background img
banner
banner

Έγγραφα και αδειοδοτήσεις

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΙΓΕΛΙΩΤΙΚΑ

Λίγες ώρες πριν το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας συζητήσει το θέμα της αποθήκευσης λιπασμάτων εντός του οικισμού Διγελιωτίκων, γεγονός που έχει εξαγριώσει τους κατοίκους φοβούμενοι για τη δημόσια υγεία, η εταιρεία που έχει μισθώσει τις εγκαταστάσεις από την ΣΚΟΣ Α.Ε.Σ. για τη φύλαξή τους πριν διοχετευτούν στην αγορά, παρουσιάζεται άκρως καθησυχαστική. Επισημαίνει πως διαθέτει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και τις αδειοδοτήσεις από αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες, καθώς και το γεγονός ότι τα λιπάσματα ούτε είναι εύφλεκτα ούτε ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Η ανησυχία των κατοίκων είναι έντονη τους τελευταίους μήνες, έχοντας προσφύγει ακόμη και στην Εισαγγελία ζητώντας διερεύνηση της υπόθεσης, αναμένοντας μάλιστα και την απάντηση της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας σχετικά με τις συνέπειες που έχει η φύλαξη τόσο μεγάλων ποσοτήτων λιπασμάτων εντός οικισμού. Από την άλλη ωστόσο, η αποθήκευση λιπασμάτων θεωρείται ως μία καθ’ όλα επιτρεπόμενη και απολύτως νόμιμη χρήση για τα ακίνητα της συγκεκριμένης περιοχής, όπως τούτο βεβαιώθηκε από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης Αιγιαλείας, η οποία χορήγησε στην εταιρεία «ADRIATICAHELLAS ΕΠΕ» σχετική Βεβαίωση Χρήσεων Γης για το ακίνητο 900 μέτρων που βρίσκεται στη θέση «Κρυονέρι» των Διγελιωτίκων. Μάλιστα, στην βεβαίωση αναφέρεται ότι επιτρέπεται η αποθήκευση λιπασμάτων.

Μοναδική προϋπόθεση που έπρεπε να πληροί η μισθώτρια εταιρεία ήταν να έχει σε ισχύ μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας και πιστοποιητικό πυροπροστασίας. Ήδη έχει λάβει όλα τα απαιτούμενα νόμιμα μέτρα και έχει τηρήσει τις προβλεπόμενες προδιαγραφές πυροπροστασίας του ακινήτου (με την τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών κ.λπ.) ενώ έχει υποβάλει τον σχετικό φάκελο στην Π.Υ. Αιγίου, η οποία αναμένεται σύντομα να εγκρίνει τη μελέτη και να εκδώσει το πιστοποιητικό πυροπροστασίας.

Η αποθήκευση δεν έγινε από την ΣΚΟΣ – Η Π.Ε.Σ. δεν σχετίζεται καν με το ακίνητο

Εξάλλου, σχετική αυτοψία στο ακίνητο διενήργησε και η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας, χωρίς να επιβάλει κάποια κύρωση, δεδομένου ότι δεν διαπιστώθηκε εμπορία λιπασμάτων, παρά μόνο φύλαξη.

Όπως προκύπτει, η ΣΚΟΣ ΑΕΣ- Α.Ε. που είναι η εκμισθώτρια του χώρου, δεν έχει σχέση με τη φύλαξη των λιπασμάτων ούτε βεβαίως η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών καθώς δεν σχετίζεται με το εν λόγω ακίνητο ούτε έχει οποιοδήποτε δικαίωμα ιδιοκτησίας σε αυτό.

Αξίζει να ληφθεί υπόψη και η απάντηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, η οποία, μετά από αυτοψία που διενήργησε στις 25 Σεπτεμβρίου, διαπίστωση μεν τη φύλαξη 3.000 τόνων λιπασμάτων από τα οποία περίπου 500 τόνοι στον περιβάλλοντα χώρο, ωστόσο αυτά τα προσκομισθέντα στην αυτοψία έγγραφα έκρινε ότι η δραστηριότητα αποθήκευσης λιπασμάτων είναι καθ’ όλα νόμιμη.

Καθησυχαστική απέναντι στους κατοίκους η εκπρόσωπος της εταιρείας

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της «ADRIATICAHELLAS ΕΠΕ» Εύα Κοντεζάκη, επισήμανε στο protionline.gr: ΄΄Η εταιρεία μας ενοικίασε τον χώρο από την ΣΚΟΣ Α.Ε.Σ. ώστε να αποθηκεύσει τα λιπάσματα που είχαμε στοκ. Έχουμε και τα δελτία δεδομένων ασφαλείας που είναι βάσει των διεθνών κριτηρίων. Τα λιπάσματα δεν είναι εύφλεκτα ούτε ρυπαίνουν το περιβάλλον ούτε σε περίπτωση πυρκαγιάς είναι επικίνδυνα αφού είναι ορυκτά. Το άζωτο που εμπεριέχουν δεν είναι νιτρικό. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει πάρει τα πιστοποιητικά χημικής ανάλυσης. Έχουμε προσκομίσει σε όλες τις υπηρεσίες και τα πιστοποιητικά χημικής ανάλυσης και τα δελτία δεδομένων ασφαλείας. Έχουμε κάνει μελέτη πυρασφάλειας. Έχουν έρθει όλα τα υπουργεία να ελέγξουν έχουμε τις σχετικές αδειοδοτήσεις΄΄.

Παρουσιάστηκε δε καθησυχαστική απέναντι στους κατοίκων των Διγελιωτίκων, λέγοντας: ΄΄Οι κάτοικοι αδίκως ανησυχούν. Έχουν θορυβηθεί από το ατύχημα στη Βυρηττό όμως η περίπτωση αυτή δεν έχει την παραμικρή σχέση. Έχουμε πάρει τις χρήσεις γης από την Πολεοδομία που επιτρέπουν αποθήκευση λιπασμάτων εντός του οικισμού Διγελιωτίκων. Σε όλη τη χώρα τα λιπάσματα περνούν μέσα από οικισμούς, εκεί όπου βρίσκονται και τα καταστήματα που πωλούνται και οι αποθήκες που φυλάσσονται.

Είναι πρωταρχικός μας στόχος η ασφάλεια. Η εταιρεία μας δεν θα αποθήκευε ένα προϊόν που θα μπορούσε να προκαλέσει ρύπανση στο περιβάλλον ή να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Η ενόχληση είναι οπτική ίσως, ή από ένα φορτηγό που ενδεχομένως θα σταθμεύσει για να φορτώσει, αλλά δεν είμαστε παράνομοι, εγγυόμαστε σαν εταιρεία γι’ αυτό. Είμαστε 60 χρόνια στον χώρο και δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε κάτι στην τύχη ή να είναι μη σύννομο. Τα λιπάσματα ούτως ή άλλως θα καταναλωθούν τον επόμενο μήνα΄΄.

Διγελιώτικα:‘‘Οι ως τώρα απαντήσεις δεν τους καλύπτουν’’

Κάτοικοι και Κοινοτικό Συμβούλιο ωστόσο δεν δείχνουν να εφησυχάζουν, καθώς από τις απαντήσεις που έχουν λάβει ως τώρα από τις Υπηρεσίες από τις οποίες έχουν ζητήσει τη διενέργεια ελέγχων, δεν λαμβάνουν τις διαβεβαιώσεις που επιθυμούν. Όπως αναφέρει στo protionline.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Ηλίας Δημητρίου, ΄΄λάβαμε δύο ακόμη απαντήσεις από αντίστοιχες υπηρεσίες της Περιφέρειας και συγκεκριμένα από το τμήμα Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Προγραμματισμού – Περιβάλλοντος και Υποδομών, καθώς επίσης και το Τμήμα Χορήγησης Αδειών Ανάπτυξης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, μέσω των οποίων καλούν την εταιρεία να πράξει ό,τι δεν έκανε.

Συγκεκριμένα η Διεύθυνση Περιβάλλοντος ζητά από την εταιρεία εντός πέντε ημερών από τη λήψη του εγγράφου να προσκομίσει στην υπηρεσία την περιβαλλοντική αδειοδότηση της εν λόγω μονάδας, τονίζοντας ότι η λειτουργία της δραστηριότητας αποτελεί παράβαση χωρίς την άδεια.

Επίσης, η Διεύθυνση Ανάπτυξης ζητά την εταιρεία να προσκομίσει βεβαίωση έναρξης εργασιών από την Α.Α.Δ.Ε. στην οποία να υπάρχουν τα στοιχεία της αποθήκης στα Διγελιώτικα και ο Κ.Α.Δ. καθώς και να παρουσιάσει αναλυτικά τη δραστηριότητα της εταιρείας στον χώρο της εγκατάστασης, δεσμευόμενη ότι εντός πέντε ημερών από την προσκόμιση των στοιχείων θα απαντήσει αν απαιτείται αδειοδότηση από την υπηρεσία για την αποθήκη΄΄.

Και συνεχίζει ο πρόεδρος της Κοινότητας: ΄΄Οι απαντήσεις αυτές δεν μας ικανοποιούν και αναμένουμε την απάντηση από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας που θα καθορίσει κατά πολύ τις μελλοντικές κινήσεις μας πάνω στο θέμα΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr