background img
banner
banner

Έντονες αντιδράσεις για την ενδεχόμενη άρση του κυνηγίου

ΚΥΝΗΓΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ: «ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ»

Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις των κυνηγών της Αιγιάλειας σχετικά με την ενδεχόμενη απαγόρευση θήρας, που εξετάζει αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση και που θα τους αφαιρεί το δικαίωμα να βγαίνουν κατά την περίοδο του τρέχοντος lock down για κυνήγι. Υποστηρίζουν δε, ότι λογίζεται ένα σπορ που δεν διαφέρει καθόλου από το τρέξιμο, την ορειβασία ή την ποδηλασία και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διασποράς της επιδημίας, καθώς το κυνήγι για λόγους ασφαλείας και σχετικών αδειών, δεν γίνεται μαζικά αλλά ατομικά.

Αθλητική δραστηριότητα η οποία συγκαταλέγεται στην κατηγορία της άθλησης

Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί μια μοναχική δραστηριότητα που ασκείται σε όρη ή πεδιάδες μακριά από τον αστικό ιστό. Γίνεται δίχως κοντινή επαφή με άλλους, αφού αυτό επιτάσσει εξάλλου και η ασφαλής χρήση της άδειας οπλοφορίας. Έχει αναγνωριστεί δε, από την Πολιτεία ως ¨διαχειριστικό μέτρο¨ και για τον λόγο αυτόν, ζητήθηκε από την Κυνηγετική Οικογένεια να συνδράμει τόσο στην πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών όπως η ¨αφρικανική πανώλη¨ των χοίρων, όσο και στον περιορισμό του υπερπληθυσμού του αγριόχοιρου που προκαλεί εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες. Πριν λίγο διάστημα μάλιστα, η κυβέρνηση νομοθέτησε ειδικές διατάξεις προς άρση περιορισμών της θήρας του αγριόχοιρου και εκτός κυνηγετικής περιόδου και εντός καταφυγίων της άγριας ζωής. Σύμφωνα δε, με τον Δασικό Κώδικα (άρθρο 251, παρ.1), το κυνήγι επιτρέπεται να ασκείται ελεύθερα ως ¨άθλημα¨ και επομένως μπορεί να συμπεριληφθεί στις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις που προβλέπονται λόγω των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από την επιδημία του ιού.

«Ανυπολόγιστες οι ζημιές από αγριόχοιρους, σε ενδεχόμενη απαγόρευση»

Ο πρόεδρος του ¨Κυνηγητικού Συλλόγου Αιγίου¨ Δημήτρης Ανδριόπουλος, αναφέρει στο protionline.gr για τους κινδύνους που κρύβει μια ολική απαγόρευση του κυνηγίου: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αιγιάλεια αυτήν την εποχή είναι η ύπαρξη των αγριογούρουνων κατά χιλιάδες! Αν πρόκειται να σταματήσει το κυνήγι με κυβερνητικές διατάξεις, οι ζημιές που θα κάνουν αυτά τα ζώα θα είναι ανυπολόγιστες. Δεν είναι μόνο ότι οι αγριόχοιροι στην αναζήτηση για τροφή καταστρέφουν καλλιέργειες… Περισσότερο είναι, ότι μπορούν να βρεθούν ακόμα και σε αυλές σπιτιών ή ιδιοκτησίες ανά πάσα στιγμή» επισημαίνει ο έμπειρος κυνηγός φοβούμενος ότι εάν υπάρξει τελικά επίσημη απαγόρευση, τα μέλη μπορεί να απευθυνθούν στον Σύλλογο για… παράπονα της οικονομικής τους “χασούρας”, ωστόσο ο Σύλλογος δεν θα φέρει την παραμικρή ευθύνη. Ήδη, οι καταστηματάρχες που διαθέτουν μαγαζιά με κυνηγετικά είδη και όπλα αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα. «Οι επίσημες άδειες που έχουν εκδοθεί στην Αιγιάλεια ανέρχονται στις 750. Όλο αυτό που συμβαίνει είναι ένας οικονομικός και ψυχολογικός πόλεμος σε κάθε επίπεδο, για πολύ κόσμο», αναφέρει ο πρόεδρος.

Καμία επίσημη ανακοίνωση για άρση

Ερωτώμενος για το αν υπάρχει επίσημη κρατική ανακοίνωση περί απαγόρευσης του κυνηγίου κατά τις ημέρες που διανύουμε, τονίζει: «Δεν έχει φτάσει κάποιο χαρτί ή κάποια οδηγία περί απαγόρευσης. Επίσημο έγγραφο δεν υπάρχει. Βεβαίως… απ’ την άλλη δεν μπορώ να γνωρίζω αν αυτό θα αλλάξει τις επόμενες ημέρες.
Για τις περιπτώσεις που ορισμένοι κυνηγοί βρέθηκαν στα βουνά της Αιγιάλειας δίχως τις απαραίτητες και νόμιμες διαπιστεύσεις, δεν μπορώ να επέμβω γιατί δεν είναι δική μας αρμοδιότητα. Είναι ατομική η ευθύνη, η μεταφορά του κάθε κυνηγού και η πιστοποίηση που διαθέτει ο καθένας για το πού ακριβώς πάει.
Η αρμοδιότητα του Συλλόγου περιορίζεται μόνο στον βασικό έλεγχο. Οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό, αρμόδια είναι η Ελληνική Αστυνομία.
Η Ομοσπονδία δεν μπορεί να αφαιρέσει το δικαίωμα σε κανέναν να πάει να κυνηγήσει, αν έχει τα νόμιμα χαρτιά και την ειδική άδεια. Όμως για το πού θα πάει ο καθένας και πού θα μεταβεί εν μέσω lock down, δεν μπορούμε να το ελέγχουμε» καταλήγει ο κ. Ανδριόπουλος.

Υπερπληθυσμός των αγριογούρουνων στην Αιγιάλεια

Μέχρι στιγμής το κυνήγι επιτρέπεται κανονικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του υπουργείου για θηράματα στην περιοχή. Αυτά, είναι κυρίως η πέρδικα, οι μπεκάτσες, τα αγριογούρουνα και οι λαγοί. Υπάρχουν πολλά ακόμα είδη που μπορεί να συναντήσει κάποιος κυνηγός στην ¨αναζήτησή¨ του. Αυτό που “καίει” πιο πολύ όμως… είναι σαφώς ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων στην Αιγιάλεια και η απρόβλεπτη πορεία τους προς αναζήτηση τροφής σε κάθε περιοχή. Έχουν ήδη καταγραφεί μεγάλες ζημιές σε χωράφια, κτήματα και περιουσίες και έχουν κάνει την εμφάνιση τους μέχρι και σε κυρίους οδικούς δρόμους σε κεντρικά χωριά. Είναι χαρακτηριστικά τα λεγόμενα του προέδρου, ότι κάτοικοι είδαν αγριόχοιρους στο Διακοπτό, κοντά στην Παλαιά Εθνική Οδό…

Το κυνήγι είναι ένα άθλημα, πιστοποιείται κρατικά και ελέγχεται πλήρως

Η διαφορά του κυνηγιού με το ψάρεμα είναι ότι το κυνήγι λογίζεται ως άθλημα, σε αντίθεση με το ψάρεμα το οποίο δεν μπορεί να “ελεγχθεί” και ο καθένας, μπορεί να πάει να ψαρέψει. Οι κυνηγοί υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει λογική στην απαγόρευσή του, όταν κάποιος ορειβάτης μπορεί να πάει σε βουνό ή να επιτρέπεται η άθλησή του στην εξοχή. Από την άλλη, κάποιοι λοιμοξιολόγοι αναφέρουν πως επρόκειτο για ένα είδος… “μαζικής” εκδρομής, καθώς οι κυνηγοί πηγαίνουν κατά παρέες και δεν αποτελεί είδος άσκησης, αλλά ένα είδος εκδήλωσης. Πολλοί κυνηγετικοί σύλλογοι ανά την χώρα επιχειρούν να αποδείξουν στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διασποράς κατά την διάρκεια του κυνηγιού στο βουνό. Εκτός αυτού – εν αντιθέσει με το ψάρεμα – ο κάθε κυνηγός φέρει πάντα μαζί του τις κρατικές πιστοποιήσεις και άδειες για όλο τον εξοπλισμό του.

Η θέση της ¨Κυνηγετικής  Συνομοσπονδίας Ελλάδας¨

Η Συνομοσπονδία υποστηρίζει ότι οι κυνηγετικοί σύλλογοι διαθέτουν κάθε νομιμότητα και πως η απόφαση μιας ενδεχόμενης απαγόρευσης είναι αυθαίρετή και στερείται κάθε ερείσματος. Ζητάει επίσης, το κυνήγι να εντάσσεται στην κατηγορία της μόνιμης άθλησης σε εξωτερικό χώρο και να επιτρέπεται ελεύθερα, κατόπιν αποστολής σχετικού sms στο 13033, καθώς και ότι η μετακίνηση των κυνηγών μπορεί να γίνεται ακόμη και με συναθλητές κυνηγούς, αρκεί να τηρούνται τα μέτρα και οι κανόνες προστασίας της υγείας. Στην ίδια “λογική” τέλος, συγκαταλέγεται και η παράκτια αλιεία αναψυχής, η οποία για κάποιους κατοίκους περιοχών της Αιγιάλειας, αποτελεί μια καθημερινή ασχολία… καθώς υπάρχουν κάτοικοι που έχουν ¨μάθει¨ να συνδέουν την τέρψη τους ή επιβίωσή τους με το ψάρεμα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr