background img
banner
banner

Λογοτεχνική διάκριση σε διαγωνισμό για την Ευγενία Τριανταφυλλοπούλου

Η 17ΧΡΟΝΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΚΡΑΤΑΣ ΑΠΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ 

Οι λαϊκές παροιμίες που σοφίζεται και χρησιμοποιεί ο λαός πολλές φορές, έχουν δίκιο… Αυτό συμβαίνει και με την περίπτωση της μαθήτριας Ευγενίας Τριανταφυλλοπούλου:
¨Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται¨ και για την νεαρή ταλαντούχα από την Ακράτα, αυτό φάνηκε από πολύ νωρίς. Ήδη ¨μετράει¨ δύο συμμετοχές σε δύο γνωστούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς με ισάριθμες διακρίσεις και μια αστείρευτη έμπνευση, που όπως δείχνει… ούτε τυχαία είναι και ούτε πρόκειται να σβήσει εύκολα από μέσα της. Γιατί αυτό αγαπάει!

Για την Ευγενία όλα ξεκίνησαν το 2018, όταν μετέχοντας σε έναν λογοτεχνικό διαγωνισμό που διοργάνωσε το Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου, αποσπά το πρώτο βραβείο πανελλαδικά, γράφοντας ένα θεατρικό μονόπρακτο που είχε σαν κεντρικό ήρωά του έναν έφηβο μετανάστη, που αποδόθηκε από την δημιουργό σε στυλ μονολόγων. Η δεύτερη και πρόσφατη διάκριση, είναι η κατάκτηση του τρίτου βραβείου που διοργάνωσε διαδικτυακά ο Λογοτεχνικός Οργανισμός ¨Κέφαλος¨, περιοδικού που εδρεύει στα Ιόνια νησιά, γράφοντας ένα μικρό διήγημα – δοκίμιο με θέμα τα ναρκωτικά, τους νέους και την σύγχρονη αντίληψη της κοινωνικής ζωής και κουλτούρας, μέσα από τη μάστιγα.

Η ¨εσωτερική¨ ανάγκη της για δημιουργία που εξωτερικεύτηκε με διάκριση

Η ίδια, μιλά στο protionline.gr για το πώς ξεκινά αυτό το ταξίδι στην λογοτεχνία και τα… ¨κατορθώματά¨ της… μέχρι στιγμής: «Ήξερα πως γράφω καλά. Πολλές φορές μου έλεγαν πως είμαι καλή σε αυτό που κάνω και ότι μπορούσα να γράψω ωραία κείμενα. Ήμουν καλή και στην έκθεση, είχα μια διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων, μια διαφορετική ¨λογική¨ στην γραφή μου αλλά και την έμπνευση. Η συμμετοχή μου και η επιτυχία σε εκείνον τον πρώτο διαγωνισμό του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου, με ώθησε να συνεχίσω τις προσπάθειές μου και να εντείνω την εσωτερική μου ανάγκη για δημιουργία», αναφέρει η 17χρονη μαθήτρια και συμπληρώνει: «Το να γράφω είναι μια διαδικασία που με χαλαρώνει. Με γεμίζει εσωτερικά το να αποτυπώνω τα συναισθήματα που νιώθω στο χαρτί. Διευρύνει τον ψυχικό μου κόσμο να καταγράφω πραγματικές ιστορίες ή δικές μου μυθοπλασίες, φτιάχνοντας μικρές ιστορίες, που στηρίζονται είτε σε αληθινά γεγονότα, είτε σε ¨φανταστικά¨ πρόσωπα ή καταστάσεις. Το θέμα των ναρκωτικών είναι ένα ζήτημα που και συγκινεί και ευαισθητοποιεί τον κόσμο. Όταν το διάβασαν άνθρωποι του περίγυρού μου την προσπάθεια, είπαν πως δεν πρέπει το αφήσω ανεκμετάλλευτο. Και αυτό έκανα».

Στόχος της είναι να ευαισθητοποιεί την συνείδηση των αναγνωστών

Η νεαρή δημιουργός εμπνεύστηκε το εν λόγω έργο κατά την διάρκεια της περσινής καραντίνας του κορωνοϊού. Η διάκρισή της στην μαθητική κατηγορία κειμένων ήταν λίγο – πολύ… αναμενόμενη. Να σημειωθεί, ότι στον ίδιο διαγωνισμό πήρε μέρος και ο καθηγητής της Ευγενίας Τριανταφυλλοπούλου, ο γνωστός ποιητής Πάνος Κουμπούρας από την Ακράτα, ο οποίος απέσπασε διακρίσεις στον ίδιο λογοτεχνικό διαγωνισμό στην κατηγορία της ποίησης. Η νεαρή μαθήτρια, που είναι αρκετά ¨προσγειωμένη¨ ως χαρακτήρας, έχει σκοπό να συνεχίσει να ευαισθητοποιεί την συνείδηση των αναγνωστών της με ¨θέματα¨ που απασχολούν και καταγράφουν την σύγχρονη ζωή και ¨ξεπηδούν¨ από την νέα ελληνική πραγματικότητα και τα ζητήματα της κοινωνίας που απασχολούν τους νέους ανθρώπους.

«Είναι κάτι που δεν θα εγκαταλείψω ποτέ γιατί γεμίζει την ψυχή μου»

Η μαθήτρια της τρίτης τάξης του ΓΕΛ Ακράτας, θέτει όρια για τον εαυτό της αναφέροντας στo protionline.gr τους απώτερους στόχους της στην επαγγελματική της σταδιοδρομία: «Η δημιουργία της έκφρασης προέκυψε μέσω της πίεσης των μαθημάτων και της μελλοντικής μου ανάγκης να σπουδάσω. Η γραφή για μένα, είναι κάτι που δεν θα εγκαταλείψω ποτέ γιατί με γεμίζει και με κάνει να εξωτερικεύω τα συναισθήματά μου. Η πίεση της καθημερινότητας ή η απογοήτευση που νιώθω από τον εαυτό μου, εκφράζεται και θα συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο. Τα κείμενα που γράφω δεν αφορούν μόνο τον ψυχισμό μου αλλά πολύ κόσμο, πολλούς νέους και ανθρώπους που αγαπούν την λογοτεχνία και την ανάγκη της έκφρασης στο χαρτί» τονίζει η μαθήτρια, ενώ σε άλλη ερώτηση της ¨Π¨ για το πού ¨βλέπει¨ το επαγγελματικό της μέλλον μέσω των πανελληνίων, αναφέρει: «Ο κύριος στόχος για τις πανελλήνιες είναι οι στρατιωτικές σχολές. Έχω σαν όνειρο να μπορέσω να περάσω στην σχολή Ικάρων. Είναι ένα βαθύτερό μου όνειρό να μπω σε μια τέτοια σχολή και να γίνω ¨ιπτάμενη¨. Βεβαίως… την γραφή δεν θα την αφήσω ποτέ! Είναι κάτι που αγαπώ πολύ και θέλω να με συνοδεύει σε κάθε βήμα της ζωής μου, σε όλες τις καταστάσεις που βιώνω ή πρόκειται να συναντήσω στο μέλλον. Η λογοτεχνία ¨ζει¨ μέσα μου και ίσως μετά από χρόνια αποδειχθεί ότι μπορεί να εξελιχθώ σε αυτό και να υπάρξω».

«Ευγενής ψυχή τε και πνεύματι…»

Αναφερόμενη στην διάκριση της 17χρονης μαθήτριας, η Αναστασία Καμπούρη – Μασαούτη, διευθύντρια του ΓΕΛ Ακράτας, τονίζει: «Η Ευγενία αποτελεί ένα παιδί που κοσμεί το μαθητικό δυναμικό του ΓΕΛ Ακράτας. Ευ-γενής ψυχή τε και πνεύματι… Είναι άριστη στις επιδόσεις της. Πρόσχαρη, καλοσυνάτη και με την διάθεση προσφοράς στους γύρω της. Κοινωνός σε όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις του σχολείου, βρίσκει πάντα τον χρόνο να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς και εκτός σχολικών υποχρεώσεων. Το πηγαίο συγγραφικό ταλέντο σε συνδυασμό με την οξύτατη αντίληψή της και την άοκνη άσκηση σε πνευματικές εργασίες, της χάρισαν δυο πανελλαδικές διακρίσεις. Την ευχαριστούμε και ευχόμαστε Semper Altius» καταλήγει η εκπαιδευτικός.

To protionline.gr εύχεται στην ανερχόμενη δημιουργό τα καλύτερα και να ζει πάντα το πνεύμα της με ανοιχτούς ορίζοντες και εξελικτική έμπνευση.
Το μικρό απόσπασμα από το βραβευμένο κείμενο της Ευγενίας, ίσως τελικά τα λέει… όλα:
«Παρακολουθούσα την βαθμονόμηση της σύριγγας να μετρά και εκείνη ανάποδα.
3… Αυτό θα σε ξεκουράσει… 2… Θες όντως να το κάνεις; 1… Η ζωή είναι ωραία…»


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr