background img
banner
banner

Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις για τη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση για τον covid-19

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΑ ΑΝΕΛΘΟΥΝ ΣΕ 1.500 ΠΕΡΙΠΟΥ

Συνεχίζονται οι αιτήσεις των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για το πρόγραμμα « Στήριξη επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid19 ». Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μαζί με τα δικαιολογητικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος κρατικών επενδύσεων. Μέχρι ώρας πολλές επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν αιτηθεί της ενίσχυσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, πολλοί όμως επιχειρηματίες λόγω κακής πληροφόρησης αποφεύγουν την υποβολή της αίτησης προεξοφλώντας την απόρριψή της.

Ειδικά στον χώρο της εστίασης που έχει πληγεί σοβαρά από τον covid-19 οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί είναι σχετικά λίγες σε σχέση με τις υφιστάμενες ενεργές επιχειρήσεις. Ερωτηθείς από τo protionline.gr για το κλίμα μεταξύ των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά την επιχορήγηση, ο επικεφαλής της Παναιγιάλειας Ανεξάρτητης Επιμελητηριακής Κίνησης και α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστος Τηλιγάδης, είπε πως ΄΄πολλοί είναι αυτοί που φέρουν χαμηλή βαθμολογία και δεν καταθέτουν πρόταση πιστεύοντας πως δεν αξίζει τον κόπο. Για μας θα πρέπει να σπεύσουν όλοι και αυτοί με χαμηλές βαθμολογίες. Ευελπιστούμε ωστόσο ότι θα υπάρξει κι άλλο πρόγραμμα και ίσως αυτό είναι αναπόφευκτο από την τροπή που φαίνεται πως έχουν τα πράγματα, δεδομένης της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού και στην Αχαΐα΄΄. ΄΄Και βέβαια είναι θέμα των αντοχών των επιχειρήσεων της περιοχής και πόσο αυτές θα αντέξουν, δεδομένης της κατάστασης΄΄, πρόσθεσε ο κ. Τηλιγάδης.

Επιχορήγηση ανάλογα με τις επιπτώσεις

Υπενθυμίζεται ότι η επιχορήγηση διαμορφώνεται βάσει των κριτηρίων αξιολόγησης. Π.χ. μονάδες εργασίας, δείκτη κέρδους, επίπτωση του covid-19 στον κύκλο εργασιών το διάστημα από 1/4/2019 έως 30/6/2019 προς το διάστημα 1//4/2020 έως 30/6/2020. Κάπως έτσι, μπορούν να αιτηθούν επιχειρήσεις και χωρίς προσωπικό, χάνουν όμως βαθμούς (έως 25) που προβλέπεται για τις επιχειρήσεις με προσωπικό), επιχειρήσεις με ζημία το 2019 δεν λαμβάνουν βαθμούς (έως 15) από τον δείκτη κέρδους.

Ωστόσο, επιχειρήσεις με πολύ μεγάλη πτώση τζίρου το β’ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο φετινό, έχουν πιθανότητες να επιδοτηθούν ακόμα και αν δεν έχουν μεγάλο αριθμό προσωπικού ή κέρδη.

Σημειώνεται ακόμη πως η χρηματοδότηση καλύπτει Κεφάλαιο Κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης κατά το έτος 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000€ και μέγιστο τα 50.000€.

Επιχειρήσεις από Εμπόριο και Τουρισμό τις πιο υψηλές βαθμολογίες

Από τις πρώτες ημέρες υποβολής των αιτήσεων πάντως, φάνηκε πως επιχειρήσεις από τον τομέα του Εμπορίου και του Τουρισμού βρίσκονται ψηλά σε βαθμολογίες κυμαινόμενες στο 46% ενώ αντίθετα σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η βαθμολογία των επιχειρήσεων της μεταποίησης.

΄΄Εκτιμούμε ότι οι επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας που θα επιχορηγηθούν θα είναι γύρω στις 1.500. Αναμένουμε ωστόσο κι άλλες επιχορηγήσεις καθώς όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι έχουν περιέλθει σε εξαιρετικά δεινή θέση΄΄, πρόσθεσε ο κ. Τηλιγάδης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr