background img
banner
banner

Καθυστερούν τα εμβόλια της γρίπης

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΣΤO PROTIONLINE.GR Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Οι κατασκευαστές εμβολίων κατά της γρίπης, σύμφωνα με τις επιστήμες ανακοινώσεις, παρήγαγαν έναν αριθμό – ρεκόρ δόσεων, με το υπουργείο να ελπίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα ¨ξαλαφρώσει¨ από αρρώστους τα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Την ώρα που κάθε γωνιά της χώρας ζει μια αναζωπύρωση της επιδημίας Covid-19, σε τοπικό επίπεδο και ενώ κρίνεται αυξημένη η ζήτηση για το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, ορισμένοι Αιγιαλείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δεν έχουν καταφέρει να το προμηθευτούν ακόμα και παρατηρείται μια μικρή καθυστέρηση.

Λίγα λόγια για την γρίπη και τι ισχύει για την Αιγιάλεια

Η εποχική γρίπη είναι νόσος του αναπνευστικού συστήματος που μπορεί να προκαλέσει από μιας ήπιας μορφής κατάσταση, έως και βαριά περιστατικά υψηλής επικινδυνότητας. Τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι αλλά και οι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως πνευμονοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης κ.λπ… κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από περαιτέρω επιπλοκές, λόγω του ιού. Το εμβόλιο σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αιγιαλείας, πρέπει γίνεται σε συγκεκριμένο χρόνο καθώς η διάρκειά του, έχει υπολογιστεί πως ¨ισχύει¨ και προστατεύει όντως τον εκάστοτε οργανισμό, σε διάστημα τεσσάρων ή πέντε μηνών το πολύ. Προσφέρει με μεγάλη πιστότητα, την ¨απάντηση¨ στον ιό της γρίπης και θωρακίζει αξιόπιστα τον οργανισμό, καθώς δημιουργεί αντισώματα. Στην Αιγιάλεια το εμβόλιο συνταγογραφείται από τις αρχές Νοεμβρίου, ώστε αυτό να ¨διαρκέσει¨ μέχρι την περίοδο που ξεκινά η άνοιξη. Η έξαρση έχει υπολογιστεί ότι είναι περί του διαστήματος του πρώτου δεκαπενθήμερου του Ιανουαρίου.

Σωτήρης Κοίλιας: «Δεν έχουμε έως τώρα κάποιο περιστατικό στην Αιγιάλεια»

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σωτήρης Κοίλιας, ερωτώμενος από το protionline.gr για το θέμα της έξαρσης της γρίπης και το ποια είναι η εικόνα που υπάρχει σε τοπικό επίπεδο, τονίζει: «Αυτή την στιγμή δεν έχουμε περιστατικά. Αυτή την ενημέρωση έχω και αυτή την ¨εικόνα¨ παρουσιάζει τώρα η Αιγιάλεια. Για να γίνει διαπιστευμένη διάγνωση του ιού της γρίπης, συνήθως γίνεται μόνο σε νοσηλευόμενους σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Το υπουργείο, καταγράφει την ¨κλίμακα¨ της νόσου από τα περιστατικά στις μονάδες της εντατικής. Σύμφωνα με αυτό, δεν έχουμε έως τώρα κάποιο περιστατικό στην Αιγιάλεια και δεν έχει αναφερθεί κάτι τέτοιο. Βεβαίως, υπάρχουν και τα τεστ που είναι και αξιόπιστα και που δείχνουν αν κάποιος έχει προσβληθεί από τον συγκεκριμένο ιό» αναφέρει ο γνωστός παθολόγος και συμπληρώνει «εμπειρικά, θα συμβούλευα όλους τους Αιγιαλείς που είναι άνω των 60 ετών ή έχουν κάποιο βεβαρημένο ιστορικό με χρόνια νοσήματα, να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο. Αυτή είναι και η μοναδική ¨πόρτα¨ θωράκισης του οργανισμού».

Οι εισαγωγές του εμβολίου δεν καλύπτουν την ζήτηση στην Αιγιάλεια

Η καθυστέρηση που υπήρξε στον εφοδιασμό των φαρμακείων της περιοχής για το αντιγριπικό εμβόλιο, οφείλεται στις εισαγωγές που γίνονται και που έχουν αναλάβει τρεις συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρίες. Αυτά τα σκευάσματα είναι παρεμφερή μεταξύ τους και όλα έχουν την ανάλογη έγκριση του ΕΟΦ, ώστε να χορηγούνται σε ευρεία κλίμακα. Τα εμβόλια δεν έχουν διαφορές στην μάρκα που συνταγογραφεί ο κάθε γιατρός, γιατί έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα. Οι εισαγωγές των τριών εταιριών όμως, δεν καλύπτουν την ζήτηση που υπάρχει σε ολόκληρη την Αιγιάλεια, καθώς πλήθος επιπλέον κόσμου έχει ενδιαφερθεί να εμβολιαστεί – κατά πολύ περισσότερο από την περσινή χρονιά – κυρίως λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού και της ¨σύγχυσης¨ που υπάρχει μεταξύ των δύο ιών.

«Ελλιπή τα μέτρα στο θέμα της παιδείας και της υγείας από την κυβέρνηση»

Αναφορικά με την επιβολή του εκ νέου υποχρεωτικού εγκλεισμού και το πόσο υποχρεωτικό ήταν να γίνει, ο έμπειρος γιατρός κ. Κοίλιας, τονίζει: «Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν, θεωρώ πως ήταν μια αναπόφευκτη λύση. Βλέπουμε πως υπάρχει μια ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού αυτό το διάστημα και ίσως να ήταν η μοναδική ¨γρήγορη¨ και εγγυημένη λύση. Αρχές Αυγούστου μιλούσαμε για 10 εισαγωγές στις ΜΕΘ για κορωνοϊό και τώρα έχουμε μπροστά μας το φάσμα των 200 ατόμων. Αν συνεχιστεί αυτός ο ραγδαίος ρυθμός, οι κλίνες των εντατικών δεν επαρκούν επουδενί. Η πολιτεία και η κυβέρνηση θα έπρεπε αυτό να το έχει φροντίσει από τον Μάρτιο. Στα ευαίσθητα κομμάτια της παιδείας και της υγείας θα έπρεπε να έχουν παρθεί τέτοια ανάλογα μέτρα, ώστε να προετοιμαστούν για το θέμα του ιού και όχι απλά να το αντιμετωπίσουν… όταν θα έρθει. Υπάρχει τρομερή έλλειψη προσωπικού και αυτά που λέγονται για μαζικές προσλήψεις ατόμων δεν είναι αληθή. Με συμβάσεις τριών μηνών και με τετράωρες συμβάσεις… το πρόβλημα δεν λύνεται. Κανένας ιατρός, νοσηλευτής ή διαφόρων ειδικοτήτων επιστήμονας δεν θέλει μια εργασία που δεν έχει συνέπεια και συνέχεια».

«Με την ¨παρτίδα¨ που περιμένουμε θα καταφέρουμε  να εμβολιαστούν όλοι»

Από την πλευρά του ο Γιώργος Σπηλιόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Αιγιάλειας, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έχουμε προχωρήσει και έχουμε εμβολιάσει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της Αιγιάλειας. Δόθηκε προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες και σε ανθρώπους άνω των 65 ετών. Υπάρχει βεβαίως, μια κάποια… σύγχυση από τον κόσμο. Από τα εμβόλια που έχουμε υπολογίσει ότι χρειάζονται συνολικά, βγήκαμε λίγο ¨εκτός¨ λόγω της αυξημένης ζήτησης, ειδικά για φέτος. Υπάρχει μια ¨δόση¨ εμβολίων που είναι ακόμα να παραλάβουμε και να διοχετεύσουμε, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Όλα τα φαρμακεία στην περιοχή έχουν εμβολιάσει ήδη αρκετό κόσμο και θεωρώ πως με την τελευταία αυτή ¨παρτίδα¨ που περιμένουμε, θα καταφέρουμε τελικά να εμβολιαστούν και όλοι οι υπόλοιποι, που δεν μπόρεσαν μέχρι τώρα».

Η παραπληροφόρηση… ¨σκοτώνει¨

Οι Αιγιαλείς καλούνται να τηρούν τις απλές οδηγίες του υπουργείου Υγείας και τα υγειονομικά μέτρα εναντίον της επιδημίας, αλλά πάνω από όλα… να οπλιστούν με υπομονή. Οι πολύπλοκες διαδικασίες και οι “θεωρίες συνομωσίας” ή ο φόβος που “γεννάει” η σχολαστικότητα περισσότερο από όσο χρειάζεται, δεν ωφελούν. Υπάρχουν διάφορες απόψεις, είτε από ειδικούς είτε όχι… Η πολυφωνία αυτή, ίσως τελικά να είναι αυτή που μπερδεύει τον κόσμο. Το σημαντικό είναι να ακολουθούμε τις απλές και κατανοητές οδηγίες που ανακοινώνονται και όχι τις κάθε είδους facebooκικές ανακρίβειες.

«Πρέπει να φανούμε δυνατοί και να κάνουμε υπομονή»

Καταλήγοντας ο πρόεδρος κ. Σπηλιόπουλος, επισημαίνει στo protionline.gr για το lock down και τις ελλείψεις αντιγριπικών εμβολίων: «Υπάρχει κάποια μικρή μερίδα κόσμου που δεν είχαμε προϋπολογίσει και άξαφνα εμφανίστηκαν καινούριες ανάγκες. Είμαστε στην διαδικασία να καλύψουμε και αυτές τις έξτρα ανάγκες εμβολίων που υπάρχουν. Η ανάγκη, είναι αυξημένη καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αντί να μειώνονται… αυξάνονται και αυτό ανησυχεί τον κόσμο, δικαιολογημένα. Κατανοητό είναι για ποιον λόγο η κυβέρνηση προχώρησε στην απόφαση ενός lock down και προφανώς ¨μιμήθηκε¨ τις αποφάσεις των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε που έχουν την ίδια και περισσότερη έξαρση σε κρούσματα. Πρέπει να φανούμε όλοι δυνατοί και να κάνουμε υπομονή, να περάσει και αυτό το στάδιο. Αυτό που πρέπει να αποφευχθεί είναι να συμπέσουν όλα μαζί, δηλαδή ο ιός του κορωνοϊού, οι εποχιακές γρίπες και η έξαρση στα πνευμονικά νοσήματα που συνήθως υπάρχουν την τριμηνία από Νοέμβριο μέχρι Γενάρη. Ελπίζω να καταφέρουμε να βγούμε αλώβητοι από αυτή την ταλαιπωρία και σύντομα να βγούμε δυνατοί και χωρίς απώλειες».
Οι ¨θεωρίες συνομωσίας¨ που έχουν προβληθεί το τελευταίο διάστημα, ίσως τελικά να μην ευσταθούν και πάρα πολύ… Ο πλανήτης δοκιμάζεται έντονα από έναν επικίνδυνο ιό που προσβάλλει πολλές ομάδες ανθρώπων. Ναι, οι πολλοί… είναι εκείνοι που θα τα καταφέρουν τελικά, ευτυχώς. Όμως για τους υπόλοιπους λίγους… καλούμαστε όλοι να παλέψουμε και να νικήσουμε την επιδημία, που άλλαξε την καθημερινότητα και την ζωή μας. Και αυτό οφείλουμε να κάνουμε.

Οι θέσεις των Ιατρικών Συλλόγων για την  αντιμετώπιση  του κορωνοϊού

Όπως έγινε γνωστό από τον Ιατρικό Σύλλογο Αιγίου, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την αντιμετώπιση της επιδημίας COVID-19, την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων. Κατά την συζήτηση οι πρόεδροι έκαναν αποτίμηση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα και κατέληξαν στα εξής:

1) Να στηρίξουν τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί για 3 εβδομάδες, παρά τις όποιες επιμέρους επιφυλάξεις.

2) Να συμβάλουν στην ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης με αποτελεσματικές παρεμβάσεις, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα υγείας και πάντοτε σε συνεννόηση με τα θεσμοθετημένα όργανα των ιατρών.

3) Διαπιστώνεται καθυστέρηση και ανεπάρκειες του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τον σχεδιασμό και την ετοιμότητα λειτουργίας του συστήματος υγείας, τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.

4) Διαπιστώνεται εμφανή υποβάθμιση του διακριτού ρόλου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των Ιατρικών Συλλόγων, δηλαδή των θεσμοθετημένων συμβούλων της πολιτείας σε θέματα δημόσιας υγείας και ασφαλιστικού συστήματος.

5) Απαιτείται η άμεση έναρξη ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ της πολιτείας και του Π.Ι.Σ. για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr