background img
banner
banner

Η μισή λαϊκή λείπει και η άλλη μισή στενάζει…

ΜΕΙΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ – Ο ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ «ΕΚΑΨΕ» ΤΟΥΣ ΤΖΙΡΟΥΣ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ

Ενώ κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου η κατάσταση είχε δείξει σημάδια βελτίωσης και η λαϊκή αγορά κινήθηκε σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα για τα δεδομένα της εποχής, οι τελευταίες εβδομάδες κρίνονται εντελώς… “αποκαρδιωτικές”. Και αυτό, είναι κοινώς αποδεκτό και από τους επαγγελματίες αλλά και από τους αγοραστές. Ίσως ο κόσμος έχει φοβηθεί πιο πολύ από ποτέ την έξαρση της πανδημίας, αυτές τις μέρες. Ίσως πάλι η οικονομική του δυνατότητα να έχει μειωθεί τόσο που δεν μπορεί να είναι πια… όπως ήταν.

Τήρηση των μέτρων ασφαλείας

Οι Αιγιαλείς που προτιμούν την υπαίθρια λαϊκή αγορά κάθε Σάββατο, ακολουθούν τα υγειονομικά μέτρα και τηρούν τις αποστάσεις κατά ποσοστό τουλάχιστον 95%. Οι καταναλωτές φορούν τις υποχρεωτικές μάσκες και ναι… σέβονται τα επιβαλλόμενα κυβερνητικά μέτρα. Οι έλεγχοι της αστυνομίας είναι συνεχόμενοι και εντατικοί και όλοι οι πάγκοι διαθέτουν τις νόμιμες άδειες λειτουργίας, πληρούν τις προϋποθέσεις που επιβάλει η εποχή. Αλλά αυτό, δεν αρκεί. Οι οικονομικές επιπτώσεις του covid-19 φαίνονται ήδη και πρακτικά: Το πρωινό του Σαββάτου που πέρασε ήταν ίσως το χειρότερο των τελευταίων ετών από πλευράς αγοραστικού κοινού. Η μισή λαϊκή έλλειπε (ένδυση και βιομηχανικά προϊόντα πάσης φύσεως) και η υπόλοιπη μισή ¨στέναζε¨. Οι λιγοστοί αγοραστές που προτίμησαν την προμήθεια των αγαθών τους από τα μικροκαταστήματα, δεν αρκούσαν επουδενί για να ¨στηρίξουν¨ και να καλυτερεύσουν την κατάσταση.

Λιγοστή η πελατεία και επιφυλακτικός ο κόσμος

Ο πρόεδρος των παραγωγών στην υπαίθρια αγορά, Θεόδωρος Μαντζουράνης, μιλώντας στo protionline.gr για την απελπιστική αυτή εικόνα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η σημερινή ημέρα κρίνεται κακή. Αυτή την στιγμή οι επαγγελματίες της λαϊκής αγοράς βρισκόμαστε “εκ περιτροπής”. Δεν πηγαίνουμε όλοι, γιατί έτσι προβλέπει η κυβερνητική οδηγία. Η κίνηση όσο πάει μειώνεται όλο και περισσότερο. Όλος ο κόσμος διανύει μια πολύ δύσκολη περίοδο… με αρκετή οικονομική και κοινωνική πίεση. Η εικόνα της αγοράς ήταν αποκαρδιωτική: Λιγοστή πελατεία και πολύ επιφυλακτικοί οι πελάτες, σε γενικό πλαίσιο. Βάσει του νόμου οι επιχειρηματίες της ένδυσης και των λοιπών συναφών αγαθών έχουν σταματήσει και δεν έρχονται» τονίζει προβληματισμένος ο πρόεδρος.

27 πάγκοι σε λειτουργία αντί για 39

Συνεχίζοντας ο κ. Μαντζουράνης, να εξιστορεί την ¨αγωνία¨ του για το πού θα καταλήξει όλο αυτό… τονίζει: «Ο κενός χώρος από τα καταστήματα που δεν λειτουργούν, θα έδινε την δυνατότητα στους υπόλοιπους υπαίθριους μικροπωλητές να μπορέσουμε να είμαστε άπαντες, όσοι εμπορευόμαστε τα οπωροκηπευτικά. Να είναι δηλαδή και οι 39 συνολικά πωλητές. Όμως αυτό δεν συνέβη δυστυχώς. Ήταν μόνο 27 πάγκοι σε λειτουργία. Αυτό, όπως ο καθένας καταλαβαίνει… είναι σοβαρό ζήτημα. Θα μπορούσαν να είναι όλοι οι επαγγελματίες, έτσι ώστε να μην αναγκάζονται κάποιοι να χάνουν το μεροκάματο τους. Όλοι έχουν οικογένειες να ζήσουν. Τα έξοδα τρέχουν και κανένας δεν έχει την ¨πολυτέλεια¨ για τέτοιες “χασούρες”. Ο κόσμος είναι παγωμένος, αντιμετωπίζει ήδη μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Δεν ξέρω πως μπορεί να αλλάξει ή που θα οδηγήσει αυτό… Κάθε βδομάδα που περνάει τα πράγματα δυσκολεύουν» λέει ο επί δεκαετίες, υπαίθριος έμπορος κηπευτικών.

Άνευ προηγουμένου η κάμψη βδομάδα με την βδομάδα

Να υπενθυμιστεί ότι η λαϊκή αγορά του Αιγίου, από τις 10 Οκτωβρίου και έπειτα, λειτουργεί με την συμμετοχή του 50% ανά κατηγορία πωλητών, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά τις ρυθμίσεις λειτουργίας των λαϊκών αγορών στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας. Η νεολαία και γενικά οι πιο νέοι άνθρωποι, δεν ήταν ποτέ ¨πελάτες¨ της υπαίθρου. Όλες οι λαϊκές αγορές στηρίζονται στις μεγαλύτερες ηλικίες των ανθρώπων. Όταν λοιπόν η επιδημία “απειλεί” διπλάσια αυτήν την μεγαλύτερη γενιά, είναι λογικό αυτοί να φοβούνται και μοιραία… να απέχουν. Και αυτό έχει αρνητικό αποτέλεσμα και στην λαϊκή αγορά του Αιγίου. Η κατάσταση παρουσιάζει μια άνευ προηγουμένου κάμψη, βδομάδα με την βδομάδα. Ίσως σε άλλες πόλεις πιο μεγάλες πληθυσμιακά, οι υπαίθριες αγορές να ευνοούνται αυτήν την εποχή, καθώς λειτουργούν πιο συχνά. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την αγορά του Αιγίου. Αυτό είναι που δημιουργεί ανασφάλεια και γεμίζει με ανησυχία τον κόσμο της Αιγιάλειας.

Δεν προβλέφθηκε από το κράτος να “απλωθεί” η κάθε μονάδα πώλησης αγαθών

Οι επαγγελματίες που μπορούσαν ¨θεωρητικά¨ μετά την τροποποίηση του νόμου να βρίσκονται άπαντες, αφού υπάρχει διαθέσιμος χώρος ώστε να στήσουν τους πάγκους τους, νόμιμα και με τις σωστές αποστάσεις. Όμως δεν συμβαίνει αυτό. Αφού οι επαγγελματίες των ειδών ένδυσης και λοιπών βιομηχανικών προϊόντων… λείπουν, όμως δεν προβλέφθηκε από το κράτος να ¨μοιραστεί¨ και να “απλωθεί” η κάθε μονάδα πώλησης. Είναι κρίμα, να χάνουν κάποιοι άνθρωποι το μεροκάματό τους. Και όπως επισημαίνει ο Θ. Μαντζουράνης «δεν μας αξίζει… να περιμένουμε από την πολιτεία ένα επίδομα των 500 ευρώ σαν βοήθημα, την στιγμή που μπορούμε να δουλεύουμε ακόμα όλοι όσοι νόμιμα μπορούμε. Ο δήμος θα μπορούσε να πιέσει, με παρέμβασή του να αλλάξει η εικόνα αυτή. Δεν θέλουμε να ¨επαιτούμε¨ από την Πολιτεία να νόμιμα… απαιτούμε μια νέα ρύθμιση. Βοηθώντας μας οι δήμοι, με κάθε τρόπο».

Οι άνθρωποι του μόχθου είναι η ρίζα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στην Αιγιάλεια. Τουλάχιστον αυτοί, ας δουλεύουν όντως… αφού νόμιμα ακόμα το μπορούν.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr