background img
banner
banner

Αναφορά στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΡΩΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ

Το γεγονός ότι ο κλάδος των δικηγόρων στην Ελλάδα είναι εκτός ευρωπαϊκής αρωγής και μέριμνας, παρότι το επάγγελμα έχει υποστεί τεράστια οικονομικά ζημία, επισημαίνουν σε αναφορά τους στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, Γιώργος Μπέσκος και Αλέξανδρος Μανωλόπουλος αντίστοιχα.

Ζητούν δε την παρέμβασή της για την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του δικηγορικού σώματος και των οικογενειών τους. Όπως τονίζουν, ΄΄λόγω της πανδημίας του Covid-19, ανεστάλη η λειτουργία των Δικαστικών Μεγάρων της Χώρας, μεταξύ των οποίων και το Πρωτοδικείο Αιγίου. Ήδη έχουν αυξηθεί δραματικά τα κρούσματα και είναι ορατό πλέον να επανέλθουμε σε λήψη μέτρων.

Είναι αυτονόητο, ότι λόγω της καταστάσεως αυτής, που ουσιαστικά ανεστάλη η λειτουργία του επαγγέλματός μας, έχουμε υποστεί τεράστια οικονομική ζημία ως κλάδος και χιλιάδες συνάδελφοι και οι εξαρτώμενες από αυτούς οικογένειες έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Οι εξαγγελίες σας ως Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά υμών ως προέδρου δυστυχώς εκ του αποτελέσματος δεν υλοποιήθηκαν στη χώρα μας για χιλιάδες συναδέλφους. Εξαγγελίες που συνίσταντο στη στήριξη μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης. Ο κλάδος μας, που είναι στους πληττόμενους δυστυχώς, εκ των πραγμάτων και δη η συντριπτική του πλειοψηφία είναι εκτός Ευρωπαϊκής αρωγής και μέριμνας΄΄.

Απαγορευτικές οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα

Σημειώνουν ακόμη πως οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα που υλοποιείται μέσω ΕΣΠΑ, καθιστούν απαγορευτική την υπαγωγή τους, αφού απαιτείται το ποσό των 10.000 ευρώ ως εξόδων.
Όπως σημειώνουν, ΄΄η προϋπόθεση αυτή εκ των πραγμάτων καθιστά ανέφικτη την ενίσχυση για ποσοστό 90% των δικηγόρων της χώρας.

Είναι αντιφατικό και σε κάθε περίπτωση αντίθετο με τις εξαγγελίες σας να επιχορηγούνται μεγάλες δικηγορικές εταιρίες και δικηγορικά γραφεία που μόνο αυτές δύνανται να πραγματοποιούν τέτοιου ύψους έξοδα ετησίως και να αποκλείονται από τη ενίσχυση χιλιάδες συνάδελφοι με τα όρια και τις προϋποθέσεις που ετέθησαν.

Είναι αδιανόητο να ονομάζεται το πρόγραμμα «ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων» και να αποκλείονται οι δικηγόροι που έχουν υποστεί τεράστια οικονομική ζημία και να επιχορηγούνται μεγάλα δικηγορικά γραφεία και εταιρίες.

Στις εύλογες αντιδράσεις μας, η απάντηση ήταν ότι τα προγράμματα αυτά είναι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης από κάθε κράτος-μέλος και θέσπισης κριτηρίων΄΄.

Ζητούν έτσι από την πρόεδρο να μάθουν τα ακόλουθα:

‘‘1/. Εάν εσείς θέσατε όρια και προϋποθέσεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιχορήγησης ή εάν αυτό αφέθη στην διακριτική ευχέρεια κάθε κράτους μέλους. 2/. Εάν ετέθησαν όρια, με ποια κριτήρια ετέθησαν, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα τιτλοφορείται «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» και τα όρια δε που ετέθησαν προσήκουν στην ενίσχυση μεγάλων επιχειρήσεων με μεγάλη κίνηση εργασιών και εντεύθεν έξοδα΄΄.

Τέλος, ζητούν άμεσα παρέμβαση των αρμοδίων θεσμικών οργάνων για την αποκατάσταση της διαφαινόμενης αδικίας σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του δικηγορικού σώματος και των οικογενειών τους, ώστε να λάβει η πλειοψηφία των πληττόμενων δικηγόρων την ενίσχυση αυτή, το οποίο είναι και το δίκαιο εν προκειμένω.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr