background img
banner
banner

Ευθεία απειλή για κατάρρευση της τοπικής οικονομίας…

«ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΣΙΓΟΒΡΑΖΕΙ» ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ – ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Μπορεί η περασμένη Παρασκευή, τελευταία ημέρα πριν τον καθολικό εγκλεισμό να χαρακτηρίστηκε ως «Βlack Friday» λόγω της υπερβολικά αυξημένης κατανάλωσης, το νέο lockdown ωστόσο, έπεσε σαν… βόμβα στην αγορά και οι φόβοι ότι και η τοπική οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση εκφράζονται από το σύνολο των επαγγελματιών της Αιγιάλειας. Το λιανεμπόριο υφίσταται ανεπανόρθωτο πλήγμα ενώ τα δεκάδες καταστήματα από την εστίαση και την αναψυχή… στήνονται στον τοίχο, με τους ιδιοκτήτες να επισημαίνουν ότι τα μέτρα δεν αρκούν και πως δεν αποτελούν οικονομική ασπίδα για επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται εκατοντάδες εργαζόμενοι…

Οι οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις αυτού του νέου «παγώματος» δραστηριοτήτων αποτελούν τον μεγάλο βραχνά και τα ερωτήματα που τίθενται είναι πόσο θα διαρκέσει τελικά ο δεύτερος εγκλεισμός και πόσοι από τους εμπόρους και επαγγελματίες θα αντέξουν.

Αυξήθηκε η κατανάλωση την τελευταία μέρα πριν τον εγκλεισμό

Από την Παρασκευή πάντως η Αιγιάλεια έχει δεχτεί εκατοντάδες κόσμου, κυρίως επισκέπτες από την Αθήνα, που… ήρθαν για να μείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας, με όσους υγειονομικούς κινδύνους μπορεί να εγκυμονεί αυτό για μία περιοχή που μέχρι πριν λίγες μέρες θεωρείτο σχετικά καθαρή στον covid σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας αλλά και με άλλα σημεία της Αχαΐας. Ντόπιοι και επισκέπτες κατέκλυσαν την Παρασκευή την τοπική αγορά, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι… ξεπούλησαν και τα καταστήματα τροφίμων, παρά το γεγονός ότι θα μείνουν ανοιχτά και κατά τη διάρκεια του lockdown. Η ανασφάλεια του κόσμου ωστόσο χτύπησε «κόκκινο» και οι περισσότεροι έτρεξαν να εφοδιαστούν τρόφιμα, γεγονός που δημιούργησε κυκλοφοριακό κομφούζιο στους κεντρικούς δρόμους.

΄΄Ο κόσμος νιώθει μία ανασφάλεια κι αυτό είναι εμφανές και στην κατανάλωση. Φοβάται ότι μπορεί να κλείσουν και τα καταστήματα τροφίμων όμως αυτό δεν θα γίνει αφού πρέπει να εφοδιάζεται η κοινωνία΄΄, επισήμανε στο protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Αιγιάλειας Παναγιώτης Βούλγαρης, εκφράζοντας ωστόσο προβληματισμό για τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. ΄΄Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ψυχραιμία, οι κρεοπώλες τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, παραμένουμε ανοιχτοί για τους πελάτες μας και εκφράζουμε την ελπίδα ότι γρήγορα όλη η ανθρωπότητα θα βγει από αυτή τη δύσκολη δοκιμασία΄΄, τόνισε.

Απογοήτευση στον κλάδο εστίασης- αναψυχής

Την τεράστια αγωνία και ανασφάλεια που υπάρχει στον επαγγελματικό κόσμο και σε όσους διατηρούν καταστήματα εστίασης και αναψυχής, μετά την επιβολή αναστολής λειτουργίας (με εξαίρεση τα delivery και take away), μετέφερε στo protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο αντιπρόεδρος του μεταβατικού Δ.Σ. του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Αιγιάλειας Γιάννης Σταθακόπουλος. Όπως είπε, ΄΄βρισκόμαστε ξανά, για δεύτερη φορά μέσα στο ίδιο έτος, σε δεινή κατάσταση. Φτάνουμε στο σημείο να κλείσουμε τα μαγαζιά μας σε μία περίοδο που οι επιχειρήσεις έχουν περάσει κύκλο εργασιών και που οι υποχρεώσεις τρέχουν. Τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι μία στήριξη, ωστόσο με 800 ευρώ τι θα μπορούσε να πρωτοπληρώσει κανείς. Επίσης, υπάρχει βοήθεια σε ό,τι αφορά τα ενοίκια αλλά και την αναστολή πληρωμών στο προσωπικό, το ερώτημα που τίθεται όμως είναι πότε θα μπορέσουμε να ξαναλειτουργήσουμε.

Διότι εάν παραταθεί το lockdown το μέλλον φαντάζει αβέβαιο΄΄. Ερωτηθείς αναφορικά με το πώς κύλησε το καλοκαίρι για τον κλάδο του, ο κ. Σταθακόπουλος είπε πως ειδικά για κάποια εποχικά καταστήματα, κινήθηκε καλά. Τόνισε ωστόσο ότι σε γενικές γραμμές οι τζίροι του καλοκαιριού δεν επαρκούν να καλύψουν τα κενά των δύο αναστολών λειτουργίας.

΄΄Όλοι οι συνάδελφοι βρισκόμαστε σε φάση μεγάλης ανασφάλειας και προβληματισμού. Είμαστε σε διαρκή επαφή με τον αντίστοιχο Σύλλογο της Πάτρας, ενημερωνόμαστε και ελπίζουμε αυτός ο «εφιάλτης» να τελειώσει το συντομότερο δυνατό΄΄, κατέληξε ο κ. Σταθακόπουλος.

Να σημειωθεί ότι ακόμη κι αν ανοίξουν την 1η Δεκεμβρίου τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής είναι αμφίβολο εάν θα δύνανται να ξαναδώσουν εργασία στα περίπου 30.000 άτομα που απασχολούν σε επίπεδο νομού Αχαΐας και βέβαια εάν θα έχουν και οι ίδιες οι επιχειρήσεις διάρκεια ζωής…

Φόβοι ότι η καραντίνα θα αποτελέσει την «ταφόπλακα» του εμπορίου

Τη βεβαιότητα ότι η λήξη της καραντίνας θα φέρει ένα δεύτερο κύμα λουκέτων που θα πνίξει την τοπική οικονομία, εξέφρασε στo protionline.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού, Εισαγωγικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιαλείας Λάμπης Παπαδόπουλος, χαρακτηρίζοντας το λιανεμπόριο σε τοπικό επίπεδο «καζάνι που βράζει».

΄΄Είναι άδικο να κλείνουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα στα οποία δεν έχει υπάρξει ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού. Η περιοχή μας «μετρά» ελάχιστες περιπτώσεις ανθρώπων που νόσησαν και θεωρείται ασφαλής. Όλοι οι συνάδελφοι σε τοπικό επίπεδο ήμασταν συνεπείς, τηρήσαμε τα μέτρα ασφαλείας και τώρα μας κλείνουν.

Μας υποχρεώνουν σε «λουκέτο» ακόμη κι εμάς που δεν έχουμε καταφέρει να… σηκώσουμε κεφάλι από την πρώτη αναστολή λειτουργίας της άνοιξης. Είχαμε πει πως χρειαζόμαστε τουλάχιστον 18 μήνες για να συνέλθουμε.

Η τωρινή καραντίνα είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει την «ταφόπλακα» μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην περιοχή αφού οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα οριστικών λουκέτων πανελλαδικά. Η κατάσταση είναι απογοητευτική και όλοι οι συνάδελφοι είμαστε εξαγριωμένοι με τις αποφάσεις της κυβέρνησης να διατηρεί ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ στα οποία μπορεί να βρει κανείς και εμπορικά βιομηχανικά είδη, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό΄΄, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ανέφερε ακόμη πως όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους γι’ αυτή την απόφαση, συμπεριλαμβανομένων και των βουλευτών του νομού. ΄΄Η κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει, μας αναγκάζει να πιέσουμε ώστε να στηριχτούμε για να μην καταρρεύσουμε΄΄, κατέληξε.

Π.Α.Ε.Κ.: «ΨωνίΖουμε στα μικρά καταστήματα λιανικής της περιοχής μας»

Μήνυμα στήριξης στην τοπική οικονομία στέλνει η Παναιγιάλεια Ανεξάρτητη Επιμελητηριακή Κίνηση, επισημαίνοντας: ΄΄Αγαπητοί Καταναλωτές και Συμπολίτες μας, αυτές τις δύσκολες ώρες για όλους μας, ΨωνίΖουμε στα μικρά καταστήματα λιανικής της περιοχής μας, με ποιότητα και ποικιλία προϊόντων και σε προσιτές τιμές!

Στη σκιά του δεύτερου Lockdown δεν ξεχνάμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιανικής της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής της Αιγιάλειας που παραμένουν Ανοιχτές!
Γιατί να ψωνίσουμε στα μικρά καταστήματα λιανικής; Γιατί δεν συνωστιζόμαστε! Γιατί δεν περιμένουμε σε ουρές! Γιατί είναι ανοιχτά όλες τις ώρες! Γιατί είναι οι διπλανοί μας άνθρωποι! Γιατί με ένα τηλέφωνο τα ψώνια έρχονται στο σπίτι μας! ΨωνίΖΩ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις! ΣτηρίΖΩ Αιγιάλεια!΄΄.

Ένωση Περιπτερούχων  – Παντοπωλείων Αιγιαλείας: «Τα περίπτερα μπορούν να λειτουργήσουν όλο το 24ωρο»

Με ανακοίνωσή της, η Ένωση Περιπτερούχων – Παντοπωλείων Αιγιαλείας ενημερώνει τα μέλη της ως εξής: ΄΄Αγαπητοί Συνάδελφοι και Καταναλωτές από σήμερα που αρχίζει το δεύτερο Lockdown οι επιχειρήσεις μας (Καπνοπωλεία, Περίπτερα, Παντοπωλεία, Μίνι Μάρκετ, Ψιλικά) συνεχίζουν να λειτουργούν απρόσκοπτα με το χειμερινό ωράριο λειτουργίας.
Η μόνη διαφορά είναι ότι μόνο τα περίπτερα δύνανται να λειτουργήσουν όλο το 24ωρο εφόσον το επιθυμεί ο κάθε συνάδελφος Περιπτερούχος. Μένουμε ασφαλείς με χρήση μάσκας, χρήση αντισηπτικού, πλύσιμο χεριών και τις ισχύουσες ανά κατάστημα αποστάσεις πωλητών και καταναλωτών΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr