background img
banner
banner

‘’Εκπέμπουν σε δύο συχνότητες’’ για νέο δήμο

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΓΟΥΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Την ώρα που συνεχίζονται οι επαφές της επιτροπής του Δικτύου Κοινοτήτων Ανατολικής Αιγιάλειας με σκοπό τη δημιουργία δήμου Ανατολικής Αιγιάλειας συνεχίζονται, η Ανεξάρτητη Κίνηση Ανατολικής Αιγιάλειας προχωρά σε «άνοιγμα», καλώντας τους αιρετούς των 38 Δημοτικών Διαμερισμάτων της Ανατολικής Αιγιάλειας, που επιθυμούν τη δημιουργία ανεξάρτητου δήμου, να διασαφηνίσουν τη θέση τους τονίζοντας πως ο τεμαχισμός του αιτήματος απόσχισης οδηγεί στην ακύρωσή του…

Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Κοινοτήτων Ανατολικής Αιγιάλειας, με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» Χρήστο Γούτο παρουσία των δημοτικών συμβούλων της παράταξης κ. Γιαννούλη, Γιοβά, Τομαρά και Χρυσανθόπουλο. Η Συντονιστική Επιτροπή ενημέρωσε τον κ. Γούτο και τους συνεργάτες του για την πρόθεσή των κοινοταρχών να διεκδικήσουν τη δημιουργία δήμου Ανατολικής Αιγιάλειας, παρουσιάζοντας τους λόγους που προχωρούν σε μια τέτοια πρωτοβουλία, ενώ αναφέρθηκε στο πλάνο των ενεργειών της.

Ο κ. Γούτος τόνισε τις ιδιαίτερες σχέσεις του με την περιοχή, αφού διαμένει μεγάλο μέρος του χρόνου στην Παραλία Συλιβαινιωτίκων, με αποτέλεσμα να γνωρίζει από… πρώτο χέρι τα προβλήματα αλλά και την τακτική εγκατάλειψης των πρώην δήμων Αιγείρας και Ακράτας, όπως επισημαίνεται, ανέφερε ότι και προεκλογικά είχε τοποθετηθεί ευνοϊκά απέναντι στην προοπτική δημιουργίας ενός τέτοιου δήμου, ενώ υπενθύμισε ότι στο προεκλογικό του πρόγραμμα υπήρχαν πρόνοιες αυτοδιαχείρισης για την Ανατολική Αιγιάλεια. Τοποθετήθηκε θετικά απέναντι στις δράσεις της Συντονιστικής Επιτροπής και στο ενδεχόμενο δημιουργίας Δήμου Αιγείρας – Ακράτας, όπως εξάλλου έκαναν και οι παριστάμενοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του, επιβεβαιώνοντας τη θέση που είχαν εκφράσει σε προηγούμενη συνάντησή τους με την Συντονιστική επιτροπή.

Χρ. Γούτος: «Με διαφορετικό τρόπο άσκησης διοίκησης δεν θα υπήρχε καν  αίτημα απόσχισης»

Μιλώντας στο protionline.gr για τη συνάντηση αλλά και τις προσπάθειες του Δικτύου, ο κ. Γούτος υπογράμμισε τα εξής: ΄΄Τους τόνισα ότι στο προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξής μας συμπεριλαμβανόταν η πολιτική αποκέντρωσης που θέλαμε να ακολουθήσουμε, διαπιστώνοντας πως ο δήμος Αιγιαλείας δυσλειτουργεί αν δεν αποκεντρώσει τις αρμοδιότητες στους πρώην δήμους. Μας διέπει μία διαφορετική φιλοσοφία στο θέμα διοίκησης. Πιστεύω πως κάθε πρώην δήμος θα πρέπει να διοικείται ημιαυτόνομα να είναι αυτοδιοίκητος. Τα θέματα της καθημερινότητας να λύνονται επί τόπου. Π.χ. για μια λάμπα στο Συνεβρό δεν μπορεί να έρχονται από το Αίγιο. Είχα στο μυαλό μου μοντέλο διοίκησης του δήμου με διαφορετικό μοίρασμα αρμοδιοτήτων. Για παράδειγμα θα έδινα αρμοδιότητες στους προέδρους και θα άλλαζε ο ρόλος των αντιδημάρχων. Θα αναβαθμίζονταν τόσο η ύπαιθρος και οι κατά τόπους κοινωνίες που είναι βέβαιο πως εάν εφαρμοζόταν αυτό το σχέδιο δεν θα επιθυμούσαν ακόμη απόσχιση΄΄.

Και συμπλήρωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο»: ΄΄Τάσσομαι υπέρ ενός ισχυρού δήμου κατά βάση όμως σε καμία περίπτωση δεν αντιλέγω στο ενδεχόμενο απόσχισης αν οι κοινωνίες αυτό θέλουν. Όμως το να επαναφέρουμε ένα θέμα κάθε τετραετία δεν νομίζω ότι κάνει καλό στους δημότες και της Ανατολικής Αιγιάλειας αλλά και τους υπόλοιπους. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργείται μία κόντρα. Είναι σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά εμείς θέλουμε να αμβλύνουμε τις γωνίες όχι να τις οξύνουμε. Προσωπικά διαμένω στην περιοχή για μεγάλο διάστημα του χρόνου και αναγνωρίζω πως έχουν δίκιο. Θεωρώ όμως ότι με διαφορετικό τρόπο άσκησης διοίκησης δεν θα υπήρχαν αυτά τα προβλήματα΄΄.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι υπάρχουν στην ουσία δύο κινήσεις τελευταία που υποστηρίζουν ένα «παρόμοιο» αίτημα, ο κ. Γούτος είπε: ΄΄Έχουμε μιλήσει και μαζί τους ανθρώπους της Ανεξάρτητης Κίνησης. Όμως όταν υπάρχουν παραπάνω από μία κινήσεις είναι πιθανό το αίτημα να μην ληφθεί σοβαρά υπόψη΄΄.

Α.Κ.Α.Α.: «Ο τεμαχισμός του αιτήματος οδηγεί στην ακύρωσή του»

Την ίδια στιγμή, η Α.Κ.Α.Α. προχωρά με αργά αλλά σταθερά βήματα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα ενός εκ των ιδρυτικών μελών της, του Κώστας Οικονόμου στο protionline.gr, ΄΄αναμένουμε να καταλαγιάσει πρώτα το υγειονομικό πρόβλημα και στη συνέχεια θα εντείνουμε τις προσπάθειες. Με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν μπορούμε να προχωρούμε σε συνελεύσεις. Αν πάνε όλα καλά, μετά την απογραφή και μετά το 2021 θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα μας΄΄.

Χθες το μεσημέρι πάντως, η Ανεξάρτητη Κίνηση εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας στην ουσία το Δίκτυο των Κοινοτήτων και τους προέδρους να καταστήσουν σαφή τη θέση τους και να συγχρονιστούν, εκτιμώντας πως ο τεμαχισμός του αιτήματος οδηγεί στην ακύρωσή του.

Συγκεκριμένα, τονίζει: ΄΄Θεωρούμε θετικό ότι κάποιοι αιρετοί από την Ανατολική Αιγιάλεια υιοθέτησαν τελικά, έστω και με καθυστέρηση, το αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνδημοτών μας, μέσω της ΑΝ.Κ.Α.Α., για απόσχιση από το Αίγιο. Όμως ο περιορισμός (γεωμορφολογικός – εκτασιακός – πληθυσμιακός) του αιτήματος υπονομεύει τον στόχο για τη δημιουργία ανεξάρτητου δήμου. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι, όσο πιο σύντομα γίνεται, άσχετα από τις προθέσεις τους. Οποιαδήποτε άλλη πρόταση, όπως προκύπτει από την εμπειρία της δεκαετούς προσπάθειας της ΑΝ.Κ.Α.Α., δεν έχει καμιά πιθανότητα επιτυχίας. Κι επειδή εμείς μιλάμε πάντα με στοιχεία, μόνο εντασσόμενοι στην τρίτη κατηγορία, μεσαίων και ηπειρωτικών δήμων από 10.000 – 25.000 του σχετικού νόμου, μπορεί να πετύχουμε τον στόχο μας. Άλλωστε, από τον Απρίλη του 2010, με αυτά τα κριτήρια παραμένουμε στη διαβούλευση της συγκεκριμένης επιτροπής, που εξετάζει ανάλογα αυτοδιοικητικά θέματα (Ε.Ε.Δ.Δ.) και εισηγήθηκε τις τελευταίες διασπάσεις με αποτέλεσμα τη δημιουργία των 7 νέων δήμων πανελλαδικά΄΄.

Και καταλήγει: ΄΄Καλούμε τους ανατολικοαιγιαλείς δημοτικούς συμβούλους και τους αιρετούς των 38 Δημοτικών Διαμερισμάτων της Ανατολικής Αιγιάλειας, που επιθυμούν τη δημιουργία ανεξάρτητου δήμου, να διασαφηνίσουν τη θέση τους και κατόπιν να επικοινωνήσουν με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κίνησής μας για συγχρονισμό των κινήσεων για την τελική επιτυχία του στόχου μας. Επειδή ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ. ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΤΩΡΑ!΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr