.

Αναφορικά με το γεγονός ότι υπήρχε ήδη η Ανεξάρτητη Κίνηση Ανατολικής Αιγιάλειας και σχετικά με το εάν θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η Δ.Ε. Διακοπτού στο αίτημα για απόσχιση, ο κ. Κρικέτος είπε πως η Α.Κ.Α.Α. είχε συσταθεί και αποτελείται από συλλόγους και επιχειρηματίες επί το πλείστον. ΄΄Εμείς σαν θεσμικοί που είμαστε έχουμε έρθει σε επαφή με μέλη της Α.Κ.Α.Α. ωστόσο δεν βλέπουμε θέληση. Όμως δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα, ούτε αποκλείουμε στο αίτημά μας να περιλαμβάνεται η δημιουργία δήμου Ανατολικής Αιγιάλειας αποτελούμενου από τις Δ.Ε. Αιγείρας, Ακράτας και Διακοπτού και βέβαια δεν το αποκλείουμε΄΄, επισήμανε ο κ. Κρικέτος που είναι και μέλος της πενταμελούς επιτροπής που έχει συστήσει το Δίκτυο. Παράλληλα, έκανε γνωστό πως μετά τη συνάντηση με τους δημοτικούς συμβούλους, το επόμενο βήμα θα έχει να κάνει με μία σειρά επαφών με Περιφερειάρχη και Υπουργείο.

Οικονόμου: Άλλη η βαρύτητα του  αιτήματος για δήμο με 13.500 κόσμο…

Το protionline.gr  απευθύνθηκε και στο μέλος της Ανεξάρτητης Κίνησης Ανατολικής Αιγιάλειας Κώστα Οικονόμου, ο οποίος διαχώρισε τη θέση της Κίνησης από το Δίκτυο, λέγοντας πως δεν υπάρχει κάποια σχέση και συνεργασία τονίζοντας ότι πρόκειται για μία ενέργεια προέδρων ώστε να επιλύσουν τα προβλήματα των χωριών τους εν αντιθέσει με την Κίνηση που έχει ξεκινήσει τόσα χρόνια τώρα και με συντονισμένες ενέργειες προωθεί το αίτημα δημιουργίας δήμου Ανατολικής Αιγιάλειας αποτελούμενου από τους πρώην δήμους Διακοπτού, Ακράτας και Αιγείρας. Παράλληλα, έκανε λόγο για διασπαστική ενέργεια τονίζοντας πως είναι διαφορετικό ένα αίτημα για δημιουργία νέου δήμου με πληθυσμό 7.200 ατόμων και διαφορετικό με 13.500 ατόμων.
΄΄Εμάς οι αγώνες μας ξεκίνησαν το 2010 και προχωράμε με σταθερά βήματα. Έχουμε πάει τρεις φορές στο υπουργείο, είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τον διευθυντή του γραφείου του κ. Θεοδωρικάκου, έχουμε αποστείλει δεκάδες υπομνήματα και οι ενέργειές μας θα προχωρούσαν ακόμη περισσότερο εάν δεν είχε προκύψει ο covid που εμποδίζει δια ζώσης συνομιλίες και συγκεντρώσεις πάνω από 50 άτομα. Ωστόσο, έχουμε έρθει σε επαφή με τους βουλευτές του νομού, εκ των οποίων, ένας από την κυβέρνηση και ένας από την αντιπολίτευση έχουν ταχθεί υπέρ του αιτήματός μας, δημιουργούμε blog προκειμένου να ενημερώνουμε τα μέλη μας και τον κόσμο βρισκόμενοι έστω και σε ηλεκτρονική επαφή και προχωράμε απτόητοι΄΄, υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Στο μεταξύ, με χθεσινή ανακοίνωσή της, η Ανεξάρτητη Κίνηση σχολιάζει την παρουσίαση του δελτίου Τύπου του Δικτύου χωρίς να αναφέρεται στο περιεχόμενό του παρά μονάχα στο σημείο που μιλά για απόσχιση. Επίσης, κάνει γνωστό ότι η πρώτη εκδήλωση της Κίνησης, που ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο 17 Οκτωβρίου στο πρώην Δημοτικό Κατάστημα Νικολεΐκων, με θέμα τις πέντε αρχαίες πόλεις (ΑΙΓΕΙΡΑ-ΑΙΓΕΣ-ΒΟΥΡΑ-ΕΛΙΚΗ-ΚΕΡΥΝΕΙΑ) της Ανατολικής Αιγιαλείας, αναβάλλεται μέχρι την άρση των περιοριστικών μέτρων στην Αχαΐα, ευχαριστώντας ωστόσο τον πρόεδρο των Νικολαιίκων για την παραχώρηση της αίθουσας.

Συγκεκριμένα, η Κίνηση αναφέρει: ΄΄Δημοσιεύματα των έντυπων και ηλεκτρονικών τοπικών ΜΜΕ αναφέρονται στο δελτίο Τύπου των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων των τέως καποδιστριακών δήμων ΑΙΓΕΙΡΑΣ και ΑΚΡΑΤΑΣ με πηχυαίους τίτλους , σκωπτικά σχόλια, αναπάντητα ερωτηματικά και αρκετή δημιουργική ασάφεια εμπλέκοντας δια της τεθλασμένης και την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ. Παραβλέπουμε το σύνολο σχεδόν του δελτίου Τύπου, όχι διότι τα σημεία αυτά δεν τα θεωρούμε σημαντικά, αλλά διότι θεωρούμε ότι είναι αντικείμενο μιας αναλυτικής και διεξοδικής συζήτησης, κάτι το οποίο θα επιδιώξουμε παρά τις δυσκολίες λόγω κορωνοϊού, στο άμεσο μέλλον.

Επικεντρωνόμαστε όμως, για να παραμείνουμε στο πλαίσιο της αρθογραφίας, στο τρίτο σημείο του κειμένου όπου τίθεται το θέμα της απόσχισης από τον καλλικρατικό δήμο Αιγιάλειας. Κατ’ αρχάς και μόνο η αναφορά στην λέξη απόσχιση είναι θετική και ως τέτοια την εκλαμβάνουμε, από τη στιγμή που αποτελεί τον κύριο λόγο ύπαρξης της κίνησής μας.

Ο… λόγος ανήκει στους πολίτες

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ είναι αποτέλεσμα μιας δεκαετούς πρωτοβουλίας πολιτών της Ανατολικής Αιγιάλειας μπροστά στα συνεχόμενα αδιέξοδα της καλλικρατικής διοίκησης του δήμου. Μια σειρά διεργασιών με πιο πρόσφατες τις τρεις ανοικτές συγκεντρώσεις στις έδρες των τριών καποδιστριακών δήμων, ΑΙΓΕΙΡΑΣ-ΑΚΡΑΤΑΣ-ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ, οδήγησαν στην απόφαση της δημιουργίας μιας θεσμικής διεξόδου, παρά τις δυσκολίες που εν τω μεταξύ προέκυψαν λόγω της εμφάνισης του κορωνοϊού. Κατ’ αρχήν θεωρούμε ότι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το θέμα της απόσχισης, πρέπει να τον έχουν οι ίδιοι οι πολίτες της Ανατολικής Αιγιάλειας, και αυτή είναι η μοναδική κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούμε΄΄.

Και προσθέτει: ΄΄Έτσι ξεκινήσαμε, έτσι συνεχίζουμε κι έτσι θα πορευτούμε μέχρι την επίτευξη του σκοπού μας. Λόγω της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, θα λειτουργεί από Δευτέρα 12/10/2020 ο βελτιωμένος μας διαδικτυακός χώρος διαλόγου στο f/bμε την επωνυμία «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ», όπου θα μπορεί ο καθένας ελεύθερα να καταθέτει τις απόψεις του, τις ενστάσεις του, τις προτάσεις του, να συζητά, να διαφωνεί, να αντιπαρατίθεται, να συμμετέχει στις αποφάσεις και να βοηθά στην υλοποίησή τους προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της δημιουργίας του δήμου Ανατολικής Αιγιάλειας.

Πιστεύουμε όμως ότι κινήσεις και δημοσιεύματα αυτού του τύπου ανοίγουν εκ των πραγμάτων τη συζήτηση σε πιο ευρεία κλίμακα, κάτι που τουλάχιστον για την κίνησή μας είναι και το ζητούμενο.

Καλό είναι λοιπόν να μη βιαζόμαστε και προ παντός να μην αμελούμε τους πολίτες, στους οποίους μερικοί οφείλουν την ύπαρξή τους΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr