background img
banner
banner

«Εκτροχιασμός» λόγω lockdown

ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΕΟΤΕΡΑΣ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΑΙΓΙΟ – ΚΙΑΤΟ – ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΑΓΕΣ ΚΑΙ Ο ΟΔΟΝΤΩΤΟΣ

Δεν πέρασαν ούτε πέντε μήνες από τότε που πανηγυρικά εγκαινιάστηκε ο νέος σιδηροδρομικός άξονας Αιγίου – Κιάτου ευελπιστώντας ότι θα φέρει την ανάπτυξη στην περιοχή. Την ώρα που η δημοτική αρχή περιμένει την υλοποίηση της δέσμευσης για τα έργα πρόσβασης στον σιδηροδρομικό σταθμό Αιγίου, η απόφαση γενικού lockdown για τη μη διασπορά του κορωνοϊού, κάνει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. να ανακοινώσει αλλαγές στα δρομολόγια σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο. Με τη μόνη διαφορά ότι τα δρομολόγια που αφορούν την Αιγιάλεια, σταματούν εντελώς…

Το σκεπτικό της εταιρείας είχε να κάνει με τον περιορισμό άσκοπων μετακινήσεων και την αποφυγή συνωστισμού, ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί με ποια κριτήρια σε κάποιες γραμμές μειώνονται τα δρομολόγια και σε κάποιες άλλες αναστέλλονται μέχρι νεοτέρας, όπως ισχύει με την νεοσύστατη γραμμή Αιγίου – Κιάτου. Ούτε έχει γίνει γνωστό εάν σχετίζεται με μειωμένη ή μη επαρκή επιβατική κίνηση. Διότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα αποφασιζόταν παντελής διακοπή των δρομολογίων του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου που ειδικά τα Σαββατοκύριακα παρουσίαζε σταθερά μεγάλη κίνηση.

Κάποια έμειναν…

Για παράδειγμα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποφάσισε να διατηρήσει τέσσερις αμαξοστοιχίες για Θεσσαλονίκη, τον προαστιακό Αθήνα – Χαλκίδα, Πειραιάς – Αεροδρόμιο, Αεροδρόμιο – Άνω Λιόσια, Κορωπί – Άνω Λιόσια, Πειραιάς – Κιάτο, ενώ Κιάτο –Πάτρα η εξυπηρέτηση θα γίνεται μέσω λεωφορείων (κυκλοφορούν τα δρομολόγια ως σήμερα συμπεριλαμβανομένων των λεωφορειακών συνδέσεων Νοσοκομείου & Αγ. Βασιλείου). Επίσης, συνεχίζονται τα δρομολόγια του προαστιακού Πάτρας, ενώ μειωμένα αλλά σε ισχύ παραμένουν τα δρομολόγια Αθήνα – Καλαμπάκα, Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, Θεσσαλονίκη – Φλώρινα και Θεσσαλονίκη – Λάρισα.

Σημειώνεται ότι οι επιβάτες που επηρεάζονται από τις τροποποιήσεις των δρομολογίων, που είτε ακυρώνονται, είτε κυκλοφορούν, δικαιούνται αποζημίωσης, με κουπόνι, για εισιτήρια που έχουν εκδοθεί σε φυσικό σημείο πώλησης, ή επιστροφής στην κάρτα τους, για εισιτήρια web και mobile. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια το επιβατικό κοινό μπορεί να καλεί στον αριθμό 14511 ή να επισκεφθεί την ιστοσελίδα www.trainose.gr.

Δυσαρέσκεια στην τοπική κοινωνία και ειδικά στους «φίλους» του Οδοντωτού

Η είδηση της καθολικής αναστολής των δρομολογίων της Αιγιάλειας δεν… ήχησε καλά στα αυτιά τοπικών φορέων και πολιτών, επισημαίνοντας πως κάποιοι είχαν καθιερώσει τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιώντας το τρένο και για τις δουλειές τους οι οποίες δεν σταματούν με το lock down. ΄΄Εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας για την αναστολή των δρομολογίων μέχρι νεοτέρας και θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή υποβαθμίζει τον σιδηρόδρομο στην περιοχή μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι σταμάτησαν τα δρομολόγια του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου που είναι μία τουριστική γραμμή και επί το πλείστον εξυπηρετεί επισκέπτες, αν και πιστεύουμε ότι και σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να διατηρηθεί ένα δρομολόγιο προς και από τα Καλάβρυτα. Όμως θεωρούμε υπερβολική την απόφαση να παύσει ο νέος άξονας Αιγίου – Κιάτου παρότι η γραμμή διατηρείται μέχρι το Κιάτο. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να διατηρήσουν ένα πρωινό και ένα μεσημεριανό δρομολόγιο για να εξυπηρετείται ο κόσμος και να μην μαραζώσει η γραμμή, ακόμη δεν ξεκίνησε΄΄, σχολίασε στο protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Οδοντωτού Σιδηροδρόμου Διακοπτού – Καλαβρύτων Γιάννης Καραπαναγιώτης.

Παράλληλα, σημείωσε το γεγονός ότι μπορεί να παραμένουν δρομολόγια λεωφορείων του ΟΣΕ όμως δεν πραγματοποιούν τις στάσεις που έκαναν δρομολόγια του τρένου σε μικρότερες τοποθεσίες εξυπηρετώντας τους κατοίκους. Αναφορικά με το ενδεχόμενο η απόφαση να ελήφθη λόγω μικρής επιβατικής κίνησης, ο κ. Καραπαναγιώτης είπε πως ο Οδοντωτός παρουσίαζε σταθερά θετική κίνηση ενώ οι πληροφορίες του αναφέρουν πως και τα έξι δρομολόγια που με ανταπόκριση με το Κιάτο συνέδεαν το Αίγιο είτε με Αθήνα και Πειραιά είτε με το Αεροδρόμιο, είχαν μία σχετική κίνηση.

΄΄Μέσα στον Νοέμβριο, κάθε χρόνο, σαν Σύλλογος πραγματοποιούμε μία εκδήλωση και μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς, δραστηριότητες που φέτος λόγω του εγκλεισμού, αναβάλλονται΄΄, τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Οδοντωτού, μεταφέροντας τη δυσαρέσκεια και της τοπικής κοινωνίας του Διακοπτού για την παύση λειτουργίας του γραφικού τρένου, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τουλάχιστον αυτή η ανάπαυλα, όσο διαρκέσει, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για ασφάλεια και επιτήρηση της γραμμής ή για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr