background img
banner
banner

Ενέργειες για να… φύγουν τα ετοιμόρροπα κτίρια από το κέντρο

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ «ΞΥΠΝΗΣΕ» ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι τρομερές εικόνες από τον φονικό σεισμό που «χτύπησε» τη Σάμο και τη Σμύρνη πριν λίγες μέρες και κυρίως οι ανθρώπινες απώλειες, έχουν λυπήσει αλλά και θορυβήσει την τοπική κοινωνία, ξυπνώντας μνήμες 25 χρόνων πριν… Και μπορεί να έχουν περάσει δυόμιση δεκαετίες από τον καταστροφικό σεισμό του Αιγίου, ωστόσο κτίρια που από τότε έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, εξακολουθούν να στέκουν απειλητικά πάνω από τα κεφάλια των περαστικών…

Η αδιαφορία ιδιοκτητών και πολιτείας σε κάποιες περιπτώσεις, έχει κινητοποιήσει τον δήμο Αιγιαλείας το τελευταίο διάστημα, βάζοντας σε προτεραιότητα έργα και δράσεις που έχουν στόχο την ασφάλεια των πολιτών μέσα στην πόλη. Οι τρεις εργολαβίες εξακολουθούν να «τρέχουν» και περιλαμβάνουν κι άλλες παρεμβάσεις που αφορούν κυρίως κατεδαφίσεις επικίνδυνων κτιρίων.
Η αγωνία πολλών πολιτών που εκφράζεται τις τελευταίες μέρες για τα κτίρια… «εφιάλτες» του Αιγίου, μεταφέρθηκε από τo protionline.gr στον εντεταλμένο σύμβουλο του δήμου για Τεχνικά Έργα Βασίλη Χριστόπουλο, ο οποίος επισήμανε πως στόχος είναι να κινηθούν οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς δήμου, ώστε να κατεδαφιστούν τα εγκαταλελειμμένα επικίνδυνα κτίρια στο κέντρο της πόλης.

Άδεια κατεδάφισης για το επικίνδυνο κτίσμα της Ασ. Φωτήλα

Η αρχή, όπως φαίνεται, πρόκειται να γίνει από το ετοιμόρροπο κτίριο της οδού Ασ. Φωτήλα που αποτελεί απειλή για τους περαστικούς αλλά και για τους τεχνικούς που δουλεύουν το έργο της ανάπλασης ακριβώς αποκάτω. Διότι δεν λογίζεται αναπλασμένος δρόμος που θα αναβαθμίσει ολόκληρο το κέντρο της πόλης, έχοντας ένα κτίριο που καταρρέει μέρα με τη μέρα… ΄΄Βρισκόμαστε σε επαφή με το «Κουβέλειο» κληροδότημα που διαχειρίζεται το κτίριο της οδού Ασ. Φωτήλα και φαίνεται πως το θέμα διευθετείται αφού έχει εκδοθεί η άδεια κατεδάφισης και πολύ σύντομα θα «φύγει» το επικίνδυνο κτίσμα΄΄, τόνισε ο κ. Χριστόπουλος. Επιπλέον, από πλευράς δήμου ασκούνται πιέσεις σε ιδιοκτήτες να επιληφθούν των κτισμάτων που δεν έχουν περιθώρια… ζωής, αρκετά από τα οποία ωστόσο είναι διατηρητέα και το κόστος ανακατασκευής τους στην αρχική τους μορφή μοιάζει απαγορευτικό με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα. ΄΄Κάνουμε συστάσεις στους ιδιοκτήτες ωστόσο ο δήμος έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε κατεδάφιση ενός κτίσματος εφόσον αυτό έχει κριθεί επικίνδυνο και βέβαια τα έξοδα κατεδάφισης μπορεί να επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη΄΄, επισήμανε ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου.

Την ίδια στιγμή, κι ένα άλλο ζήτημα που έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της τοπικής κοινωνίας φαίνεται πως διευθετείται. Πρόκειται για το ετοιμόρροπο της οδού Κωνσταντινουπόλεως που είχε κλείσει την οδό εδώ και πάρα πολύ καιρό, αναγκάζοντας τους κατοίκους να κάνουν τον γύρο για να φτάσουν στα σπίτια τους… Το τελευταίο διάστημα ωστόσο, τα προστατευτικά κιγκλιδώματα της οδού έχουν απομακρυνθεί από τους κατοίκους οι οποίοι παίρνουν την ευθύνη και περνούν από το σημείο…

Σε εξέλιξη τρεις εργολαβίες

Υπενθυμίζεται ότι από τον δήμο είναι σε εξέλιξη τρεις εργολαβίες που αφορούν κατεδαφίσεις επικίνδυνων κατασκευών. Αυτή του έτους 2018 με 11.999,85 €, εργολαβία του 2019 με ανάλογο αντικείμενο ύψους 24.789,75 € καθώς και μία νέα που περιλαμβάνει κατεδαφίσεις επικίνδυνων κατασκευών στον δήμο για το έτος 2021, ύψους 24.800 €. Και οι τρεις περιλαμβάνονται στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα που φέρνει προς ψήφιση σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο η δημοτική αρχή.

Πρόταση στο «Τρίτσης» για χρηματοδότηση ελέγχων σε δημόσια και δημοτικά κτίρια

Ένα άλλο θέμα που έθιξε ο κ. Χριστόπουλος, σχετίζεται με τους ελέγχους που κρίνεται επιβεβλημένο να διενεργηθούν σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. ΄΄Προτιθέμεθα να καταθέσουμε πρόταση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για χρηματοδότηση διενέργειας πρωτοβάθμιων ελέγχων σε δημόσια και δημοτικά κτίρια, ξεκινώντας πρώτα από τα Δημοτικά Σχολεία του δήμου μας΄΄, ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως ΄΄είμαστε υποχρεωμένοι να φροντίσουμε για την ασφάλεια των συμπολιτών μας΄΄.

Αντιμετωπίζονται κενά της νομοθεσίας για τη δυνατότητα γρήγορων επεμβάσεων από τους δήμους

Εν τω μεταξύ, τηλεδιάσκεψη για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των ετοιμόρροπων κτιρίων και γενικότερα για τον τρόπο χειρισμού του ζητήματος των κτιρίων που έχουν κατασκευαστικά προβλήματα και θεωρούνται επικίνδυνα, είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Όπως κάνει γνωστό ο κ. Χριστόπουλος, ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν, ήταν μεταξύ άλλων η χρηματοδότηση των δήμων από το Δημόσιο για την κατεδάφιση των ακατάλληλων κτιρίων.
Κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν τόσο τα προβλήματα του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου για τα ετοιμόρροπα και εγκαταλελειμμένα κτίρια όσο και οι άμεσες δράσεις που πρέπει να αναληφθούν στο επιχειρησιακό πεδίο.

Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώνονται τα εξής:

Προχωρούσε ήδη και βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των επικίνδυνων και των εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Με τη ρύθμιση αυτή επικαιροποιείται το θεσμικό πλαίσιο για τα ετοιμόρροπα κτίρια (που ανάγεται στο 1929) και αντιμετωπίζονται διαχρονικά κενά της νομοθεσίας ιδίως όσον αφορά στη δυνατότητα γρήγορων επεμβάσεων για την επισκευή των εγκαταλελειμμένων κτιρίων από τους δήμους ή και άλλους φορείς, χωρίς το ιδιοκτησιακό καθεστώς να λειτουργεί απαγορευτικά. Το κόστος των επεμβάσεων θα καλύπτεται άμεσα από δημόσιους πόρους και στη συνέχεια ο φορέας της επέμβασης θα μπορεί να αναλαμβάνει τη διαχείριση και εκμετάλλευση του ακινήτου μέχρι την αποπληρωμή της δαπάνης από τους ιδιοκτήτες του κτηρίου. Η ρύθμιση θα ενταχθεί στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας.

2 Με το ίδιο σχέδιο νόμου, ενεργοποιείται μετά από δεκαετίες άγονων προσπαθειών και δικαστικών ακυρώσεων, ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμησης (ΜΣΔ), κυρίως με τον καθορισμό Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή σε κατάλληλες περιοχές της χώρας (τηρουμένων όλων των περιβαλλοντικών όρων) και με την ενεργοποίηση της Ψηφιακής Τράπεζας Γης σε συνεργασία με το ΤΕΕ. Μεταξύ άλλων, με τη μεταφορά συντελεστή δόμησης οι ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων θα μπορούν να αποζημιώνονται για την αδυναμία υλοποίησης του συνόλου του συντελεστή δόμησης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου. Αυτό θα τους δώσει τη χρηματική δυνατότητα να προβαίνουν στην συντήρηση και επισκευή του διατηρητέου κτιρίου.

3 Ξεκινάει η καταγραφή και η σήμανση των ετοιμόρροπων κτιρίων σε όλη την Ελλάδα. Η καταγραφή θα γίνει σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος που θα διαθέσει εθελοντές μηχανικούς σε όλη τη χώρα.

4 Το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα συνεργασθεί με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έτσι ώστε οι μηχανικοί να «βγουν στον δρόμο» ξεκινώντας από περιοχές προτεραιότητας.

5 Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) θα αναλάβει την ενημέρωση του κοινού και των μαθητών για τα ετοιμόρροπα κτίρια σε κάθε περιοχή.

6 Θα αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης του όλου εγχειρήματος από το Πράσινο Ταμείο, το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα εργαλεία του Δημοσίου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr