background img
banner
banner

Η Αιγιάλεια υπογράφει τα κρασιά της!

-Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΙΑΣ Φιλόλογος- Δημοσιογράφος-

Σε μια εποχή εγκλεισμού, μιζέριας και γενικότερης θλίψης, νομίζω ότι πρέπει ως τοπική κοινωνία να αναζητήσουμε τις θετικές προοπτικές και να χτίσουμε βάσεις υποστήριξης για το μέλλον. Και γίνομαι πιο σαφής. Μια τέτοια βάση, η οποία εξελίσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας, είναι αναμφίβολα η οινοποιία. Διάσπαρτες είναι οι μονάδες που επεξεργάζονται το σταφύλι σε όλη την Αιγιάλεια, παράγοντας ένα πολύ αξιόλογο κρασί. Ίσως η μεγαλύτερη ποσότητα από αυτά τα κρασιά εξάγεται στο εξωτερικό, συνεισφέροντας συνάλλαγμα, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας. Έχει άραγε η Αιγιάλεια τις δυνατότητες ως αμπελουργική ζώνη να καθιερωθεί ανάμεσα στις καλύτερες στην Ελλάδα και να φτάσει ακόμα πιο ψηλά;

Αναζητώντας, εκ φύσεως, τη θετική πλευρά των πραγμάτων, συζήτησα με οινοποιούς της περιοχής μας κι έμαθα βασικά πράγματα που αγνοούσα. Τα τελευταία 30 χρόνια η τοπική ποικιλία ροδίτης πρωταγωνιστεί σε πανελλήνια κλίμακα και όχι μόνο. Ειδικά ο κόκκινος ορεινός ροδίτης έχει σπουδαία ποιοτικά χαρακτηριστικά και καθιερώνεται ως μια από τις καλύτερες ποικιλίες στην Ελλάδα. Στοιχείο πραγματικά εντυπωσιακό, αν αναλογιστεί κάποιος ότι αυτή την αξιολόγηση την κάνουν ειδικοί γευσιγνώστες.

Και δεν είναι τυχαίο που πολλοί οινοποιοί απ’ όλη την Ελλάδα έρχονται και αγοράζουν διάφορες ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται στην περιοχή μας. Το κέντρο βάρους ενός μεγάλου και παραγωγικού Νομού όπως είναι η Αχαΐα, έχει γείρει υπέρ της Αιγιάλειας. Την ανάπτυξη αυτή βοηθούν πάρα πολύ οι εξαιρετικές γεωλογικές και κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν εδώ. Έτσι ο τοπικός χαρακτήρας και η εξαιρετική ποικιλία ροδίτης αναδεικνύουν την Αιγιάλεια σε πρωταγωνιστή που ξεπερνάει τα ελληνικά όρια.

Όπως μου εξήγησαν οι ειδικοί στο κρασί, η φετινή σοδειά είναι και μεγάλη αλλά και ποιοτική. Κοντά στα Χριστούγεννα θα μπορούμε να γευτούμε το αρωματικό και φρέσκο κρασί μας, την ώρα όμως που και το παλαιωμένο έχει τη δική του ξεχωριστή αξία. Μπορεί η τοπική παραγωγή να μην είναι τεράστια σε ποσότητα, είναι όμως πολύ αξιόλογη και έχει πλέον καθιερωθεί στη συνείδηση όσων αγαπούν το καλό κρασί. Αυτό άλλωστε φάνηκε καθαρά τα τελευταία χρόνια με την πολύ πετυχημένη διοργάνωση των «Οινοξενείων». Το τοπικό κρασί σε συνδυασμό με την ντόπια κουζίνα και τον πολιτισμό δημιουργούν ένα ασυναγώνιστο τρίπτυχο. Η Αιγιάλεια βγήκε από το καβούκι της και με υψηλές προδιαγραφές διεκδικεί μια κορυφαία θέση στον οινολογικό χάρτη.
Τα κρασιά που παράγονται εδώ, από όλες τις μονάδες, είναι πολύ αξιόλογα και καταλήγουν σε κάθε γωνιά σχεδόν του πλανήτη!

Πώς να μην είμαστε περήφανοι λοιπόν για την τοπική μας παραγωγή; Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι ο κλάδος της οινοποιίας είναι για την περιοχή μας ο πιο αναπτυσσόμενος και ο πιο προσοδοφόρος. Το καλό κρασί από την περιοχή μας συνοδεύει ευχάριστες στιγμές Ελλήνων αλλά και ξένων. Με μοχλό τα «Οινοξένεια» και με τη στήριξη όλων η Αιγιάλεια δικαιούται ακόμα περισσότερα θετικά αποτελέσματα στο κομμάτι της οινοποιίας. Η σταφίδα μας έχει καθιερωθεί, όχι τυχαία, ως η καλύτερη παγκοσμίως. Μήπως ήρθε και η ώρα του σταφυλιού μας; Ο δρόμος άνοιξε διάπλατα από τους ικανότατους παραγωγούς και οινοποιούς μας. Και μας καλεί να τον διαβούμε.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr