background img
banner
banner

Μαραθώνια συνεδρίαση με κέρδη για την αντιπολίτευση

ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Με 9 ώρες διάρκεια το προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, ίσως μείνει στην ιστορία ως το πιο πολύωρο, με συχνές εντάσεις και αρρυθμίες λόγω τεχνικών προβλημάτων, που υποχρέωσαν τον πρόεδρο Γιώργο Ντίνο, που είχε τον δύσκολο ρόλο του συντονιστή, να διακόψει πολλές φορές τη συνεδρίαση.

Είναι ενδεικτικό ότι στην αρχή της συνεδρίασης, εκτός από τους επικεφαλής της παρατάξεων τοποθετήθηκαν οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι αναφερόμενοι σε προβλήματα του δήμου.
Οι δύο ματαιώσεις των συνεδριάσεων και η ρήξη που προκάλεσε το γεγονός ότι ο δήμος δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα της αντιπολίτευσης για δια ζώσης συνεδρίαση ανέβασαν τους τόνους, ενώ η απόφαση του προέδρου του Σώματος Γιώργου Ντίνου για αφαίρεση του λόγου από τους δημοτικούς συμβούλους Θανάση Χρυσανθόπουλο της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» και Γιώργου Κουβαρά της παράταξης «ΜΠΡΟΣΤΑ» εκτιμώντας ότι θίγουν το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου, προκάλεσαν «έκρηξη». Ακόμη και πλακάτ διαμαρτυρίας για μη τήρηση της Δημοκρατίας στο Δημοτικό Συμβούλιο έκαναν την εμφάνισή τους γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση αρκετές φορές. Μάλιστα, η δημοτική αρχή κατηγορήθηκε πολλάκις ότι επιθυμούσε συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης για να «φιμώσει» τους συμβούλους.

Ο δήμαρχος σχολίασε τη στάση συμβούλων ως «βιαιότητα σε ένα δημοκρατικό όργανο, τονίζοντας πως τέτοιες συμπεριφορές πληγώνουν τον δήμο» και προσθέτοντας πως «η συμπεριφορά όλων μας διδακτική στον τρόπο που αντιδρούμε». ΄΄Οι πράξεις δείχνουν το τι είναι Δημοκρατία και ποιος φέρεται δημοκρατικά΄΄, είπε, υπενθυμίζοντας ότι επί των ημερών του έγινε διαδικτυακά προβαλλόμενο το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ενημέρωση του δημάρχου για έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης να σχολιάζουν, λέγοντας πως «ο δήμαρχος πρέπει να ακούει και όχι να μιλάει αφ’ υψηλού» (Γούτος), «Δεν θέλετε να ακούσετε τη βούληση της πλειοψηφίας» (Ψυχράμη). Παπακωνσταντινόπουλος και Κουρή επικεντρώθηκαν στα δυσβάσταχτα τέλη που επιβάλει η δημοτική αρχή στους πολίτες, με τον Δημήτρη Καλογερόπουλο να απαντά «Εάν δε μπορείτε να βοηθήσετε, τουλάχιστον μην εμποδίζετε».

Πέρασε της αντιπολίτευσης η μείωση στα δημοτικά τέλη

Απέναντι στην πρόταση της δημοτικής αρχής για μηδενικές αυξήσεις στα τέλη του 2021, ήρθε προς ψήφιση και η εναλλακτική πρόταση που κατέθεσαν οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης «Αιγιάλεια Αύριο», «Ποιοτική Αιγιάλεια» και «ΜΠΡΟΣΤΑ» που ξεκίνησε με μειώσεις 20% στα τέλη βυτιοφόρων και επικεντρώθηκε στο -10% στα τέλη ηλεκτροφωτισμού.

Με εισήγητή τον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης, Περικλή Παπαγιαννακόπουλο, που τεκμηρίωσε την κοινή πρόταση, λέγοντας πως χρήματα μπορούν να εξοικονομηθούν από τρεις πλευρές. Πρώτον από τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται για την πληρωμή του ρεύματος, δεύτερον από τα υπερέσοδα που αναμένεται να προκύψουν από τα αδήλωτα τετραγωνικά και τρίτον από την μεταφορά των σκουπιδιών, αφού πλέον δεν πηγαίνουν στην Κοζάνη, αλλά σε κοντινότερους προορισμούς.

Μάλιστα είπε, για τα δύο τελευταία επειδή δεν τεκμηριώνονται ακόμα λογιστικά επαρκώς, η αντιπολίτευση θα επανέλθει με νέα πρόταση, πριν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2021, για μεγαλύτερη μείωση δημοτικών τελών. Απάντηση πήρε εκτός από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Δημήτρη Καλαμίδα, που αντέτεινε πως οι διαταγές πληρωμής και τα σκουπίδια δεν αφήνουν περιθώρια για μειώσεις και από τον προϊστάμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου, Κώστα Μανέτα, ο οποίος περιέγραψε με μελανά χρώματα τα οικονομικά του δήμου, με τον δήμαρχο να αποκαλύπτει 4 εκ. ευρώ απλήρωτες υποχρεώσεις. (2,2 εκ ευρώ προμηθευτές, 1,8 εκ. ευρώ διαταγές πληρωμής)

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε πέρασε η πρόταση της αντιπολίτευσης για μειώσεις 10% με 20 ψήφους υπέρ και 12 κατά, ωστόσο η απόφαση θα συνοδεύεται με την αρνητική έκθεση της Οικονομικής Υπηρεσίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την έγκρισή της από την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια.

Χρ. Γούτος: «Ο δήμαρχος πρέπει να ακούει όχι να μιλάει αφ’ υψηλού»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» Χρήστος Γούτος κατήγγειλε το γεγονός ότι πλέον δεν δίδεται στην παράταξή του ώστε να συνεδριάζει το κτίριο του πρώην ΙΚΑ, κάνοντας γνωστό ότι συνεδρίασε στον διάδρομο του κτιρίου. ΄΄Ο δήμαρχος πρέπει να ακούει όχι να μιλάει αφ’ υψηλού. Υπάρχει μία παράταξη που ωρύεται επειδή δεν συμμετέχει στα Δ.Σ. των νομικών προσώπων τα οποία συνεδριάζουν επί ενάμιση χρόνο με λάθος συνθέσεις γιατί ο δήμαρχος δεν μας θέλει. Όπου δεν θέλει δεν μας περιλαμβάνει για να δείχνει ότι όλα πάνε καλά, και στη συνέχεια μας κατηγορεί ότι δεν προσήλθαμε΄΄, είπε ο κ. Γούτος.

Τ. Παπακωνσταντινόπουλος: «Καταθέτουμε ρεαλιστικές προτάσεις για το καλό του δήμου μας»

‘‘Δεν είμαστε ανατρεπτικό κίνημα. Καταθέτουμε ρεαλιστικές προτάσεις για το καλό του δήμου μας. Όμως η δημοτική αρχή έχει εξαπολύσει έναν πόλεμο λέγοντας πως δεν θα… περάσει. Δεν θέλετε να συμβιβαστείτε με την ιδέα, κύριοι της δημοτικής αρχής, ότι μπορεί να υπάρχουν και μέσα από την αντιπολίτευση άνθρωποι που δεν είναι διακοσμητικά στοιχεία όπως ξέρετε μέχρι τώρα με δεδομένη τη δύναμη του ενός, αλλά μπορούν με συλλογική προσπάθεια να καταθέσουν προτάσεις για το καλό του δήμου. Αυτή την προσπάθεια την αντιμετωπίζετε με μία πολεμική, συνεδριάζετε πώς θα την καταρρίψετε και μας απειλείτε μέσω δηλώσεων΄΄, τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της παράταξης ΜΠΡΟΣΤΑ, απαντώντας στις κατηγορίες της δημοτικής αρχής.

Δημ. Καλογερόπουλος: «Εάν δεν μπορείτε να βοηθήσετε, τουλάχιστον μην εμποδίζετε»

΄΄Δεν μπορεί να ταπεινώσουμε τον ρόλο του εκφραστή της πόλης. Έχω βάλει πολύ νερό στο κρασί μου και δεν θα βάλω άλλο. Και να σας καλέσω να συζητήσουμε δεν θα έρθετε. Αν εσείς θεωρείται πως το επιθυμείτε, ελάτε. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για το καλό του τόπου. Στα σκουπίδια νομίζω πως πρέπει να παραδεχτούμε όλοι τη συνεργασία του δήμου, με τους άλλους δήμους που δέχθηκαν να με εξυπηρετήσουν. Βεβαίως η πολιτική ηγεσία μπορεί να παρεμβαίνει αλλά όπως δέχθηκαν να εξυπηρετήσουν τον Καλογερόπουλο ήλπιζα να έχουν εξυπηρετήσει και τους προηγούμενους. Όμως δεν έγινε. Εάν δεν μπορείτε να βοηθήσετε, τουλάχιστον μην εμποδίζετε΄΄, σημείωσε ο δήμαρχος σε μία από τις πολλές απαντήσεις που έδωσε κατά την διάρκεια τις συνεδρίασης στις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr