background img
banner
banner

Μέσω drive through του ΕΟΔΥ

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΜΑΖΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΓΙΑ COVID – ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

Σε… τεντωμένο σχοινί βαδίζει η δημόσια υγεία την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων covid βαίνει μειούμενος όχι όμως και η… λίστα των θανάτων. Το δημόσιο σύστημα υγείας μετρά τις αντοχές του, οι υγειονομικοί του Νοσοκομείου Αιγίου πραγματοποίησαν την Πέμπτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και απεργία, ενώ στον δήμο Αιγιαλείας προσπαθούν να «θωρακίσουν» το υπαλληλικό προσωπικό, προωθώντας ταυτόχρονα ενέργειες ώστε να υποβληθεί σε τεστ ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού της περιοχής. Ο κορωνοϊός είναι ακόμη εδώ και η προσοχή όλων πρέπει να στραφεί στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας…

Αποθεραπεύτηκαν οι γιατροί που είχαν νοσήσει

Στα θετικά, θα πρέπει να αναφερθεί το γεγονός ότι οι δύο γιατροί του Νοσοκομείου Αιγίου που είχαν νοσήσει από covid επανήλθαν στα καθήκοντά τους πραγματοποιώντας εφημερίες το Σαββατοκύριακο. Ο αριθμός των ατόμων που απευθύνονται στο νοσηλευτικό ίδρυμα για έλεγχο covid πάντως είναι σταθερός ενώ πολλοί είναι αυτοί που απευθύνονται και σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Όμως την τελευταία εβδομάδα από τα 80 τεστ με σημείο αναφοράς το Νοσοκομείο, βρέθηκαν 10 θετικά στον ιό. Πρόκειται για 4 γυναίκες και 6 άνδρες με ήπια συμπτώματα από 25 – 85 έτη.

Οι… φόβοι των εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι την Πέμπτη πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας (φωτο) εκδίδοντας και ψήφισμα διαμαρτυρίας. Εξέφρασαν τη μεγάλη τους ανησυχία για την κατάσταση που εξελίσσεται με την πανδημία στην περιοχή διαβλέποντας μεγάλο κίνδυνο και σε μία… έκρηξη της πανδημίας εκφράζοντας φόβους ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει πραγματικά ανεξέλεγκτη. Όπως μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο ψήφισμα ΄΄το νοσοκομείο είναι σε οριακό σημείο, με ελλιπές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που καλείται μετατραπεί και αυτό σε Νοσοκομείο αναφοράς με αποτέλεσμα εκ τον πραγμάτων να μην μπορεί να ανταποκριθεί΄΄.

Επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση, η αγωνιστική ομάδα των εργαζομένων μεταφέρει την αγωνία των Αιγιαλέων στο ενδεχόμενο η πανδημία να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, σε συνδυασμό και με την αναμενόμενη εποχική γρίπη. ΄΄Ο λαός της πόλης, βλέπει να μένει χωρίς πλήρη και ουσιαστική περίθαλψη για χρόνιες και άλλες παθήσεις, αφού έχουν δημιουργηθεί πολύμηνες λίστες αναμονής για απλά ιατρικά ραντεβού, χειρουργεία, μένουν πίσω θεραπείες καρκινοπαθών και χρονίως πασχόντων΄΄.

Απαιτούν δε τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για ασφάλεια και την προστασία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής με την ενίσχυση του νοσοκομείου, το άνοιγμα όλων των δημόσιων δομών υγείας (νοσοκομεία, κλινικές κα) που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια, με αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη στήριξη όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας για τις «τρέχουσες» και τις έκτακτες ανάγκες, σχέδιο άμεσης επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, άμεση αύξηση του αριθμού των μοριακών tests ανίχνευσης του ιού, με μαζικούς ελέγχους σε επιλεγμένες πληθυσμιακές ομάδες σε όλους τους χώρους συνωστισμού, όπως εργαζόμενοι σε βιομηχανικές μονάδες, σε μεγάλους χώρους δουλειάς, σε υγειονομικό προσωπικό, σε οίκους ευγηρίας σε σχολεία ,.

Όπου εντοπίζονται κρούσματα να γίνονται άμεσα απολυμάνσεις με τα ενδεδειγμένα από τους επιστήμονες σκευάσματα. Ακόμη, να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση όλων των περιπτώσεων κρουσμάτων που μπαίνουν σε κατ’οίκον νοσηλεία , σε καραντίνα, επαναλειτουργία του Νοσοκομείου «Νοσημάτων Θώρακος», να επιταχθεί άμεσα το ιδιωτικό Θεραπευτήριο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» και τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα του Αιγίου κ.ά.

«Εικόνα» του πληθυσμού και θωράκιση του δήμου

Στον δήμο Αιγιαλείας, που από την αρχή έχουν προσεγγίσει το θέμα του covid με υπευθυνότητα δίνοντας ειδική βαρύτητα, βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ ζητώντας μαζικό έλεγχο του πληθυσμού της περιοχής, δεδομένων των απανωτών κρουσμάτων του τελευταίου διαστήματος.

Όπως ενημέρωσε το protionline.gr ο γενικός γραμματέας του δήμου Γιώργος Ρούσσος, ΄΄επικοινωνήσαμε με την υπεύθυνη επιχειρησιακού τομέα του ΕΟΔΥ κ. Καστρινάκη, ζητώντας να έρθει η Κινητή Μονάδα στο Αίγιο και να πραγματοποιήσει μαζικά τεστ. Μας ζητήθηκε να παρουσιάσουμε στοιχεία για διασπορά του ιού σε δομές. Στην περίπτωση της Αιγιάλειας ωστόσο τα κρούσματα είναι μεμονωμένα και δεδομένης της έξαρσης που υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα, μας μεταφέρθηκε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα να μας επισκεφθεί η Κινητή Μονάδα΄΄.

΄΄Πλην όμως΄΄, συνέχισε ο γενικός γραμματέας του δήμου, ΄΄μας είπαν πως αυτό που είναι εφικτό να γίνει είναι να πραγματοποιηθούν έλεγχοι μέσω κλιμακίων του ΕΟΔΥ αποτελούμενων και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) που πραγματοποιούν δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), μέσα από το αυτοκίνητο (drive through). Στην περίπτωση αυτή δεν θα στηθεί μονάδα Υγείας αλλά βρισκόμενη σε αυτοκίνητο θα ελέγχει τυχαία τον πληθυσμό. Όμως και έτσι θα είμαστε σε θέση να εξάγουμε συμπεράσματα για το κατά πόσο έχει πληγεί η περιοχή μας από τον covid καθώς μπορεί να υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί που κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Μέσω του drive through θα ληφθούν 150 δείγματα τουλάχιστον με άμεσα αποτελέσματα. Αναμένουμε απάντηση για το πότε μπορεί να γίνει αυτό στην Αιγιάλεια΄΄.

Ως αισιόδοξο στοιχείο για τον δήμο, σχολίασε ο κ. Ρούσσος το γεγονός ότι η εξέταση των αστικών λυμάτων έδειξε αμελητέο ποσοστό ανίχνευσης, τονίζοντας ωστόσο πως ο δήμος δεν παύει να βρίσκεται σε εγρήγορση διότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό.

Μάλιστα, έκανε γνωστό πως ήδη ο δήμος Αιγιαλείας έχει ξεκινήσει να πραγματοποιεί τεστ αντισωμάτων στους εργαζόμενους των υπηρεσιών του, τα οποία είχε παραγγείλει το προηγούμενο διάστημα. Ήδη, σύμφωνα με τα λεγόμενα του γενικού γραμματέα του δήμου, έχουν διενεργηθεί 60 τεστ αντισωμάτων με θετικά αποτελέσματα, ενώ διενεργούνται 30 τεστ την ημέρα. ΄΄Εκτιμούμε ότι σε ένα δεκαήμερο και εφόσον γίνουν τεστ σε όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους, μόνιμους και συμβασιούχους, δηλαδή περισσότερα από 400 τεστ, θα είμαστε σε θέση να εξάγουμε συμπεράσματα για την εικόνα της περιοχής, δεδομένου ότι και ο δήμος είναι μία μικρογραφία της τοπικής κοινωνίας. Επιπλέον, έτσι θα θωρακίσουμε και τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών΄΄. ΄΄Ο δήμος πρέπει να μείνει ανοιχτός σε κάθε περίπτωση στην υπηρεσία των δημοτών΄΄, πρόσθεσε ο γεν. γραμματέας.

Συστράτευση φορέων στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Εν τω μεταξύ, σε επίσκεψή του στην Πάτρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συμμετείχε σε σύσκεψης παρουσία του Περιφερειάρχη, του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, των δημάρχων του νομού, του Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, των Διοικητών των δύο μεγάλων νοσοκομείων, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν, για τον περιορισμό της πανδημίας και υπογραμμίστηκε η ανάγκη συστράτευσης όλων των φορέων στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

΄΄Χρειαζόμαστε 100% συμμόρφωση, σύμπνοια, αλληλεγγύη. Όχι 99.9 αλλά 100. Γιατί και ένας και δύο και οι λίγοι μπορούν να μολύνουν πολλούς, να στείλουν στις ΜΕΘ αριθμό που δεν αντέχουν. Είμαι εδώ γιατί πρέπει να είμαστε εδώ. Η Αχαΐα έχει, όπως και όμοροι νομοί ανησυχητική αύξηση, που δεν μπορεί, δεν πρέπει να συνεχιστεί. Την κατάσταση την αντιμετωπίζουμε: από το ΕΣΥ, γιατρούς και νοσηλευτές, μέχρι την Πολιτική Προστασία και την Αστυνομία. Όμως, οι δυνάμεις δεν είναι αστείρευτες και κυρίως τα κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ είναι ελάχιστα΄΄, ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός, προσθέτοντας: ΄΄Ο κάθε Αχαιός έχει ένα καθήκον αυτοπροστασίας και μια ευθύνη προστασίας. Να μην αρρωστήσει ο ίδιος και να μην αρρωστήσει άλλους. Δηλαδή να φοράει μάσκα και να μείνει σπίτι».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr