background img
banner
banner

Γιώργος Τσενέκος: «Ένα όνομα που αποτελεί σημείο αναφοράς για το δημοτικό τραγούδι»

ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΡΑΤΑΕΙ «ΖΩΝΤΑΝΗ» ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

Με ένα όνομα συνυφασμένο με το δημοτικό τραγούδι και με μακρά πορεία στο χώρο της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής, ο Γιώργος Τσενέκος αποτελεί σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή. Όχι μόνο ως τραγουδιστής και μουσικός αλλά και ως στιχουργός καθώς έχει γράψει δεκάδες τραγούδια τα οποία έχει δώσει, κυρίως σε συνεργάτες του, αλλά και σε έμπειρους καλλιτέχνες (Γιάννης Κωνσταντίνου, Γιώργος Μπέκος κλπ), ενώ πολλά ακόμη παραμένουν στο… συρτάρι και κάποια στιγμή θα κυκλοφορήσουν στο επόμενο διάστημα.

Ο Γιώργος Τσενέκος γεννήθηκε στα Κρινόφυτα Καλαβρύτων όπου έζησε μέχρι τα 18 του χρόνια. Τα μουσικά ακούσματα που είχε από μικρό παιδί προέρχονταν από τη δημοτική μουσική και κυρίως από το πανηγύρι του χωριού που κάθε καλοκαίρι συγκέντρωνε πολύ κόσμο από όλη την ευρύτερη περιοχή. «Aποτελούσε μεγάλο γεγονός για το χωριό μας και το περιμέναμε όλοι με ανυπομονησία. Έπαιζαν τοπικοί παραδοσιακοί οργανοπαίκτες τους οποίους παρατηρούσα προσεκτικά και έτσι αγάπησα την παραδοσιακή μουσική από παιδί», μας λέει.

Στα 18 του έφυγε, αρχικά για την Πάτρα και μετέπειτα για την πρωτεύουσα, ενώ παντρεύτηκε στο Αίγιο και έχει αποκτήσει δύο παιδιά. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε ήδη ξεκινήσει να ασχολείται επαγγελματικά με τον χώρο παίζοντας κιθάρα και τραγουδώντας σε εκδηλώσεις στην περιοχή.

Κύριε Τσενέκο ποιες συνεργασίες έχετε ξεχωρίσει; Και σε μαγαζιά και με φτασμένους καλλιτέχνες;

Στην Αθήνα δούλεψα σε αρκετά μαγαζιά, αλλά χωρίς αμφιβολία η συνεργασία μου στο «Ελληνικό γλέντι» είναι αυτή που ξεχωρίζω. Τέσσερα ολόκληρα χρόνια ήμουν σε αυτόν τον χώρο και συνεργάστηκα με καταξιωμένους μουσικούς και τραγουδιστές του δημοτικού τραγουδιού, όπως ο Τάκης Καρναβάς, ο Βασίλης Σούκας, η Φιλιώ Πυργάκη, η Σοφία Βώττα και ο Γιάννης Σιέττος. Βέβαια, σε διάφορες εκδηλώσεις και πανηγύρια σε όλη την Ελλάδα, συνεργάστηκα κατά καιρούς με αρκετούς ακόμη. Τον Γιάννη Κωνσταντίνου, τον Στάθη Μπέκο, τον Γιώργο Τζαμάρα, την Αλέκα και την Κική Φραγκούλη, τη Βάσω Χατζή, τον Γιώργο Βελισσάρη και τον Κώστα Μεντζελόπουλο. Όπως και με σπουδαίους οργανοπαίκτες. Νεκτάριος Κοκκώνης, Γιάννης και Θανάσης Βασιλόπουλος και Πάνος Πλακιάς στο κλαρίνο, Λευτέρης Ζέρβας, Κώστας Αριστόπουλος στο βιολί κλπ. Επίσης βρέθηκα αρκετές φορές σε εκδηλώσεις όπου εκτός από το δημοτικό, έπαιζε και λαϊκό πρόγραμμα με μεγάλους ερμηνευτές, όπως ο Θέμης Αδαμαντίδης, ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος, ο Αντύπας, ο Βασίλης Τερλέγκας, η Λίτσα Γιαγκούση και αρκετοί ακόμη.

Με τον αείμνηστο Μάκη Μπέκο (αριστερά)

Πότε ήρθατε για μόνιμη εγκατάσταση στο Αίγιο;

Το 2000 ήρθα στο Αίγιο και από τότε, τα τελευταία είκοσι χρόνια εμφανίζομαι κυρίως σε μαγαζιά και εκδηλώσεις της ευρύτερης περιοχής. Ξεκινώντας από το «ΜΑΡΙΤΙΜΟ» στην παραλία της Άκολης. Έχοντας νέα παιδιά δίπλα μου και μόνιμους συνεργάτες δημιουργήσαμε ένα μόνιμο σχήμα με δική μας ορχήστρα. Την Τούλα Κατσιβάλη στο τραγούδι, τον Κώστα Σωτηρόπουλο σε κιθάρα και τραγούδι, τον Παναγιώτη Τρίψα στο μπουζούκι, τον Βασίλη Δούκα στο αρμόνιο και τον 16χρονο Φάνη Καϊτσα στα ντραμς. Ένα παιδί με μεγάλο ταλέντο που σπουδάζει στο Ωδείο που θα φτάσει πολύ ψηλά. Ο Κώστας Σωτηρόπουλος να προσθέσω, ότι είναι και εκπληκτικός κιθαρίστας, μέσα στους τρεις κορυφαίους στην Ελλάδα στο χώρο του δημοτικού τραγουδιού. Το μοναδικό όργανο που προστίθεται κάθε φορά είναι το κλαρίνο, γιατί στο Αίγιο δεν υπάρχει κάποιος κλαρινίστας σε υψηλό επίπεδο που να καλύπτει τις ανάγκες της ορχήστρας.

Με την Τούλα Κατσιβάλη

Με την Τούλα Κατσιβάλη πως έγινε η πρώτη γνωριμία; Γνωρίζω ότι χάρη σε εσάς ξεκίνησε το τραγούδι.

Πριν από αρκετά χρόνια, παραμονή Πρωτοχρονιάς, σε πανηγύρι στα Βαλιμήτικα που οργάνωσε ο τοπικός σύλλογος, ανάμεσα στον κόσμο που ήρθε να διασκεδάσει ήταν και η Τούλα. Κάποιος μας τη σύστησε και μας ζήτησε να πει ένα τραγούδι. Έτσι ξεκίνησε η μόνιμη – από τότε – συνεργασία μας. Διαθέτει εξαιρετική φωνή, έχει μουσική παιδεία με σπουδές στη βυζαντινή μουσική, όπως και ο Κώστας Σωτηρόπουλος, είναι σπάνιος χαρακτήρας και πολύ επικοινωνιακή και αγαπητή στον κόσμο. Οι τρεις μας, μαζί και με τον Κώστα, είμαστε μαζί πολλά χρόνια υπάρχει χημεία μεταξύ μας και άριστη συνεργασία. Να προσθέσω ακόμη, ότι η Τούλα γράφει και τραγούδια τα οποία, μαζί με δικά μου, θα κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα.

Πόσο έχει επηρεάσει η κατάσταση που ζούμε τους τελευταίους μήνες τον χώρο σας; Και κυρίως τα πανηγύρια που κάθε καλοκαίρι δίνουν ζωή στην ελληνική περιφέρεια.

Όλα πλέον έχουν αλλάξει. Αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση πολύς κόσμος, ακόμη, θα μένει άνεργος. Ήδη συμβαίνει αυτό. Μιλάμε για έναν όμιλο ανθρώπων που ¨κρύβονται¨ πίσω από την διεξαγωγή κάθε πανηγυριού: κοινότητες, επιχειρηματίες, σερβιτόροι, μουσικοί, ηχητικές καλύψεις ή τραγουδιστές, που απλά… ξαφνικά μένουν άνεργοι. Αυτή η χασούρα δεν καλύπτεται πια. Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις παραδοσιακά και ¨δυνατά¨ πανηγύρια να ακυρώνονται το ένα μετά το άλλο. Το κράτος πρέπει να λάβει μέριμνα για αυτούς τους ανθρώπους. Βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού και ελπίζουμε να μην υπάρξει τρίτο. Η μουσική δημοτική μας παράδοση είναι κάτι που δεν πρέπει να χαθεί. Έστω και αν οι καιροί αλλάζουν, έστω και αν οι νέες γενιές των ανθρώπων, έχουν πια αλλιώτικη κράση και υφή.

Με Κώστα Σωτηρόπουλο, Τούλα Κατσιβάλη και Βασίλη Σαλέα

Για τον φετινό χειμώνα ποια ήταν τα σχέδιά σας;

Δυστυχώς τα δεύτερο κρούσμα του κορωνοϊού και τα πρόσφατα νέα μέτρα αλλάζουν τα σχέδιά μας και για τον χειμώνα. Εκτός από προτάσεις που είχαμε από δύο μαγαζιά της περιοχής, υπήρχαν επαφές και με μαγαζιά της Αθήνας. Εκτός από τις εκδηλώσεις που οργανώνουν διάφοροι σύλλογοι. Ευχή όλων, είναι το νέο lockdown να κρατήσει ένα μήνα και τον Δεκέμβριο να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, αλλά δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι μπορεί να συμβεί αυτό. Δυστυχώς όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε για αρκετό καιρό α-κόμη αυτή την κατάσταση…

  • Ο Γιώργος Τσενέκος ήταν από τους πρώτους που «πάντρεψαν» το δημοτικό με το λαϊκό τραγούδι, αφού πίστεψε ότι μπορούν να πορευτούν μαζί. Έχει δώσει ευκαιρίες, με συνεργασίες ή τραγούδια του, σε όλους τους μουσικούς και τραγουδιστές του δημοτικού τραγουδιού στην Αιγιάλεια. Όπως ο ίδιος λέει: «Έχει αξιόλογους μουσικούς η περιοχή μας που αξίζουν να πάρουν ευκαιρίες και να αναδειχθούν. Που κρατούν ζωντανή τη δημοτική μουσική και παράδοση. Ειδικά τα νέα παιδιά που θα τη συνεχίσουν και τα επόμενα χρόνια. Κλείνοντας, θέλω να πω ότι ανάμεσα στα τραγούδια που έχω γράψει τόσο εγώ όσο ο Κώστας Σωτηρόπουλος και η Τούλα Κατσιβάλη και κάποια στιγμή θα κυκλοφορήσουν, είναι και κάποια που αναφέρονται στο Αίγιο. Μαζί με τον Κώστα έχουμε γράψει και τη μουσική και περιμένουμε με ανυπομονησία το αποτέλεσμα».

Με τη Φιλιώ Πυργάκη


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr