background img
banner
banner

Κατατίθεται η πρόταση για την αναβάθμιση της Αλυκής

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ανοίγει ο… δρόμος για την κατάθεση της πρότασης για την εκτέλεση του έργου «Ήπιες παρεμβάσεις για την τουριστική αναβάθμιση, παρακολούθηση και ανάδειξη της βιοποικιλότητας της λιμνοθάλασσας Αλυκής Αιγίου του Δήμου Αιγιαλείας (Natura 2000/ GR 2320006) μέσω του Προγράμματος LEADER ΑΛΙΕΙΑ & ΘΑΛΑΣΣΑ 2014-2020», μετά την ομόφωνη απόφαση που έλαβε την περασμένη εβδομάδα η Οικονομική Επιτροπή του δήμου.

Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό από το protionline.gr, ο δήμος Αιγιαλείας θα υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης στο ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CLLD/LEADER ΑΧΑΪΑΣ, για την ανάδειξη της λιμνοθάλασσας της Αλυκής Αιγίου.

Η αξία της εν λόγω περιοχής είναι αδιαμφισβήτητη και ο σχεδιασμός και η οργάνωση της συγκεκριμένης παρέμβασης στηρίχτηκε στις γενικές αρχές σχεδιασμού διαδρομών ερμηνείας περιβάλλοντος και παρεμβάσεων εντός προστατευόμενων περιοχών.

Στόχος είναι οι παρεμβάσεις να μην οδηγούν σε επιβάρυνση των προστατευόμενων στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά στην παρακολούθηση, την προστασία και την ανάδειξή του.
Επιπλέον, μέσω του Προγράμματος θα αναδειχθούν τα βασικότερα σημεία ενδιαφέροντος για τη Φύση και τον Πολιτισμό και θα ολοκληρωθεί με τον τρόπο αυτό η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου του Αιγίου περιλαμβάνοντας μια διαδρομή μήκους 3 χιλιομέτρων, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το προσκύνημα της Παναγίας της Τρυπητής, τον εμπορικό λιμένα, τις παλιές σταφιδαποθήκες, τις 12 βρύσες και τον Πλάτανο του Παυσανία, τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό και να οδηγηθεί σε λίγα λεπτά στον υγρότοπο της Αλυκής.

Η ανάδειξη της περιοχής θα συμβάλει στην ήπια τουριστική ανάπτυξη

Τέλος, μέσω του προγράμματος για πρώτη φορά η Αλυκή Αιγίου θα μπορέσει να αποκτήσει υπερσύγχρονο εξοπλισμό για την παρακολούθηση των βιοτικών αβιοτικών παραμέτρων και θα έχει χρονοσειρά δεδομένων που θα επιτρέπει στο επιστημονικό προσωπικό να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα για την ποιοτική κατάσταση της λιμνοθάλασσας.

Εξάλλου, η κλιματική αλλαγή απειλεί τα υδάτινα οικοσυστήματα και ο Δήμος Αιγιαλείας με την αριθ. 111/2020 (ΑΔΑ ΩΦ6ΥΩ6Χ-Γ9Φ) Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει υπογράψει το ψήφισμα για κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση κλιματικής και περιβαλλοντικής έκτακτης ανάγκης.

Οι δράσεις αυτές επιπλέον θα συνδράμουν στη δημιουργία δικτύου συνεργασίας με Πανεπιστημιακά ιδρύματα, τη διοργάνωση θερινών σχολείων και ανάδειξης της οικολογικής και επιστημονικής αξίας του οικοσυστήματος.

Έχει αποδειχθεί ότι η προστασία και η ανάδειξη των φυσικών περιοχών συμβάλλει στην ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής που θα τονώσει οικονομικά την τοπική οικονομία και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr